3. sjednica Gradskog vijeća – aktualni sat

Neobvezujući javni poziv za iskazivanje interesa za organizaciju vožnje turističkom brodicom na rijeci Muri
16/10/2021
[ZAKLJUČAK] osobe nepoznatog prebivališta i boravišta
20/10/2021
Neobvezujući javni poziv za iskazivanje interesa za organizaciju vožnje turističkom brodicom na rijeci Muri
16/10/2021
[ZAKLJUČAK] osobe nepoznatog prebivališta i boravišta
20/10/2021

3. sjednica Gradskog vijeća – aktualni sat

Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnik Matija Varga postavio je gradonačelniku jedno pitanje:

 

 

Matija Varga: Inače danas nisam mislio postaviti pitanja, slušam ovdje već pet godina ista pitanja i iste odgovore. Kad smo već prozvani kao kandidacijska lista grupe birača, ja bih volio znati imenom i prezimenom, tko je to rekao, da se osjeća sa moje/naše liste prevarenim, neka kaže gospodin gradonačelnik ako je iznio takvu demagogiju. Ne bih rekao laž, to ne bih rekao, ali bi rekao kao njegovi stranački prijatelji neistinu, pa me zanima i ja bih htio da me demantira pa da kaže koji od trinaest članova je rekao da se osjeća na našoj listi prevarenim. U suprotnosti ja smatram ovo kao nekakvu neistinu, demagogiju i dakle to ne priliči jednom gradonačelniku da tako nešto javno pred medijima izjavi.  Pa očekujem ime i prezime. Mi smo treća snaga u Murskom Središću, kao što vidite iz točke i o financiranju i o broju gradskih vijećnika. Odmah poslije HDZ-a i SDP-a. Ni jedna druga stranka nema toliko vijećnika nakon HDZ-a i SDP-a, sljedeći smo mi. I ja prije svega kao nositelj neću dozvoliti iznošenje ovakvih neistina pa Vas molim da mi kažete tko bi to bio. A što se tiče članova kandidacijske liste ja vam garantiram da mi sada možemo sastaviti pet takvih lista i računajte da ćemo biti opet prisutni na sljedećim lokalnim izborima.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: Hvala Vam lijepa na pitanju. Naravno da Vam neću reći, zašto bih Vam rekao. A da je laž, nije laž. Rekao mi je čovjek kojeg Vi jako dobro poznajete i još jedna ženska osoba, a to kako ste listu sastavljali bolje da ne govorim, bolje da šutim….

 

Matija Varga: Reci … a kako si ti listu sastavljao?

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: Teško, imamo jako puno kvalitetnih ljudi, jako teško za razliku od Vas.

 

Matija Varga: Tako kvalitetne kao mi nikad nećeš imati.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: A sad smo na TI prešli?

 

Matija Varga: Da… Ovo je posljednje što kažem, jer se na takvu komunikacijsku razinu neću spuštati da se proziva članove kandidacijske liste grupe birača, nositelja Matije Varga i time sa svoje strane zaključujem raspravu, jer ovakvu komunikacijsku razinu ja ne želim.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: Tu se slažem u potpunosti s Vama.

 

Nakon aktualnog sata gradonačelnik je iznio Odluku Povjerenstva za sukob interesa u svezi postupka provedbe javnog natječaja za ravnatelja Centra za kulturu „Rudar“.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća, poštovani vijećnici. Želim obavijestiti ovo Gradsko vijeće, a k tome i posebno vijećnika Varga Matiju, obzirom na činjenicu što je on više puta postavio pitanja na temu izbora ravnatelja Centra za kulturu, da je Povjerenstvo za sukob interesa donijelo odluku o nepokretanju postupka protiv mene. Nakon što je inspekcija rada, također svojim nadzorom utvrdila da nema nikakvih nepravilnosti, isto je odlučilo i Povjerenstvo za sukob interesa, jer je krajem prošle godine neanonimna osoba protiv mene podnijela prijavu povjerenstvu. Ovo iznosim potaknuti riječima vijećnika Varge na Gradskom vijeću od 23. prosinca i citiram dio zapisnika Gradskog vijeća i vaše pitanje postavljeno na aktualnom satu: „ Kao gradski vijećnik dužnost mi je da postavim pitanja koja zaprimimo na e-mail, itd.,itd…“

 

Kao što navodite, Vaša dužnost je da postavite pitanja koje Vam dođu na e-mail, iako je čudno da Vam osoba s kojom ste svaki dan zajedno na poslu šalje email-om pitanje. A moja je dužnost nakon svega temeljem toga da Vam odgovorim. Odgovor je znači da nema pokretanja postupka protiv mene od strane Povjerenstva za sukob interesa, jer nema nepravilnosti, ni razloga za to.

 

Matija Varga: Gospodine predsjedniče ja Vas molim za riječ, pošto sam prozvan, što prema poslovniku dakle nigdje ne stoji da gradonačelnik proziva gradske vijećnike i demantiram, opet, navođenje neistina i izvođenje iz konteksta moje pitanja, pojedine riječi, što je opet da ne kažem kakva razina komunikacije.

