Aktualni sat – 25.sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Kristijan Antolović

Zbog radova na aglomeraciji privremeno se zatvara dio Martinske ulice
13/03/2021
Prijave za uskrsnice za umirovljenike s područja Grada Mursko Središće do 16. ožujka 2021.
13/03/2021

Aktualni sat – 25.sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Kristijan Antolović

Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja je održana u četvrtak 11. ožujka u Centru za kulturu „Rudar“ vijećnik Kristijan Antolović uputio je gradonačelniku tri pitanja:

 

 

  1. Molim vas da mi odgovorite koji su projekti trenutno u realizaciji na području grada?

 

Na području Grada Mursko Središće, koji je trenutačno jedno veliko gradilište, izvode se mnogobrojni projekti. Najznačajnija je aglomeracija, a uz sve to onda ide i sanacija ulica. Najveća i najstarija ulica Matije Gupca je već godinu dana jedno veliko gradilište, prvo se postavila fekalna kanalizacija, pa se mijenjala plinska mreža, vodovodna mreža, sva se domaćinstva moraju ponovo priključiti, trenutačno je u fazi izvođenje oborinske kanalizacije, a zatim i asfaltiranje. Uz to, vjerojatno ste zapazili, da je ovih dana došlo još 350 tisuća kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja, pa ćemo ove godine napraviti pješačku stazu. Jest da je to skupo i veliko opterećenje, ali želio bih da tu ulicu do kraja završimo. Bila je prva procjena projektanata da to košta oko 600 tisuća kuna, međutim sad to ispada da je oko 1 milijun kuna, ali svejedno idemo to riješiti. Pripremamo javnu nabavu koja bi trebala biti gotova do polovice svibnja, a nakon toga bi se napravila staza i kolni prilazi i možemo reći da smo tu ulici riješili, uz veliki financijski teret od 5,3 milijuna kuna. Tu je još aglomeracija koja se radi u Martinskoj, Frankopanskoj ulici, Marka Kovača je spremna za asfaltiranje, Franje Koroša također. U Križovcu se napravila fasada na društvenom domu, postavilo se dječje igralište, nabavile stolice za društveni dom. U Peklenici je također postavljeno dječje igralište, šljunčaju se poljski putevi, uređuje se dječje igralište kraj Spomen parka naftaštva. U Hlapičini smo napravili fasadu na društvenom domu. U Štrukovcu se postavilo dječje igralište, popravljaju se putevi. U Murskom Središću se trenutačno radi priprema, tj. uskoro će početi radovi na dječjem igralištu kod Rudarsko etno kuće – 300 tisuća kuna iz EU, postavljena su igrala u ulici Slatine, uredili smo klupice na šetnici, počela se graditi kompostana, uređuju se nove prostorije policije u DVD-u, uređuje se kod skele malonogometno igralište i odbojka na pijesku, zid urni se završio, stara kapura na groblju se uređuje za prodaju pogrebne opreme, završili smo ulicu Slatine, izvodi se spoj šetnice Sveti Martin na Muri – Mursko Središće, postavit će se kroz 2 tjedna antistres podloga na street workout kod Mure i postaviti nova igrala, priprema se dokumentacija za rotor u ulici Marka Kovača, 2 nova komunalna vozila su nabavljena – većim dijelom financirano iz EU, na Etno kući su postavljeni novi prozori, postavljene sjedalice u sportskoj dvorani, radi se sanacija na slivnicima u ulici Marka Kovača, oborinske vode su se uredile u Istarskom naselju, sadit će se 100 lipa, opremila se do kraja kuhinja u Dječjem vrtiću, ono što nije moglo ući u projekt, zbog visine limitiranog projekta, sanirali smo divlje deponije po svim naseljima, projekt PRŠI se intezivno priprema za izvedbu. U Sitnicama se postavilo dječje igralište.

