Peklenica je naselje koje administrativno pripada gradu Mursko Srediće, u Međimurskoj Županiji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine naselje ima 1214 stanovnika. Peklenica se nalazi uz rijeku Muru, a od Murskog Sredića udaljena je 3.1 km, dok od susjednih naselja Križovec 1.5 km i Vratišinec 2.4 km. Od Čakovca je udaljena 11 kilometara. Kroz naselje prolazi regionalna cesta, tzv. “murska magistrala”, Mursko Srediće – Podturen – Sv. Juraj u Trnju, gdje se spaja s cestom D 20.
Topografski smjštaj Peklenice osigurao je niz ambijentalnih vrijednosti koje pružaju mogućnosti za kvalitetno stanovanje. Naselje se razvija u podnožju dvaju brežuljaka, a kroz njegovo središte protječe kanalizirani vodotok Brodec, koji također pridonosi pejsažnom ugođaju centralnog dijela naselja.U Peklenici su osnovane udruge: NK “Plavi”, ©RD “Karas”, Skijški klub “Jeti”, DVD Peklenica, Udruga solidarne pogrebne pomoći, Društvo žena, Udruga mladih, Udruga “Josip Broz Tito” (ogranak Peklenica).Poznata je kao prvo nalazište nafte u Hrvatskoj i svijetu. Nafta se u Peklenici eksploatirala četiri godine prije nego u Pensilvaniji (SAD), odakle potjeću prvi podaci o nafti na svijetu. Prvo korištenje nafte zbilo se 1856., a prvo bušenje 1886. godine. Od 1932. do 1940. proizvodnja nafte u cijeloj Jugoslaviji iznosi 5 884 tona, od čega je samo u Peklenici izvađeno 4 098 tona. Peklenica je dobila naziv po »peklu«, kako je narod nazivao naftu koja je tu pronađena. Koristila se još u doba Zrinskih za podmazivanje osovina zaprežnih kola. Vađenje nafte prestalo je 1967. godine. Danas se u Peklenici gradi Muzej peklarstva/nafte i rudarstva kako bi se sačuvala uspomena na te dane. Ispod Pekleničkog tla nalazi se još prirodni plin, termalna voda te ugljen.


Križovec je najistočnije mjesto u sastavu grada. Prema legendi dobilo je ime po križu koji je tu postojao u doba Zrinskih, a 1846. godine izgrađena je i kapela Svetog Križa. Mjesto je smješteno uz samu rijeku Muru koja je za selo imala veliko značenje. Kako su mještani imali oranice, šume, livade i vinograde preko Mure jedino prometno sredstvo koje im je omogućavalo pristup je bila skela. Danas se ona sve manje koristi. U mjestu živi 637 stanovnika.


Mjesto Hlapičina nalazi se na sjeveru Međimurske županije, kod same granice sa Republikom Slovenijom, između grada Murskog Središća i mjesta Sv. Martin na Muri. Hlapičina je udaljena 3.5 Km od Murskog Središća i oko 20 Km od grada Čakovca, sjedišta Međimurske županije. Hlapičina spada u Grad Mursko Središće i župu Sv. Martin na Muri. Mjesto ima oko 220 kućanstava i 678 stanovnika.U mjestu se nalazi područna škola Osnovne škole Musko Središće te nova crkva posvečena Sv. Ani. Crkvu su mještani započeli graditi 1990. godine dobrovoljnim prilozima. Još je potrebno izvesti nekoliko sitnijih radova u unutrašnjosti crkve. U sklopu crkve aktivno djeluje i crkveni zbor od 1997. godine. Od organizacija u mjestu djeluje DVD Hlapičina i nogometni klub “NK Mura”.U Hlapičini se također nalaze ostaci Novih Dvora, plemićkog imanja iz 16. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili Zrinski, a posljednji grofovi Feitetić.
Mjesto pruža sve potrebne sadržaje za miran i ugodan život izvan gradske vreve a opet dovoljno blizu Murskom Sredičću, Čakovcu, Lendavi u Republici Sloveniji, Mađarskoj ili Austriji, tako da mještani mogu vrlo lako zadovoljti sve njihove potrebe za izlascima, radnim mjestima, školovanjem ili shopingom.


Štrukovec je najjužnije i ujedno najmanje naselje na području grada. Tu živi 339 stanovnika. Nastalo je oko majura grofa Feštetića. Poznato je po kapelici Majke Božje Škapularske podignute 1929. godine.