Obilježena 61. obljetnica rudarske nesreće u jami „MAJ 3“

Martinje u gradu rudara na Šetnici sv. Barbare u srijedu 9. studenog
08/11/2022
Brojni posjetitelji uživali na proslavi Martinja u gradu rudara
10/11/2022

Obilježena 61. obljetnica rudarske nesreće u jami „MAJ 3“

I nakon 61 godinu sjećamo se rudara koji su izgubili život u rudarskoj nesreći

U noći s 8. na 9. studeni 1961. godine u tamošnjoj jami došlo je do požara, u kojem je život izgubilo deset rudara. Tijekom uobičajenog posla u rudniku, radnici su osjetili dim, a ubrzo zatim i plamen. Zbog požara između 14. i 15. etaže život je izgubilo deset rudara, no neki od njih ipak su se puzeći uspjeli spasiti. Do tragedije je došlo zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite na radu. Do danas nitko nije odgovarao za tu grešku, a čini se da su nalazi inspektorata koji je istraživao uzrok nesreće namjerno zametnuti, pošto ih u arhivima nema. Kao službeni razlog nesreće navodila se eksplozija zemljanih plinova.

 

Nezapamćenu nesreću životom su platili: četrdesetsedmogodišnji „palilac mina“ Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (rođen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlađi među njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.

 

Povodom 61.  obljetnice kod jame „MAJ 3“ vijenac i svijeće položili su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak, potpredsjednik Gradskog vijeća Dragutin Stojko, predsjednik MO Mursko Središće Ivan Novak, predsjednik Antun Šimunić i tajnik Antun Mezga Podružnice umirovljenika Mursko Središće, preživjeli sudionik nesreće Franjo Bogdan, članovi obitelji poginulih rudara te Rudarski zbor. Župnik Marijan Horvat predvodio je molitvu za poginule rudare.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: „Drago mi je što smo nakon 50 godina šutnje uspjeli vratiti spomen na poginule rudare. Ova godina je simbolična, jer smo nakon niz godina težnji prema tome da ipak tu povijest rudarstva spasimo, uspjeli otvoriti Spomen dom rudarstva, pečat vremena u kojem su naši djedovi, očevi, majke radili. Na svakom koraku imamo obilježje rudarstva i to ćemo čuvati i nadalje.“

 

Katarina Braniša iz Hlapičine, čiji je otac poginuo u rudarskoj nesreći, okupljenima se obratila s prigodnom pjesmom o rudarima:

 

Rudnik, rudori i uglen

ovoga su kraja znamen,

a v Murskom Središću otpri je

Spomen dom rudarstva njima u spomen.

Rudniki su se već zdovja zaprli,

jer je premalo uglena šteroga su kopali.

Tu na ovom mestu de stojimo

globoko pod zemlom,

10 je rudora živote zgubilo,

a mi šteri ih v srcima nosimo,

  1. Barbaru za njihov mir zaprosimo,

Oče naša zmolimo, svečicu vužgemo,

i globoko im se naklonimo.

 

Povijest i uspon Murskog Središća obilježilo je iskapanje ugljena na kojem je počivala teška industrija. I dok je rudarstvo hranilo čitavo mjesto, taj je teški zanat donosio i brojne ozljede, ali i odnosilo živote. Najveća je nesreća upravo spomenuta u Maj 3, a obilježavanjem nesreće odajemo počast svim rudarima koji su stradavali.

 

Skip to content