AKTUALNI SAT – 11. sjednica Gradskog vijeća pitanja vijećnika

ZA REKONSTRUKCIJU SOKOLSKOG DOMA OD APPRRR-a DOBIVENO 396.231,88 EURA
09/03/2023
Najgledaniji film godine, legendarni horror i buntovnik na četiri noge za kino vikend u Centru za kulturu „Rudar“
10/03/2023
ZA REKONSTRUKCIJU SOKOLSKOG DOMA OD APPRRR-a DOBIVENO 396.231,88 EURA
09/03/2023
Najgledaniji film godine, legendarni horror i buntovnik na četiri noge za kino vikend u Centru za kulturu „Rudar“
10/03/2023

AKTUALNI SAT – 11. sjednica Gradskog vijeća pitanja vijećnika

AKTUALNI SAT 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće Pitanja vijećnika Kristijana Antolovića i Dragutina Stojka

 

Na početku 11. sjednice Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja je održana u subotu, 04. ožujka 2023. godine predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak pozdravio je sve prisutne te otvorio aktualni sat gdje vijećnici mogu postavljati pitanja gradonačelniku. Gradonačelnik Dražen Srpak prije početka aktualnog sata, u ime svih vijećnika i zaposlenika, čestitao je gradskom vijećniku Kristijanu Antoloviću 50.-i rođendan.


Vijećnik Kristijan Antolović postavio je gradonačelniku dva pitanja vezana uz sport. Prvo pitanje glasilo je: „ Vidimo da se tribine na NK Rudaru polako završavaju i je li time taj projekt završen ili će trebati osigurati još novaca?“ Gradonačelnik Dražen Srpak odgovorio je da je do sad, prije ove faze, bilo uloženo oko 200 tisuća eura, ova faza je oko 400 tisuća eura i za završetak tribina će trebati uložiti još oko 200-300 tisuća eura. Naveo je kako će se taj novac, barem djelom, pokušati dobiti iz drugih izvora. Za trenutnu fazu odobreno je 850 tisuća kuna od Ministarstva sporta i turizma. Drugo pitanje vijećnika Kristijana Antolovića bilo je sljedeće: „Moje pitanje ide u smjeru rješavanja pitanja pomoćnog nogometnog terena, a znamo i za potrebu za atletskom stazom u Murskom Središću, jer postoji vrijedan atletski klub. U kojoj je fazi rješavanje tog projekta?“ Gradonačelnik je odgovorio da je sad otkupljeno gotovo svo zemljište osim jedne parcele, a to je ona o kojoj smo govorili da ćemo probati riješiti postupkom izvlaštenja međutim u međuvremenu se pronašla vlasnica Deban Anđela koja je rodom iz Murskog Središća, živjela je u Australiji i sad je pokojna, komuniciralo se s njezinom kćeri koja je voljna prodati parcelu i sad bi trebalo napraviti ostavinsku raspravu no to je malo duži proces obzirom što je ona u Australiji, isto tako, u gruntovnici je netko greškom upisao krivo prezime, pa je time još kompliciraniji postupak. Otkup svog zemljišta je preduvjet, obzirom što će projektna dokumentacija za izgradnju Sportskog parka uskoro biti gotova kao i građevinska dozvola, da bi se navedeni projekt mogao negdje prijaviti.


„Staza od Središća do Peklenice je izgrađena, a u najavi je i ona od Murskog Središća prema Hlapičini kako bi se biciklistima i pješacima olakšati prometovanje. Kada možemo očekivati realizaciju tog projekta?“ pitao je gradonačelnika vijećnik Dragutin Stojko. Gradonačelnik je odgovorio kako je navedeni projekt u planu Županijske uprave za ceste Međimurske županije i da smatra kako je najizglednije da će se to realizirati u 2024. godini. Staza je projektirana i ima građevinsku dozvolu, a Grad će istu sufinancirati. Naveo je kako mu je želja da bude ove godine, možda bi moglo biti iza godišnjih odmora, početkom jeseni, ako ne, onda u proljeće 2024. godine. Drugo pitanje koje je postavio vijećnik Dragutin Stojko bilo je vezano uz aglomeraciju u naselju Hlapičina – donji dio naselja gdje su podzemne vode jake te da se tamo na trenutke događa izljev vode te bi to trebalo nekako riješiti da se ne dogodi da asfalt propadne. Gradonačelnik je odgovorio kako su u kontaktu s nadzornim inženjerom, o tome se upozoravalo. Naime, problem Hlapičine je što je ona jako nisko i što je do same rijeke Mure. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove iznio je kako su s navedenim problemom upoznati i pismeno upozoreni i Međimurske vode i Tegra i nadzorni inženjer i da je bilo već nekoliko sastanaka na tu temu te da će se pronaći rješenje bez obzira na kompleksnost problema kako bi se to do završetka aglomeracije riješilo.