 

Miljenko Cmrečak: Gospodine Varga ja razumijem da se osjećate prozvani, ali gospodin gradonačelnik …

 

Matija Varga: Pa kako ne osjećam se, činjenica je da on proziva moje ime i prezime.

 

Miljenko Cmrečak: Ja vas lijepo molim da ušutite. Budite ljubazni.

 

Franciška Vida: Ako mi moramo biti ljubazni, a Vi ste tak … nije u redu

 

Matija Varga: Je li ovo po dnevnom redu? Je li ova izjava prema dnevnom redu? Je li to dio aktualnog sata? Što je to? Jesam li ja postavio ovo pitanje? Gospodine predsjedniče ne držite se poslovnika

 

Miljenko Cmrečak: Ja se gospodine Varga držim poslovnika. Gospodin gradonačelnik je u ovoj situaciji odgovorio na pitanje koje je bilo postavljeno prije nekoliko mjeseci.

 

Matija Varga: Jesam li ja dobio tada prije nekoliko mjeseci u prethodnom sazivu taj odgovor?

 

Miljenko Cmrečak: Na osnovu toga što je dobio odgovor izvijestio je vijećnike o tom odgovoru i mislim da tu ne postoji nekakav problem. Ne vidim uopće razloga da se Vi osjećate kao vijećnik na neki način marginaliziranim ili na bilo koji drugi način da se osjećate prozvanim, jer Vi imate pravo postavljati pitanja, gradonačelnik ima pravo dati odgovor, a ako ima nova saznanja o nekom Vašem pitanju/odgovoru ja mislim da bi Vama trebala biti čast da je gradonačelnik odgovorio na Vaše pitanje na način na koji ste postavljali odgovore. Ne vidim uopće razloga da se Vi zbog toga, dapače, to je za Vas jako dobro….

 

Matija Varga: Jel mogu ja još nešto reći.

 

Miljenko Cmrečak: Ne, završili smo s raspravom oko toga. Vi se možete očitovati na sljedećem aktualnom satu, možete se putem medija, itd … Uopće nema problema. Gradonačelnik je samo dao izvješće na pitanje koje ste mu Vi postavili prije nekoliko mjeseci i dobio odgovor u tom vremenu od komisije koja je to provjerila. Radi se o jednostavnom priopćenju da građanke i građani, ali gradski vijećnici znaju o čemu se radi i da u ovom slučaju nije bilo sukoba interesa u svezi pitanja koje ste Vi postavili. Dakle, ja ne vidim …

 

Matija Varga: Pitanje nisam, dakle malo ću se ja raspričati, nisam ja postavio. Postavio je prioritetno prije toga kolega Tomislav Korbelj.

 

Miljenko Cmrečak: Sve u redu. Znači da se odgovor odnosi i na njega. Gledajte, ja ne želim sada tu polemizirati, jer je to besmisleno. Dakle ja mislim da je sasvim u redu da je gradonačelnik na Vaše pitanje odgovorio i smatram da morate biti zadovoljni, da gradonačelnik nije u sukobu interesa, a ne i da se zbog toga, a i Vaše je pravo … Ako postoji Vaše pravo na postavljanje pitanja i ako se vi osjećate uvrijeđenim ako Vam netko odgovori na vaše pitanje onda je ne razumijem u čemu je problem. Dakle nemojte se uopće .. Ja mislim da je sasvim u redu da na svoje pitanje dobijete odgovor.

 

Matija Varga: Ja nisam uopće nikada postavio pitanje je li gradonačelnik kao gradonačelnik u sukobu interesa. Uvlačite me u nešto s čime nemam veze.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: Predsjedniče molim Vas moram objasniti. Rekao sam jasno i glasno, postavili ste pitanje oko izbora ravnatelja Centra za kulturu, nisam govorio  da ste pitali za povjerenstvo za sukob interesa, znači imamo zapisnik postavili ste.

 

Matija Varga: A Vi to dovodite u taj kontekst.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: To ste Vi rekli.

 

Matija Varga: Ja sam to čuo, a ti to maloj djeci pričaj, a ne meni.

 

Miljenko Cmrečak: Molim Vas za dostojanstvo, nije način da se mi intelektualci na ovaj način razgovaramo. Kolega Varga prosim Vas. Ja razumijem da ste ogorčeni, zbog nečega, ne znam zbog čega. Ja, npr., ne bi bio ogorčeni. Bio sam u poziciji osam godina, postavljao sam kojekakva pitanja, imao kojekakve odgovore, ali to je moj posao i za to moram dobiti odgovor. Odgovor mora biti jasan i da Vama bude jasno da se ta pitanja više ne postavljaju, amen. I to je u redu. Ne vidim razloga da se osjećate povrijeđenim.

 

Matija Varga: Ja se osjećam povrijeđenim, jer on omalovažava kandidacijsku listu grupe birača Matija Varga bez pitanja, na aktualnom satu, ispod svake razine.

 

Miljenko Cmrečak: Gospodine Varga budite ljubazni. Prelazimo na zapisnik.

