Nova inicijativa za oživljavanjem željezničke linije Mursko Središće – Lendava

Pjesma gradu rudara – glazbena manifestacija na blagdan svete Barbare u Centru za kulturu „Rudar“
30/11/2022
Sastanak g. Srpak i g. Škorić – Hrvatske ceste
30/11/2022
Pjesma gradu rudara – glazbena manifestacija na blagdan svete Barbare u Centru za kulturu „Rudar“
30/11/2022
Sastanak g. Srpak i g. Škorić – Hrvatske ceste
30/11/2022

Nova inicijativa za oživljavanjem željezničke linije Mursko Središće – Lendava

Mursko Središće najsjeverniji je grad naše Domovine poznat kao sjeverna vrata Hrvatske. Osim cestovnih, Mursko Središće je s Čakovcem, a preko njega i s ostatkom Republike Hrvatske s jedne strane, a sa druge strane s Republikom Slovenijom spojeno i željezničkom prugom. Nakon mnogo napora lokalne zajednice 2014. godine ponovo je uspostavljena međunarodna linija prema Lendavi koja je bila namijenjena svim redovnim putnicima, jednako kao i u turističke svrhe. Svečano otvorenje ponovo uspostavljene linije održano je uoči Božića gdje su obje strane, Mursko Središće i Lendava organizirale prigodne događaje kako bi se obilježio povijesni trenutak novog oživljavanja stalne dnevne linije između susjednih gradova.

 

U vrijeme pandemije koronavirusa linija je ukinuta, a do danas nažalost nije oživljena. Kako bi se spriječilo njeno ponovno trajno zamiranje, parlamentarac u Slovenskom parlamentu Janez Magyar zatražio je sastanak s gradonačelnikom Grada Mursko Središće, Draženom Srpakom, te dao inicijativu ponovnog oživljavanja linije Mursko Središće – Lendava. Janez Magyar zamolio je gradonačelnika da mu za uspostavu navedene linije pomogne. Naime, to nije samo spajanje Lendave s Murskim Središćom, već se Lendava kroz Mursko Središće generalno povezuje sa sustavom željeznica, pošto je njihova pruga prema Mađarskoj slijepa i nije povezana. Budući da je Mursko Središće proširilo svoje turističke potencijale, znamo da bi ideja oko ponovne uspostave linije Mursko Središće – Lendava igrala važnu ulogu kao potencijalni turistički pravac, a dao bi se novi zamah u već aktivnoj prekograničnoj sportsko-turističkoj i kulturnoj suradnji, kako prema susjednoj Lendavi, tako u budućnosti i prema Mađarskoj, gdje je linija prekinuta davne 1948., a danas bi predstavljala ozbiljan turistički potencijal. Baš kao i s Lendavom, suradnja s Lentijem već je ostvarena.

 

Od 01. siječnja 2023. godine ukidaju se granične kontrole na hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, što znači da neće biti kontrole ni kod željezničkog prijevoza, a samim time će se povećati i broj putnika koji će koristiti prijevoz vlakom.

 

http://www.sindikat-szps.si/2015/01/16/vzpostavljena-je-sobotna-redna-zelezniska-povezava-med-cakovcem-in-lendavo/

Skip to content