AKTUALNI SAT 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće

„Cesta od Slemenica prema Murskom Središću se rekonstruira, a znamo za problem realizacije tog projekta kroz naselje Štrukovec zbog aglomeracije. Imate li kakvih novih informacija o tome?“ upitala je gradonačelnika vijećnica Željka Blagus. Gradonačelnik je odgovorio kako je moguće i izgledno da će Aglomeracija Štrukovec biti uskoro odobrena, a uz to i Aglomeracija Križovec. Grad Mursko Središće će navedene aglomeracije trebati sufinancirati u iznosu od 10% od ukupnog iznosa, ako te dvije aglomeracije prođu, to znači skoro milijun eura. Iznio je kako će ovaj tjedan imati sastanak s Međimurskim vodama gdje će se morati izjasniti može li se to realno sufinancirati i odraditi. Naveo je kako to ne bi bio problem da nije dobivena odluka za dogradnju vrtića u iznosu od 650 tisuća eura, a troškovnik je bio oko milijun i 700 tisuća eura. Za dječji vrtić je isto rok dogradnje krajem 2025. godine, uz Planinarski dom koji je prijavljeni za izgradnju, uz Sokolski dom koji će ipak vjerojatno proći, a ti svi projekti su nagurani u naredne tri godine recimo te bi Grad početno za te sve projekte trebao izdvojiti oko dva milijuna eura. Naveo je kako ovu sekundnu zaista ne zna je li to moguće te da s pročelnikom za financije mora dobro razmotriti. Također je naveo da mu je jako važno i potrebito i da bi volio od vijećnika čuti slažu li se da se to sve ne propušta pod bilo koju cijenu i hoće li imati punu potporu u tome. Gradski vijećnici složili su se s navedenim. Vijećnica Željka Blagus pitala je gradonačelnika vezano uz modela sortiranja plastike i papira na području grada Mursko Središće u stambenim zgradama. Gradonačelnik je odgovorio kako su ponuđene tri varijante odvoza plastike i papira – ili se ostaje na vrećama, ili se uzimaju kante ili manji kontejner te je to bilo objavljeno u medijima. Direktor Murs-ekoma naveo je kako su upoznati s problemom kako kod zgrada nema adekvatnog prostora za kante te su zato ponuđene tri varijante, također u slučaju da stambena zgrada nema predstavnika stanara potrebno je dostaviti jednoglasno potpisanu izjavu od svih stanara da se slažu s određenim modelom odvoza, a ako zgrada ima predstavnika stanara potreban je potpis predstavnika stanara za određeni model odvoza papira i plastike. Naveo je kako je potpisane izjave potrebno dostaviti u komunalno poduzeće do 20. ožujka 2023. godine.


Vijećnica Marijana Breglec pitala je gradonačelnika postoji li mogućnost prijave neke od naših potreba i u neke od nacionalnih programa prijavljivani u javne pozive naših  Ministarstva? Gradonačelnik je odgovorio kako to naravno postoji i kako se to naravno radi. U prošloj godini dobila su se novčana sredstva za Selsku ulicu u Murskom Središću iz Ministarstva graditeljstva, za Spomen dom rudarstva sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, od Ministarstva turizma i sporta za izgradnju tribine na NK Rudaru, od Hrvatske lutrije novce za izgradnju streetwork out igrališta u Peklenici. Također, u tijeku je priprema prijave na javne pozive koji su raspisani i to gradnja pješačko biciklističke staze u Poljskoj ulici u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, pokušava se prijaviti Školska ulica u Peklenici u Ministarstvo vanjskih poslova te obnova svih ulica u Murskom Središću koje nisu bile obuhvaćene projektom aglomeracije u Ministarstvo graditeljstva.


