Aktualni sat – 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Tomislav Korbelj

Aktualni sat – 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Milorad Pilipović
14/03/2021
Aktualni sat – 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Ivan Vršić
15/03/2021

Aktualni sat – 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Tomislav Korbelj

Na 25. sjednici Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja je održana u četvrtak 11. ožujka u Centru za kulturu „Rudar“ vijećnik Tomislav Korbelj uputio je gradonačelniku jedno pitanje:

 

Tomislav Korbelj: Htio bih zahvaliti predsjedniku vijeća, svim gradskim djelatnicima na organiziranju vijeća u ovim uvjetima i moram reći da uz ovakvo pridržavanje mjera, tu nas je 25, imamo razmak, imamo maske, mjeri se temperatura, mogli smo održati i ova ostala vijeća uz takve mjere, a ne uz onakvo glasanje kroz tablice gdje se onda potežu razne neistine, nemogućnost objašnjenja, nemogućnost slušanja drugih aktera ili predlagatelja, gdje bi se možda moglo promijeniti i neko mišljenje i dati na kraju svoj glas. Mislim da korona i dalje postoji, koronu nismo pobijedili, ali mislim da smo mogli, smatram da se i dalje moglo održavati sjednice u ovakvom obliku.

 

  1. Postoji li osoba postavljena od grada da vrši preglede kod ovih aglomeracija, kako su postavljeni šahtovi, koje budu to visine. Čisto osoba koja je na terenu, i koja ako se nešto već dogodi i ako po njegovom mišljenju ti izvođače ne naprave kako to treba da se da veto na to ili da se da prijedlog kako bi to trebalo izgledati.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak odgovorio je:“Aglomeracija Mursko Središće je europski projekt koji se radi po žutoj knjizi FIDIC (uvjeti ugovora o projektiranju i izgradnji) ima svoja jasna pravila. Ima postavljeni nadzor, investitor su Međimurske vode, mi smo samo poligon za kopanje. Ni ja, ni vi, ni pročelnik, ni moj zamjenik, ni predsjednik vijeća nemaju ingerencije da velimo ili procijenimo da li je nešto dobro ili nije, isključivo nadzor. Nema mogućnosti, nema ingerencija. Nadzor koji se masno plaća, koliko znam je vrlo rigorozan u nadziranju i ne štiti apsolutno izvođača, nego štiti naručitelja, je taj koji određuje da li nešto ide ili ne ide. U tim projektima nema mogućnosti izmjena, osim ako ti netko dopusti, jer ako nije izvedeno kako je nacrtano, onda je mogućnost penalizacije izuzetno velika. Znate li što  znači penalizacija od 25% na 250 milijuna kuna i to ne samo za Međimurske vode, nego i za nas, jer mi plaćamo 5% u tom projektu. Naravno da kod tako velikih projekata ima nervoze, nestrpljenja, ponekad nelogičnosti, ponekad možda krivog poimanja nas laika, ali moram vjerovati da je projekt dobar, moramo znati da ćemo tim projektom očuvati naše Središće i cijelo ovo područje od zagađenja i zasigurno oni koji to rade, znaju što rade. Ja im vjerujem, osobno. Ono što se tiče nekih nedostataka koji nastaju, bio je pročelnik sa mnom na Međimurskim vodama i imali smo baš teške borbe, jer se rade štete po cestama, pješačkim stazama. Pitao sam tko će to platiti kad se oni maknu i onda je bilo da neće izvođač, da neće oni, a tko će onda?Mi? Onda ću ja zaustaviti radove. Izašao je ponovo nadzor na teren, prošli smo teren, pokazali sve što je uništeno i oštećeno i dogovor je da dok mi, Grad Mursko Središće, ne kažemo da je to ok sanirano, tako dugo on neće potpisati završno izvješće, a ako nadzor to ne potpiše nema ni novaca. Vodimo brigu i hvala i vama na brizi.

Predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić istaknuo je: „Nama nije bio cilj održati sjednice vijeća online i ocjenjivali smo situaciju sa Stožerom. Situacija u državi je bila puno gora nego što je sada i nije bilo moguće okupljanje ljudi u ovolikom broju. Prema tome, napravili smo sve što smo u tom trenutku mogli napraviti.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak: „Jedno prilikom sam tražio da se sjednica održi normalno, međutim i zbog preporuka Zavoda za javno zdravstvo bilo je da se sjednice ne održavaju, a predsjednik je taj koji određuje. Meni je isto to bilo pomalo neprirodno. Svi su imali, manje-više, 99% su bile digitalne sjednice. Slažem se što ste rekli prije, ali isto tako bi i vijećnici s druge strane imale nešto za reći, pa nisu bili u prilici, ali smo dali mogućnost aktualnog sata, da sve što netko želi reći da izađe prontno u javnost.

Skip to content