Gradonačelnik Dražen Srpak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora otvorio 20. međunarodnu izložbu inovacija Arca 2022.

Pinkleci i Bremenski svirači za početak kazališnog dana u nedjelju u Centru za kulturu „Rudar“
13/10/2022
U nedjelju Kaos Makamusa u Centru za kulturu „Rudar“
13/10/2022

Gradonačelnik Dražen Srpak kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora otvorio 20. međunarodnu izložbu inovacija Arca 2022.

U zagrebu je u četvrtak, 13. listopada u 10.00 sati svečano otvorena 20. međunarodna izložba inovacija Arca 2022. Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, ali i kao predstavnik Grada Mursko Središće izložbu je svečano otvorio gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak.

Organizator izložbe je Hrvatska zajednica inovatora i traje od 13. do 15. listopada 2022 u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ove godine na izložbi će biti predstavljeno više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevice. Svoje inovacije izlažu timovi iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvene ustanove te inovativne tvrtke i start-upovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Sjeverne Makedonije, Katara, Njemačke, Turske, Kine, Irana, Poljske, Srbije, Slovenije itd. Izložba inovacija ARCA već godinama po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija promoviraju i promiču inovatorstvo i inovacije i jedno su od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA, a ove će godine biti izdana i prva monografija pod naslovom „Arca – prvih 20 godina“.

Gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak u svojem je obraćanju istaknuo da je poticanje istraživanja, razvoja i inovacija ključno za ostvarenje rasta i produktivnosti gospodarstva, što je posebno bilo vidljivo u uvjetima pandemije koronavirusa, koja nas je preko noći prisilila na promjene u životu i poslovanju i gdje je ubrzana digitalizacija bila rješenje i odgovor na izazove. Naglasio je da je važno kontinuirano poticati inovacijsku kulturu i poduzetnički duh, te da će Vlada Republike Hrvatske i nadalje davati snažnu podršku inovativnom gospodarstvu, unaprjeđenju inovacijskog i poduzetničkog eko-sustava. Na kraju je dodao i da se inovacije i proizvodi moraju koristiti isključivo u svrhu općeg dobra, pošto su se mnoga otkrića kroz povijest nažalost koristila i koriste i za izradu naoružanja ili drugih svrha koje ugrožavaju mir i sklad u svijetu.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da razgledaju ovu izložbu koja slavi jubilej koji je trajao puna dva desetljeća.

 

 

Skip to content