 


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak uputio je gradonačelniku dva pitanja:

 

 1. Kako se ja puno vozim i kako u zadnje vrijeme opet ima dosta teretnog prometa, htio bih pitati što se zapravo događa sa zaobilaznicom. U kojoj je to fazi, da li se radi po tom projektu i kamo taj projekt ide, odnosno da li imamo kakvih saznanja što je s našom zaobilaznicom, koja bi zaobišla naše mjesto. Što je s mostom, u kojoj smo fazi s tim projektom.

 

 

Kamiona ima više zato jer je bilo problema sa Slavonskom i Podravskom županijom koje nisu puštala nigdje osim na Bregani i na još jednom prijelazu pa su ljudi zaista bili u nemogućoj situaciji. Nakon toga su ih pustili kroz naš prijelaz i nije trebao biti neki značaj porast prometa, međutim svi su snalažljivi pa i oni. Na neki način se stvari opet preokrenu uz druge vrste preuzimanja poslova. Ovo će zasigurno pripomoći ,rekonstrukcija ceste i staze, međutim konačno rješenje je most i zaobilaznica i to je jasno. Znamo da već dvije godine postoji odluka Vlade o tome, međutim sve stoji zbog nemogućnosti postizanja dogovora sa Slovenijom. Točka spajanja i pozicija mosta, tu se nije dogodilo ništa bitnoga, koliko ja znam. Ono što je sad dobro, razgovarao sam s državnim tajnikom iz Ministarstva prometa, u Europi postoje TEN-T pravci; to su oni koji su ucrtani u kartu Europe i koji su najvažniji. Za njih u ovih 24 milijarde sredstava postoji novac. Postoje i NON TEN-T pravci i za njih je osiguran novac. Praktično je u sedmogodišnjem razdoblju osigurano financiranje tog projekta. Iduće godine će i Schengen pasti i vjerujem da će se postići dogovor sa Slovenijom i zatim žurno prići projektiranju i realizaciji.

 

 1. Pitanje je vezano uz našu Gospodarsku zonu. Razgovarao sam s predstavnikom Hrvatskih šuma i saznao da se razgovara o tome da se proširi gospodarska zona, s obzirom da nam je ta već popunjena. Postoje li tu kakve novosti.

 

Prodali smo sve čestice. Nešto hala je izgrađeno, neke su gotove s građevinskom dozvolom, nešto se projektira i imamo pismo namjere jednog velikog investitora. Obavili smo nekoliko sastanaka. Mi smo zapravo već prije pokrenuli proširenje zone. Prostornim planom smo omogućili proširenje, obavili smo sastanak s Hrvatskim šumama, bili smo u Ministarstvu državne imovine dva puta na tu temu i za iduću godinu bi bilo ok da dobimo 13 ha zemljišta i da zatim to žurno kroz javni natječaj ustupimo poduzetnicima. I još jedna informacija vrlo izgledno je da će Team dobiti novog vlasnika.


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnik Marko Varga uputio je gradonačelniku dva pitanja:

 

 1. Govorili ste o projektu revitalizacije Spomen doma rudarstva i spomen parka naftaštva. Zanima me u kojoj fazi je projekt i kako ide dalje.

 

Sutra je otvaranje ponuda, javna nabava će biti gotova uz rokove koji su zakonom propisani, žalbeni itd… U planu je da se odmah krene s radovima, da se do kraja godine naprave ili eventualno početkom 2022. godine. Potrebno je pred financirati i zatim tražiti povrat novaca koji je po planu 8 mjeseci. Tu moramo biti brzi i odgovorni, obzirom što je riječ o oko 2 milijuna kuna. Znači moramo pred financirati i zatim tražiti povrat, a ako će biti potrebno koristiti ćemo minus po žiro računa da to do kraja godine napravimo. Iduće godine imamo spomen park naftaštva i spomen dom rudarstva, znači dva krasna turistička proizvoda financirano iz EU fondova.

 

 1. Aglomeracija je u punom jeku u Peklenici. Imamo dosta prigovora, ideja o proširenju ulica, da bi se u ulicama koje su širine 3 metra kompletno skidao postojeći asfalt. Da li postoji kakva financijska mogućnost grada za sudjelovati u proširenju tih ulica radi lakšeg razilaženja automobila u ulicama.

 

Ulice do 3 metra se financiraju iz projekta, one šire se financiraju pola/pola. Neke su završene u Murskom Središću i nisu bile proširivane. Tu je prvenstveno važno koliko je to zapravo potrebito, a  zatim s koliko novaca raspolažemo. Znači prvo moramo vratiti sve u prvobitno stanje, svi moraju dobiti barem onaj asfalt koji su imali i prije, a nakon toga moramo vidjeti da li je to opravdano i da li će biti novaca. A ujedno treba i izraditi projekt proširenja ulica, znači nije tako jednostavno, ali u hodu vidimo probleme, konkretno razmišljamo o Školskoj ulici da se proširi. Gdje to bude opravdano ćemo naći neki alat da to riješimo.