Vijećnik Milorad Mihanović postavio je sljedeće pitanje gradonačelniku „Vidimo da se na području grada Mursko Središće izgrađuje nova mreža optičkog interneta pa me zanima prolazi li optički kabel i kroz naselje Sitnice?“ Gradonačelnik je odgovorio kako je naselje Sitnice već, za razliku od naselja Križovec i Štrukovec, dobilo aglomeraciju te će Sitnice naravno dobiti i optički kabel i imat će najbrži internet u južnom dijelu grada i tko želi moći će se spojiti. Drugo pitanje koje je postavio vijećnik Milorad Mihanović bilo je kada će završiti radovi na aglomeraciji u naselju Sitnice. Gradonačelnik je odgovorio kako su na sastanku u Zagrebu utanačeni datumi s izvođačima i prema tome su radovi u Sitnicama morali biti gotovi do kraja 2022. godine međutim nisu. Naveo je kako će ovih dana ponovno krenuti radovi ako vrijeme posluži i da će se tako završiti preostali radovi u naselju Sitnice, Hlapičina i u Murskom Središću te bi s 01. srpnjem „knjiga aglomeracija“ mogla biti zatvorena nakon više od tri godine. Vijećnik Milorad Mihanović naveo je kako se zna da je naselje Sitnice nedugo bilo obuhvaćeno IPA programom, a i znamo da Sitnice leže na močvarnom tlu i sada kad se sve to raskopalo asfalt je počeo pucati i sad ne zna kako će sve to skupa izgledati. Gradonačelnik je rekao kako su se već zbog sličnih problema sanirale neke ulice na području grada i da će se tako i u naselju Sitnice samo moli malo strpljenja i riješit će se. Vijećnik Milorad Mihanović iznio je kako mještane naselja Sitnice zanima ima li još mjesta u dječjem vrtiću u Murskom Središću jer ga ljudi zovu i pitaju da žele upisati djecu pa kažu da nema mjesta te ga zanima koliki je kapacitet vrtića i koliko djece može primiti. Gradonačelnik je rekao da koliko je on upoznati da nema mjesta i zamolio ravnateljicu Dječjeg vrtića Maslačak da se očituje. Ravnateljica Dječjeg vrtića Maslačak odgovorila je kako je kapacitet vrtića nešto manji nego što imaju upisane djece i da se prešao onaj državni pedagoški standard. Navela je kako su sve skupine prekapacitirane i da su već na prošlim upisima usmjeravali djecu u drugu predškolsku ustanovu na području grada i prema informacijama koje ona ima, druga predškolska ustanova je zbrinula djecu koja nisu dobila mjesto u gradskom vrtiću. Rekla je kako su upiti za upis doslovno na tjednoj razini ali da stvarno nema mjesta. Gradonačelnik je naveo kako je ovo živi dokaz da je vrtiću dogradnja vrlo potrebna i da mu je žao što ima nešto djece iz naselja Sitnice koja nisu upisana, zbog integracije i svega ostaloga ali da se kroz program predškole onda taj dio barem u nekom obliku kompenzira. Iznio je kako je cilj i želja da svako dijete s tri godine ide u vrtić jer je dobrobit iz toga nemjerljiva.


