U Murskom Središću održana sveta misa za Dan grada

Svečano otvorene dvije turističke lokacije u Murskom Središću
27/06/2022
U subotu, 2. srpnja 2022. – Dan otvorenih vrata Spomen doma rudarstva – Cimper
28/06/2022

U Murskom Središću održana sveta misa za Dan grada

Dan Grada Mursko Središće slavi se na spomendan lokalnog sveca zaštitnika, svetog Ladislava. Tim je povodom danas održana i sveta misa koju je vodio župnik Župe Marije Kraljice i svetog Ladislava, velečasni Marijan Horvat. Sveta je misa održana na novoizgrađenom vanjskom oltaru i natkrivenom molitvenom prostoru.

Misi se odazvao gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće, Miljenko Cmrečak. Svojom tradicionalnom odjećom događaj su uveličale i članice Društva žena Mursko Središće. Sveti je .

Ladislav zaštitnik crkve u Murskom Središću od kraja 17. stoljeća, a nakon ponovnog osnivanja godine 1945., sveti je Ladislav postao i zaštitnik župe. Ladislav I., poznat i kao sveti Ladislav, mađarski kralj (1077. – 1095.) iz dinastije Arpadovića. Kanoniziran je 29. lipnja 1192. godine i legenda ga prikazuje kao pobožnog viteškog kralja.

Popularan je kao svetac i u zemljama u susjedstvu Mađarske gdje mu je podignuto više crkava. Dao je osnovati Zagrebačku biskupiji, te je svetac suzaštitnik je zagrebačke katedrale. Jedan od oltara posvećen je njemu, gdje se nalazi i njegov kip.

Skip to content