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnik Milorad Mihanović postavio je gradonačelniku tri pitanja:

 

 1. U kojoj je fazi izgradnja pješačko biciklistička staza Slemenica – Mursko Središće?

 

Već prije par godina je napravljena staza od Sitnica do Murskog Središća, zatim smo se dugo borili s time pa je na sjednici Vlade u Čakovcu donesena odluka da se kompletna cesta od Slemenica do Murskog Središća revitalizira, rekonstruira, proširi, da se grade staze. To sve zajedno košta 37 milijuna kuna i javna nabava je prošla, potpisani su ugovori. Na tu temu održao se sastanak s Hrvatskim cestama. Gradit će se u četiri faze i prva faza je od Slemenica do Štrukovca do križanja prema Selnici. Staza će biti s obje strane, cesta će biti proširena.

 

 1. Da li se pripremaju nekakvi projekti prema EU fondovima?

 

Pripremaju se projekti za Osnovnu školu, vrtić koji je nanovo otvoreni se već projektira dogradnja. Nismo mogli prijaviti više kvadrata zbog financijskog ograničenja projekta pa smo stavili u okvire u kojima je to bilo moguće odobreno. Sad se pojavljuje prilika za dogradnju vrtića, nastavak ulice Augusta Šenoe iz 7.2.2. i Selska ulica.

 

 1. Pitanje je vezano uz naše mlade. Znamo da je grad sviju nas građana Murskog Središća. Ne znam da li imate podatak polaznosti djece u Osnovnu školu Mursko Središće. Koliko djece je palo osme i niže razrede, ja mislim u povijesti do sada se to nije dogodilo, kao što se dogodilo ove godine da djeca iz tjelesnog imaju negativnu ocjenu na kraju godine. Da li je problem u djecu ili u nekim drugima. Mi znamo da smo svi mi žitelji Grada Mursko Središće i nećemo se dijeliti, mi znamo da smo građani Grada Mursko Središće. Ja gledam kako će biti za deset – petnaest godina. Kako će ovaj grad izgledati, da ima djece koja neće završiti Osnovnu školu, a znamo da Osnovnu školu obavezno treba završiti. A ove godine što se dogodilo je začuđujuće i ja bih vas molio da se preispita situacija, da se pita škola zašto se to dogodilo. Ne bi volio da se događaju stvari kao što je npr. da djecu prose ispred Konzuma. Ako Osnovnu školu ne završe djeca, ako se ruše, nevezano uz nacionalnu pripadnost ili vjeru. Znam da su to stručni ljudi koji će sebe opravdavati poslije ovoga, jer znam da ćete vi to pitati i volio bih da to dobimo pismeni odgovor. Neću da se uništavaju dječji životi. Molim da se to preispita da se to ne bi više događalo u budućnosti.

 

Ja se s vama slažem i ja bih volio da djeca završe školu, da krenu u srednju školu, završe zanat, tko ima volje i mogućnosti ide na studij, da ne nedostaju s nastave osim onoga što je opravdano zbog bolesti ili nečeg drugog i da sve bude u najboljem redu. Ovo je snimljeno i molim da se dio iz zapisnika izuzme i pošalje službeni upit Osnovnoj školi Mursko Središće i tako ćete dobiti pisani odgovor.


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Franciška Vida postavila je gradonačelniku tri pitanja:

 

 1. Djeca na području Grada Mursko Središće, radi se o bolesnoj djeci – jedna curica ima autizam i još šećernu bolest. Zanimlje me da li bi se ublažili uvjeti za sufinanciranje, budući da znamo da je šećerna bolest teška i sam aparatić stoji 1000 kuna. Oni polaze u dječji vrtić u Selnici i zaista im je teško. Oni se nalaze na području grada, a meni su rekli neka pitam ako ima kakvih mogućnosti.

 

Ako je riječ o konkretnom slučaju trebaju se javiti Gradu Mursko Središće, a ne na aktualni sat.. Nama dolazi svakodnevno nekoliko pismena za pomoći i sve obrađujemo. Ako nešto ne dobijemo, ne možemo ni znati. Da bi im pomogli moraju se javiti u Gradsku upravu.

 

 1. Drugo pitanje odnosi se na gradsku manifestaciju koja je bila odgođena pa me zanimlje kamo su se ta sredstva prestrojila, tj. u što se uložilo?

 

 

Sredstva za manifestaciju Dan Grada i Ljeto uz Muru koja su bila osigurana u proračunu za 2020. godinu prenamijenila su se za povećanje jednokratnih novčanih pomoći za srednjoškolce, studente te za sportske i društvene djelatnosti i udruge. S obzirom da se ove godine, zbog epidemioloških mjera, nije održala manifestacija Ljeto uz Muru, sredstva koja su bila predviđena za istu prenamijenila su se za sportske udruge.