Vijećnik Marko Strojko pitao je gradonačelnika „Skela u Križovcu postoji desetljećima i bila je vrlo važna za povezivanja mještana Križovca i okolnih mjesta sa drugom stranom rijeke Mure, a i zbog toga jer veliki broj mještana posjeduje vinograde na Lendavskim bregima. Danas možda više nema toliko važnosti te vrste, međutim vrlo je značajna na očuvanju identiteta, potrebe još uvijek postoje, a sa ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor, koji omogućava nesmetano kretanje ljudi dobiva svoj značajan turistički potencijal. Gradonačelniče hoće li se i u budućnosti skela održati i osigurati nesmetano prometovanje ljudi i roba s jedne strane rijeke na drugu?“ Gradonačelnik je najprije izrazio punu zahvalu skelaru koji još uvijek radi, g. Vidoviću, on je u starijim godinama i jednostavno je došlo vrijeme, kao i u svakom poslu, da se umirovi. Iznio je kako je stoga na prošlom kolegiju bio zaključak da se traži novi skelar, objavio se je javni poziv te se pozivaju ljudi da se prijave, uvjet je minimalno završena osnovna škola, zdravstvena sposobnost te se mora položiti ispit za skelara te će taj dio financirati Grad Mursko Središće te se nakon toga sklapa ugovor s odabranom osobom, a prednost će imati osobe iz naselja Križovec. Naveo je također da se skela – uređenje i dio plaće za skelare, svake godine prijavljuje i sufinancira od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Gradonačelnik je zamolio vijećnika, koji je ujedno i predsjednik Mjesnog odbora da potakne odgovarajuće osobe da se prijave za skelara.


Predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak uputio je gradonačelniku sljedeće pitanje: „Svojevremeno je bilo govora da bi se centar Peklenice od mosta kod Društvenog doma pokušao spojiti sa Spomen parkom naftaštva te rijekom Murom. Je li se što oko toga počelo događati?“ Gradonačelnik je odgovorio kako je ta ideja iznesena već prošle godine, a ona se rodila kad se je fizički prošla trasa nove šetnice prema Podturnu, a koja je trenutno u zadnjoj fazi projektiranja, tada je bilo viđeno da je doista veliki potencijal uz potok Brodec u Peklenici te da je u tom cilju odradio dva sastanka s Hrvatskim vodama te je drugi sastanak bio prije nekoliko dana. Naveo je kako se opet izašlo na teren  gdje je dogovoreno da će Hrvatske vode napraviti servisni put uz potok Brodec i da će se tada spojiti Spomen park naftaštva s centrom naselja i s „pekleničkim grabama“ te će se dobiti još jedna takozvana šetnica te će to ujedno biti jedan jako dobar put i za djecu koja idu do škole ali i za sport i rekreaciju. Drugo pitanje predsjednika Gradskog vijeća  Miljenka Cmrečaka bilo je u vezi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti – koji su projekti do sada realizirani i u kojima želimo sudjelovati? Gradonačelnik je odgovorio kako su to već djelomično odgovorena pitanja međutim, da se ponovi, prošli tjedan je prijavljeni Planinarski dom, malonogometno igralište s umjetnom travom, stijena za penjanje i boćalište. Dogradnja Dječjeg vrtića je već odobrena, prijava za dogradnju Osnovne škole će biti završena kroz mjesec dana i to prijavljuje Županija, priprema se projekt energetske obnove sportske dvorane.


Vijećnica Renata Kovačić postavila je gradonačelniku pitanje vezano uz ulicu Vladimira Nazora u Murskom Središću, točnije parkirališta kod Doma zdravlja u Murskom Središću. „Kad roditelji dovoze djecu u školu najčešće zbog razloga nepovoljnih vremenskih uvjeta parkiralište kod Doma zdravlja je napravljeno da se parkira lagano bočno. Javlja se problem da pojedini vozači ulaze s kontra strane unutra u parkiralište i događa se kolaps. Može li se znakovno urediti to parkiralište?“ I pitanje vezano uz istu ulicu, ona je prošla aglomeraciju međutim odvodnja je izuzetno loša, rade se lokve na pojedinim mjestima prilikom kiše i vozači onda nisu nešto obzirni prema djeci i pješacima koji idu po pješačkoj stazi te polijevaju. Gradonačelnik je odgovorio kako će za prvi dio pitanja zamoliti da s pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo ode na lice mjesta pa da se pronađe rješenje pa će se vidjeti što je moguće napraviti prema prometnim pravilima. A vezano uz drugo pitanje, ponegdje su po tim novim cestama desilo da je došlo do ulegnuća, ako je to nešto izrazito onda će se popraviti.

 

 

Skip to content