 

 

  1. Drugo pitanje je vezano uz projekte koji su u pripremi za realizaciju u nadolazećem razdoblju?

 

U pripremi je uređenje odbojkaškog igrališta u Peklenici s novom opremom, stalno radimo na pripremi sanacija prometnica nakon aglomeracije, uređenje Spomen park naftaštva će ići preko projekta Interreg. U Hlapičini se priprema sanacija prometnica nakon aglomeracije, kod crkve sv. Ane uredit će se parkiralište i priprema se projekt energetske obnove društvenog doma. U Štrukovcu se uređuju nerazvrstane ceste. U Murskom Središću pripremamo projekte Selske ulice i prostor autobusnog stajališta, prilika je sad kad je aglomeracija da se puno jeftinije to uredi, da bude puno jeftinije, da Selska ulica bude jednosmjerna, stajalište za autobuse na malom parkingu kod trafostanice i da se cijeli kompleks bivših perona pretvori u parkiralište. Pripremaju se projekti sportske dvorane na graničnom prijelazu, koja će biti vrlo brzo darovana. Rade se projekti šetnice usporedno uz ulicu Josipa Broza Tita, od Tekstilne do Selske ulice i očekujemo tu darovanje zemljišta koje je potrebno za taj projekt. Time bismo dobili jednu krasnu šetnicu koja ima svoj čar i draž, a i izbjegli promet koji prolazi tom ulicom. Rade se projekti tržnice, koju ćemo prijaviti u mjeru 7.4. Priprema se izgradnja planinarskog doma, radila se odvodnja, priprema se teren i čekamo gdje bismo to mogli prijaviti u neke od fondova. Čekamo rezultate projekta za izgradnju tribina NK „Rudar“. Idejno rješenje za viseći most preko rijeke Mure se radi, što će biti zasigurno atrakcija. Projekti uređenja dvorišta nove Gradske uprave. Priprema se pješačka staza u ulici Matije Gupca, elaborat prometa se priprema, a čime ćemo urediti kompletni promet;  postavljanje dviju kamera, vibro traka i novih znakova, rotor. Priprema se još jedan novi projekt u dječjem vrtiću, izgradnja nadstrešnice. Projekti proširenja stambene zone, nastavak ulice Augusta Šenoe, za koju ću predložiti da se zove po poginulom branitelju, ulica Dragutina Kodba Geca. Isto tako pozivamo, da ako po naseljima bude otvaranja novih ulica ili moguće preimenovanje da se daju imena po našim poginulim braniteljima. Projekti energetske obnove sportske dvorane koji su 90% spremni. Postoji građevinska dozvola za izgradnju romskog Multikulturnog centra, čeka se natječaj na koji bi se prijavili. U Križovcu projekti energetske obnove društvenog doma.

 

3.Grad Mursko Središće vrlo aktivno provodi EU projekte. Molim Vas da vijećnicima i javnosti date informacije koji su projekti dosad završeni , koji su u realizaciji i koji se pripremaju za prijavu te jesu li isplaćena sredstva za one koji su gotovi?

 

Završeni i opremljeni je vrtić, prometnice u Gospodarskoj zoni Brezje, prostorni plan, sanacija odlagališta Hrastinka i Zaželi. To je sveukupno 21,5 milijuna kuna. U provedbi je projekt „Svi u vrtić“ – 13 milijuna kuna, Zaželi- faza II. oko 1 milijun kuna, Interreg Cross Cultural Kit i Energy Tour – zajedno iznose oko 3 milijuna kuna, aglomeracija – 250 milijuna kuna, PRŠI – oko 60 milijuna kuna, dječje igralište kod Etno kuće oko 300 tisuća kuna, Centar RaDOSTI – projekt ESI fonda – 2 milijuna kuna i odobreno je za Matije Gupca, Murs – ekom – vozila i kompostana 7 milijuna kuna. Sve skupa ispada oko 273 milijuna kuna, međutim aglomeracija i PRŠI nisu u potpunosti naši projekti nego samo djelomično. Aglomeracija oko 50%, a PRŠI oko 15%. Kada se to oduzme, projekti koji su završeni ili u provedbi na području Grada Mursko Središće su teški 173 milijuna kuna.

 

Prijavljeni projekti: obzirom da sada ističe sadašnji projekt „Svi u vrtić“ prijavljeni je novi projekt, čekamo rezultate. S tim projektom bi se nastavile aktivnosti u vrtiću, poslijepodnevni produženi boravak. Partner je dječji vrtić iz Male Subotice. Projekt je težak 50 milijuna kuna. ESI projekti za jačanje udruga „Knjiga do sakoga grunta“, prijavljena je kupnja bibliokombija. Ponovo je prijavljeni projekt izgradnje lifta. Prijavljeni je projekt NK „Rudar“ – 1,6 milijuna kuna i u Ministarstvo kulture digitalizacija u gradu rudara oko 500 tisuća kuna. U pripremi je projekt tržnice – oko 2 milijuna kuna. Ukupno je za prijavu 12,7 milijuna kuna.

 

Skip to content