 

 1. Zanimlje me u svezi odgovora koji ste mi dali, nisam baš zadovoljna. Pa me zanimlje što vam to znači.

 

Pitali ste na prošlom vijeću da li mislim da li ste slučajna vijećnica. Prije ovog vijeća dao sam vam sljedeći  pismeni odgovor: Da. Mislim da i vi znate zašto. Obzirom što ponovo pitate dati ću vam obrazloženje: Da, mislim to. Obzirom što ste  mandat osvojili s drugog mjesta nezavisne liste Matija Varga, a dobili ste 27 glasova u Štrukovcu, dok su recimo u Peklenici dobili 80, u Hlapičini 55, proizlazi da su neki drugi kandidati puno više doprinijeli uspjehu dva vijećnička mjesta. Puno više od vas ili čak tro duplo od vas. Sama pozicija na listi ne mora nužno značiti da je ta osoba vijećnik, jer u Gradsko vijeće može ući temeljem odluke liste bilo koja druga osoba koja je eventualno puno više doprinijela tome. Mi ćemo konkretno na našoj koalicijskoj listi dati priliku i nekim drugima, znači podijelit ćemo mandate. Da li ćete i vi to učiniti, ne znam, to je na vama, ali vidite čuo sam od nekih s vaše liste da više nikad neće tu kročiti, jer se osjećaju prevarenima. U prošlom mandatu ste ušli u vijeće s liste Živog zida, zatim ste bili dio oporbenih vijećnika, pa ste izašli iz Živog zida i na kraju i iz tog kluba vijećnika tako da uopće nije jasno koga vi zastupate ili koga ste zastupali. Tako da, da mislim da ste slučajna vijećnica.

 

 


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Maja Trstenjak postavila je gradonačelniku dva pitanja:

 

 1. Najavili ste kako će Peklenica i Križovec dobiti mobilni internet i puni signal pa me zanima u kojoj je to fazi?

 

Radovi su počeli, antena se gradi i negdje po planu bi iza Svih svetih trebala biti u pogonu. Puni signal i vrlo kvalitetni internet.

 

 1. Spominjali ste projekte pa me zanima koje projekte je Grad Mursko Središće prijavio i koji su odobreni?

 

Prijavili smo tržnicu i sokolski dom. Prije toga smo prijavili produženi boravak vrtića. Ovaj dosadašnji projekt koji smo provodili je završio i bio je težak oko 2 milijuna eura, a bio je za naš vrtić i još pet drugih vrtića. Napisani i prijavljeni je drugi projekt i težak je oko 6 milijuna kuna, a partner je Općina Mala Subotica. Mislim da će to biti uskoro odobreno i krećemo u realizaciju i to je zapravo ono na čemu treba zahvaliti što nam je ekonomska cijena vrtića među najnižima u županiji. Puno se benefita iz toga dobije, prebaci se osoblje na plaće projekte pa se i time troškovi smanjuju. Nadam se da će to uspjeti i da ćemo i nadalje imati vrtić koji će biti među najjeftinijima u županiji. Još smo prijavili obnovu skela, kante za razvrstavanje smeća za vrtiće – nešto edukativno, uz sve ostale projekte i PRŠI …


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Darija Dunjko je postavila gradonačelniku jedno pitanje:

 

 1. Pitanje se odnosi više na starije sugrađane. U padu je broj autobusnih linija i zanima me ako postoji šansa da se uvede koja međugradska linija koja bi omogućila ljudima koji još uvijek ovise o javnom prijevozu da mogu obaviti svoje obaveze i po Čakovcu, možda eventualno Prelogu, posjet doktoru i sl. Da li postoji interes za takvo nešto, pa možda da je to mini bus, čisto da ljudi imaju nekakvu opciju.

 

Ovo što ste vi pitali je u ingerenciji Međimurske županije. Međimurska županija uređuje i dirigira s tim prometom. Gradske službe neka upute službeni upit županiji. Ja se s vama slažem.

 

Napomena: upit vijećnice Darije Dunjko poslani je Međimurskoj županiji.


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Marijana Breglec uputila je gradonačelniku tri pitanja:

 

 1. Interesira me zašto još nije započeo projekt PRŠI koji bi omogućio stanovništvu brzi širokopojasni internet.

 

Nije započeo zato što nije spreman jedan zakon koji se mora u Saboru izglasati. Nekada još ni infrastruktura HT-a nije 100% legalizirana bila, a pošto je riječ o EU projektu teškom 9 milijuna eura, tu si nitko ne može dopustiti da nešto ne bude po PS-u, ali taj zakon je već u proceduri, prošao je i Vladu i e-savjetovanje i bit će izglasan u Saboru i nakon toga će početi radovi. Što se ostalog tiče, izvođač je praktički odabran, projekti su gotovi, nadzor se sad bira, negdje krajem ove godine ili početkom 2022. godine bi počeli radovi. I ono što još želim reći, 80% mreže će biti zračne, a ako se negdje i kopa, to je rov širine 15 centimetara.

 

 1. Ulica Marka Kovača, znamo da je dosta prometna i vozači brzo voze, a tu je i dječji vrtić, pa me zanima neko rješenje oko toga.

 

Pa evo mislim da smo već i prije odgovorili. Ide semafor „palim crveno“ i svatko tko je u dolazi od centra ili s druge strane, a vozi više od 50 kilometara na sat, mora stati. U planu je i kroz Poljsku napraviti pješačku stazu i ograničiti promet na 40 kilometara na sat.

