Aktualni sat – 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Marko Strojko

Aktualni sat – 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Tomislav Korbelj
03/12/2020
Grad Mursko Središće dodijelio godišnje nagrade za najsportaše, rekreativce i osobu godine
04/12/2020

Aktualni sat – 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Marko Strojko

Na 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja je održana elektronskim putem vijećnik Marko Strojko uputio je dva pitanja gradonačelniku koja glase:

          

  1. Signal mobilne mreže Hrvatskog telekoma te mobilni Internet u Križovcu i Peklenici su očajno slabi. Govorilo se nešto o tome da će biti postavljena nova antena jer ljudi da bi mogli razgovarati šeću po dvorištu, a što se tiče mobilnih podataka je također vrlo loša situacija te je gotovo nemoguće koristiti mobilni Internet i to stvara velike probleme učenicima srednjoškolcima, studentima, gospodarstvu. Hoće li se to konačno riješiti?

            Gradonačelnik Dražen Srpak je odgovorio: Znamo za problem lošeg signala Hrvatskog telekoma u mjestima Križovec i Peklenica. Puno puta smo dobili zamolbe građana tih naselja da se to riješi. Prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa za postavljanje antene Hrvatskog telekoma, a bio je problem uvijek naći odgovarajuću lokaciju koja će osigurati dobar signal uz to dio mještana nije bio suglasan s postavljanjem iste. Provedena je i anketa te je oko 30%  građana za, 30% protiv, a 30% se nije željelo izjasniti. U međuvremenu je problem sa signalom postao sve veći, a i upiti ili zamolbe građana za postavljanje antene te je ove godine stvar ponovo aktualizirana, lokacija je pronađena i antena će biti postavljena u prvom kvartalu 2021. godine uz naravno poštivanje svih propisa i zakona koji govore o dopuštenoj razini zračenja te se Hrvatski Telekom izjasnio da će to biti u puno nižim količinama od dozvoljenih. Time će mještani naselja Peklenica i Križovca i ostalih naselja naslonjeni na njih dobiti kvalitetni signal i kvalitetni mobilni Internet, a što je izuzetno važno i za gospodarstvo, a i za učenike, srednjoškolce i studente naročito u vremenu online nastave i rada od kuće.

 

  1. Nedugo je na jednom dijelu šetnice bio postavljeni mobilni objekt (kućica na kotačima), a koliko znamo komunalno redarstvo je naložilo da se to ukloni. Što je s time? Svakako želim dodati da je upravljanje javnim prostorom, a pogotovo na glavnim turističkim potezima jako važno.

            Gradonačelnik Dražen Srpak je odgovorio: Taj objekt je bio postavljen u zoni S – sport i rekreacija što je protivno prostornom planu te se u toj zoni takvi objekti ne mogu postavljati, a i da se mogu nikako se ne mogu bez suglasnosti Grada Mursko Središće. U ovom slučaju suglasnost nije ni zatražena. Komunalno redarstvo dalo je nalog da se mobilni objekt na kotačima s ostalim inventarom ukloni. U međuvremenu vlasnik objekt žalio se Međimurskoj županiji na rješenje o uklanjanju, a žalba je odbijena s konstatacijom da se prema Prostornom planom Grada Mursko Središće takvi objekt tu ne mogu postavljati. U proračunu za 2021. godinu osigurana je stavka za uređenje izletišta skela, a  u idućem razdoblju s obzirom na turistički potencijal šetnice trebat će nanovo promišljati o sadržajima koji bi se na određenim pozicijama mogli postaviti, ali svakako da to bude pod potpunom kontrolom Grada Mursko Središće, a sve u skladu s Prostornim planom koji će se po potrebi na tom dijelu izmijeniti.

Skip to content