Na području Murskog Središća zasadit će se 100 sadnica lipe

Svečano obilježen Dan rudara
02/03/2021
Započeli radovi na izgradnji kompostane Mursko Središće
03/03/2021
Svečano obilježen Dan rudara
02/03/2021
Započeli radovi na izgradnji kompostane Mursko Središće
03/03/2021

Na području Murskog Središća zasadit će se 100 sadnica lipe

Briga za okoliš u najmanju je ruku jednako važna kao i infrastrukturalni rast naših naselja, pa veseli činjenica da su temeljem upita Grada Mursko Središće, Hrvatske šume donirale 100 sadnica lipe. Sadnice će se u dogovoru s Mjesnim odborima zasaditi po svim naseljima na području Grada.

Tako će područje Murskog Središća biti obogaćeno stablom koje ima veliku tradiciju i značaj u našem kraju, ali i čitavoj Republici Hrvatskoj, kao i staroslavenskoj mitologiji. Stari su Slaveni živjeli u lipovim šumama, prinosili joj žrtve i idolopoklonstvo se zadržalo i u kasnijim vremenima. Republika Hrvatska prema lipi je nazvala svoju valutu koju nalazimo samo u kovanicama , i to u apoenima od 1, 2, 5, 10, 20 i 50 lipa. Sve kovanice na licu imaju brojčanu oznaku vrijednosti i grančicu lipe u cvatu, dok je na naličju svake kovanice druga biljka.

Konačno, lipa je drveće koje Mursko Središće dobro poznaje i koje se, osim u prirodi, nalazi i nalazilo i po mnogim dvorištima. Cvijet lipe je ljekovit i bere se u vrijeme kad se otvore i prije nego ostare i promijene boju. Sabrani cvjetovi sušenjem moraju zadržati svoju prirodnu boju i ugodan miris. Lipovi cvjetovi koriste se za liječenje prehlade i bolesti dišnih organa. Pospješuju izlučivanje znoja i mokraće. Preporučuje se u liječenju kroničnog kašlja, bolova kod mokrenja, umora i preuzbuđenosti živaca, a također povoljno djeluje i na krvnu sliku. Također, predstavljat će radost medarima i svim uživateljima proizvoda od meda jer smatra se da je upravo lipov med jedan od najzdravijih.

Upravo su stablo lipe gradonačelnik Dražen Srpak i bivši župnik, vlč. Tomislav Antekolović zasadili na Badnjak 2013. godine kod Tri pila u Murskom Središću, ispred današnje gradske uprave.

Skip to content