 

 1. Treće pitanje je više prijedlog. Naše Središće je lijepi mali grad, ali ja smatram da ima premalo zelenila, ulice su nam puste, bez drveća, pa čak i sam centar, a stanovnici recimo i stariji kad dođu ljetne vrućine nemaju kud izaći, naravno, osim naše prekrasne šetnice. Pošto smo svjedoci klimatskih promjena i stakleničkih plinova, mnoge zemlje diljem svijeta traže rješenje za to, pa bi bilo lijepo da i mi učinimo nešto na tom polju. Recimo jedno drvo za rođeno dijete godišnje ili jedno drvo na stanovnika.

 

Razumljivo pitanje. Ja jako cijenim Vaš trud za uređivanje i Vaše privatne okućnice i Vaš smisao za ovo što ste sada izgovorili. Zato sam Vas i angažirao za uređenje centra grada i cvijeće i to je sve jako lijepo ispalo i hvala Vam na tome. Kao što znate, prošle godine smo posadili 100 lipa, znači već smo 100 djece riješili, to bi bilo za neke dvije godine? Dobro, lipe su naše autohtono drveće, nekad su tu bili i kesteni. Ja bih volio da vratimo kestene u centar kao što su bili nekad, međutim, to Vam se već veže uz dozvole Hrvatskih cesta, Županijskih cesta itd., što nije baš jednostavno. Na šetnici smo već posadili puno drveća, i sada smo sadili vrbe, ali u svakom slučaju Vaša ideja je hvale vrijedna i svakako ćemo nastaviti s obogaćivanjem i bit ću slobodan i Vas zamoliti da u tome sudjelujete.

 


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Marina Orehovec uputila je gradonačelniku dva pitanja:

 

 1. Prvo pitanje se odnosi na gradsko poduzeće Murs Ekom i radi se o azbestnim pločama. Pošto moramo azbestne ploče sami odnijeti na reciklažno dvorište, a postupak je takav da se moraju staviti na paletu, zalijepiti s alu folijom i još odnijeti tamo, znači trebamo prijevoz, trebamo paletu, što je za nas i skupo i treba naći nekoga tko će pomoći. Interesira me je li ikako moguće, pošto imamo prijevoz glomaznog otpada, može li se i ovo u toku godine jednom ili dvaput odnijeti na reciklažno dvorište. To bi bilo puno jeftinije i mislim da bi građani to onda odstranili iz svojih dvorišta, dok s ovim postupkom s paletama i svime, teško da će se u to upuštati…

Gradonačelnik Dražen Srpak: Načelno ću prepustiti odgovor direktoru poduzeća, ja ću samo reći da su se nekad davali vaučeri za kupnju crijepa, znači nekad su bili poticaji da se to pospremi i to je jednom prestalo. Onda ide obično u kontra stranu, u troškove. Znači ljudi su imali prilike dobiti i poticaje za kupnju crijepa, no neki očito to nisu iskoristili. Sad Vam postoji uredba o gospodarenju otpadom i svi naši pravilnici moraju biti usklađeni s tom uredbom, a Josip direktor komunalnog poduzeća Murs Ekom će nastaviti.

Josip Sršan: Znači radi se o sljedećem. Azbestne ploče spadaju u kategoriju opasnog otpada. Murs Ekom ima reciklažno dvorište. U reciklažno dvorište se može dopremiti određena manja količina opasnog otpada koji se mora u određenom vremenskom periodu zbrinuti. Znači konkretno za građanstvo koliko se može, 200 kilograma. Ništa više. Tu smo imali malo problema i napravili smo jednu proceduru, uskladili smo s komunalnim redarstvom, gdje prije nego se dopreme azbestne ploče, komunalni redar se mora uvjeriti da su vaše jer je bilo određenih manipulacija i određenih zlouporaba. Znači 200 kilograma Murs Ekom mora zbrinuti i sama doprema se mora zbrinuti od strane fizičke osobe. Nemamo mogućnost dovoženja zato što bi mi kao poduzeće tada trebali imati ovlaštenje za prijevoz opasnog otpada.

 

 1. Radi se o ogledalu koje smo imali u ulici Marka Kovača prema dječjem vrtiću. Sad su postavili tamo table, a molim da nam vratite natrag i ogledalo.

Ide tamo semafor palim crveno, ide semafor za pješake. Ogledalo je privremeno maknuto zbog radova na semaforu i onda se vraća natrag na mjesto.

 


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Željka Blagus uputila je gradonačelniku tri pitanja:

 

 1. Prvo pitanje veže se uz osnovnu školu, u kojoj su fazi projekti dogradnje škole?

 

Negdje još početkom godine smo o tome postigli sporazum sa županijom, znate vi s prošlih saziva vijeća koje su sve kombinacije bile oko toga, čak i preuzimanje osnivačkih prava škole. Nekako smo se uspjeli dogovoriti, vjerojatno i zbog izbora i sad se ti projekti rade. Bio sam u ministarstvu pred dva ili tri tjedna, tamo smo predali idejne projekte  jer trebamo dobiti suglasnost ministarstva. Međutim, nema problema, bit će sve na vrijeme, negdje u siječnju će biti javni poziv za gradnju škola i neće biti ni uvjet da imaš građevinsku. Financiranje će biti 100%, to je iz Fonda za oporavak i otpornost i ja sam gotovo siguran da ćemo u tome uspjeti. To je onda ispunjeni preduvjet za jednosmjensku nastavu, a kasnije i produženi boravak.

