Obilježen gradski blagdan sv. Barbare – zaštitnice rudara

Udruge žena pravi su primjer vrijedne udruge
03/12/2022
Svaki vikend nosi i sadržaj za djecu u Centru za kulturu „Rudar“
03/12/2022
Udruge žena pravi su primjer vrijedne udruge
03/12/2022
Svaki vikend nosi i sadržaj za djecu u Centru za kulturu „Rudar“
03/12/2022

Obilježen gradski blagdan sv. Barbare – zaštitnice rudara

Sveta Barbara je kršćanska svetica, djevica i mučenica, zaštitnica rudara i dobre smrti, jedna od četrnaest svetih pomoćnika u nevoljama. Mursko Središće poznato je kao grad rudara, pa ne treba čuditi što su se brojni mještani upravo Barbari molili za sigurnost sebe i svojih bližnjih. Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare započeo je svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Svake godine na blagdan sv. Barbare prezentiraju se projekti koji su uveliko doprinijeli kvaliteti života u gradu rudara. U sklopu obilježavanja prikazani je film Grada Mursko Središće u kojem je prikazano niz projekata koji pričaju priču o vrlo aktivnoj atmosferi u najsjevernijem gradu.

Nakon toga u kratkom govoru obratio se saborski zastupnik i gradonačelnik, Dražen Srpak. Kako su već najvažniji projekti bili predstavljeni u prigodnom filmu, gradonačelnik je čestitao svima nagrađenima, zahvalio na strpljenju zbog provođenja aglomeracije i naglasio važnost rudarstva za građane Murskog Središća te važnost spomendana Svete Barbare u mjesnoj tradiciji.

Već se u najavi dotaknulo pitanja Osnovne škole Mursko Središće, a župan Međimurske županije, Matija Posavec, istaknuo je u svom govoru da je prijava spremna i da se čeka samo raspisivanje poziva.

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, posljednji je govor održao Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga, koji je čestitao građanima na svim uspjesima i projektima te zaželio sreću kroz nadolazeće blagdane.

Središnji dio večeri bila je tradicionalna dodjela nagrada za osobu godine Grada Mursko Središće te nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice  godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportska momčad godine – članovi sportskih ekipa u ekipnom sportu nagrađena je Škola nogometa „Rudar“ Mursko Središće – Kadeti (U-17). U kategoriji rekreativka i rekreativac godine nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

U ime nagrađenih obratio se dobitnik nagrade za osobu godine Darko Oreški te istaknuo da se svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude da najbolje što mogu doprinose razvoju udruga te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad RH. Posebno je zahvalio gradonačelniku i saborskom zastupniku te svim gradskim službama na pomoći njihovoj i ostalim udrugama.

Dodatno dostojanstvo obilježavanju spomendana svete Barbare svojim su predivnim izvedbama dali mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.


 

Skip to content