 

 1. Kompostana je li u funkciji i je li počela s radom?

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: Kompostana je gotova, ako se ne varam čekamo još neke potvrde. Treba napraviti još nadstrešnicu, to nismo mogli u ovoj fazi jer nije bilo moguće financijski zbog prijave i svega ostaloga, ali s obzirom što znam da ćemo dobiti još 1.200.000,00 kuna za naš udio, onda će to biti vjerojatno dostatno da se napravi. Kompostana je i sad u funkciji, ali za još bolju kvalitetu komposta je to potrebno.

 

Josip Sršan: Kompostana je gotova, ishodili smo uporabnu dozvolu, sad smo u postupku za izdavanje dozvole od strane ministarstva za gospodarenje otpadom, znači u probnom radu je i radi.

 

 1. Najavljene su manifestacije i koncerti u Adventu, pa s obzirom na situaciju s Covidom, hoće li se to održati ili biti odgođeno kao Ljeto uz Muru

 

Ja mislim da neće biti otkazano. Pa vidite da je sad oko 2000 zaraženih i ništa se ne zatvara. Kafići rade, sport radi, škole rade i ja mislim da će tako i ostati. Zašto je bilo po ljeti odgođeno? Jer su to vanjske manifestacije bez mogućnosti kontrole i ono što je bilo po onda važećim propisima stožera nije bilo moguće ispuniti ni 10%. Sada će se dogovoreni koncerti Tereze Kesovije i Zorice Kondže održati u sportskoj dvorani, ako bude potrebno tražit će se covid potrebe, ako bude potrebno i ne znam što već. Obzirom što će to biti za građanstvo  besplatno, oni si mogu podići besplatne ulaznice kod nas, priložiti covid potvrdu i ne mogu ući osim na jedan ulaz. Dakle u dvorani kontroliramo ulaz u potpunosti. Tu nema opasnosti da se nešto dogodi i da nam netko nešto prigovara. Što se ostalih događaja u Adventu tiče, vidjeli ste vjerojatno već i neku najavu, znači od kazališnih predstava za djecu, počeli smo s filmskim predstavama koje su dobro posjećene, a posebno dječje. Imat ćemo uskoro i James Bond najnoviji, 30.10. Ljudi su svjesni da se moraju cijepiti, većina je vjerujem i cijepljena i ja vjerujem da će se sve održati. A ako nam neko zabrani, to nije do mene onda. Nadam se da bude i da ćete uživati u svemu.


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnik Dragutin Stojko uputio je gradonačelniku dva pitanja:


 1. Znamo da se Hlapičina veže s Murskim Središćem pa me zanima kada će se sagraditi pješačko biciklistička staza?

 

Bit će godinu dana nakon izgradnje staze Peklenica – Mursko Središće. Peklenica – Mursko Središće je u planu ŽUC-a za 2022. godinu zato što je tamo fekalna kanalizacija gotova, a vrijednost radova na izgradnji staze će iznositi oko 2 milijuna kuna. Izgradnja staze Hlapičina – Mursko Središće dogovorena je za 2023. godinu, jer tu još nisu postavljene fekalne cijevi.

 

 1. Nekontrolirano odvoženje smeća i paljenje istog na području grada, kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave. Što se čini po tom pitanju?

 

Dao sam nalog komunalnom redarstvu da više nema opomena, isključivo kažnjavanje. Imat ćemo u jednoj točci nešto što moramo doraditi. Smeća ima u prirodi jako puno, mi čistimo, organiziramo Zelenu čistku, oni bacaju, neki daju nekim trećima da se riješe smeća, umjesto da odvoze u reciklažno dvorište. Naloženo je komunalnom redaru da se svakom koga se zatekne na mjestu paljenja, bez da je taj priznao ili nije, napiše kazna za paljevinu. Naplaćuje se sve, i iz socijalnih davanja; primanja za novorođenčad, naknade za drva….. Svako domaćinstvo je u obvezi imati kantu i platiti smeće. Tu se puno napravilo, iako treba reći da u romskom naselju ima jako puno korisnika koji imaju kantu, ali moraju imati svi. Svijest. Imamo reciklažno dvorište, odvoz smeća, odvoz glomaznog otpada, imamo kompostanu, znači nema razloga da se smeće baca u prirodu.


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnik Kristijan Antolović uputio je gradonačelniku tri pitanja:

 

 1. Što je s regulacijom prometa na glavnoj prometnici, što se poduzima po tom pitanju?

 

Dogovoreni je sastanak s Hrvatskim cestama, prometnom policijom i Županijskom upravom za ceste. Radi se o tome da je pušteni u promet semafor na ulazu u grad „palim crveno“ i za pješake, znači svi koji sada voze više od 50 km/h moraju se zaustaviti, što znači da je to još jedan napredak u sigurnosti. Kamera koja je kod Konzuma će se preseliti nešto niže u ulici da bi se i taj dio ulice stavio u ograničenje brzine. Na sastanku će se dogovoriti ili probati dogovoriti rješenje raskrižja Tekstilna – Marka Kovača – Josipa Broza Tita, što je dosta osjetljiva točka i bilo je više prometnih nesreća. U Frankopanskoj ulici razmotrit će se  postavljanje ležećih policajaca i dotaknuti ćemo se centra grada, za koji je iduće godine planirana rekonstrukcija. Sveobuhvatno rješenje je tu, a ono što nedostaje ćemo probati dogovoriti.

 

Napomena: sastanak s Hrvatskim cestama, prometnom policijom i ŽUC-om je odrađen 08.listopada 2021.g.

 

 1. Što je sa sanacijom cesta na kojima je aglomeracija završena?

 

To je vječna i goruća tema za koju se mi na dnevnoj bazi zalažemo, održavamo sastanke i u utorak je ponovo sastanak s Hrvatskim vodama ZG i svim dionicima projekta aglomeracija i svih onih javnih poduzeća koja na našim prostoru mijenjaju instalacije. Martinska je na pragu asfaltiranja, Matije Gupca ima grubi sloj asfalta, uskoro i fini, Frankopanska će biti do kraja godine, ulica Brezje isto do kraja godine, Vladimira Nazora koja je trebala biti po dogovoru do početka školske godine, nažalost nije zato što se kasnije ustanovilo da treba mijenjati plinske instalacije i vodovodne instalacije. To nije do nas, nego javnih poduzeća, a  obzirom na situaciju odlučili smo da ćemo cijelu cestu obnoviti i napraviti nove staze. Po planu će Vladimira Nazora biti gotovo do 01. prosinca i bit će u potpunosti obnovljena. Ono što treba reći je da će Hlapičina i Peklenica vjerojatno prezimiti bez asfalta, jer je asfaltiranje nažalost nedostižno. Bilo je da bi u Hlapičini ove godine to riješili, Peklenica je puno kasnije počela nego li je trebala i jednostavno neće biti moguće. Grad se priprema, za Hlapičinu je gotova javna nabava za ceste, za Peklenicu je gotova analiza, bit ćemo sigurno spremni prije nego li se krene s asfaltiranjem.

 

 1. Kada se planira završiti tribine na NK „Rudar“ i na koji način?

 

Tribina NK „Rudar“ bila je dva puta aplicirana na natječaje, nažalost nije dobila dovoljan broj bodova, zato jer je bodovanje za druge projekte bilo puno jače. Dva puta se probalo kroz nacionalna sredstva, ali zbog korone je i to zapravo zastalo. Ipak, tamo je napravljeno puno. Uloženo je oko 1,5 milijuna kuna, treba još oko 2 milijuna kuna ili nešto više i plan je da se to iduće godine riješi. Postoje 3 mogućnosti da se to riješi: financiranje iz proračuna grada ili financiranje iz proračuna grada i nacionalnih sredstava ili EU fondovi, iako je ta treća najmanje vjerojatna. Najvjerojatnije proračun grada i ministarstvo.


Na 3. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja se održala 07. listopada vijećnica Renata Kovačić uputila je gradonačelniku dva pitanja:

 

 1. Na jedno moje pitanje gradonačelnik je već odgovorio, a odnosi se na postavljanje usporivača prometa, odnosno ležećih policajaca. S obzirom da imamo sad aglomeraciju i asfaltiranje smatram da imamo mogućnost i način poboljšati sigurnost u prometu, pogotovo u Frankopanskoj ulici gdje imamo dječji vrtić i ulazak u školsku ulicu.

 

Tu ste u pravu. I mi smo prije par godina sa ŽUC-om razgovarali. Kada se izvodila aglomeracija se od toga odustalo, jer postaviti ležeće policajce pa naknadno kopati van i bacati novac nije baš najuputnije. Treba reći da ljudi ne vole baš ležeće policajce, pogotovo oni koji se brzo voze i oni kojima lupa ispod prozora. Razgovarao sam s Ministarstvom prometa po pitanju postavljanja širih ležećih policajaca i oni nisu usklađeni s pravilnikom, ako ih se postavi oni su van propisa. Uske sigurno nećemo postaviti.

 

Napomena: 08. listopada odrađeni je sastanak s Hrvatskim cestama, PU Međimurskom i Županijskom upravom za ceste. Zaključak sastanka, sukladno mišljenju PU Međimurske, pošto se u ulici Vladimira Nazora nalazi Dom zdravlja i to je linija kojom prometuje vozilo hitne pomoći nije dozvoljeno postavljanje širokih usporivača. Na križanju ulice Vladimira Nazora i Frankopanske ulice postaviti će se svjetleća konzola koja će upozoriti na pješački prijelaz.

 

 1. Pitanje se odnosi na dosadašnje zahtjeve koje smo predali za staru sportsku dvoranu i tržnicu za apliciranje fondova. Interesira me u kojoj je to fazi?

 

Projekti su prijavljeni, rok za prijavu je istekao. Grad se prijavio među prvima. Koji mjesec će to potrajati dok prođe sva potrebna procedura. Ono što znamo konkretno, prema tablici bodovanja, da će sigurno biti puno bolje bodovana sportska dvorana nego tržnica. Imamo projekte i od tržnice neću odustati.

Skip to content