AKTUALNI SAT – 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – pitanja vijećnika

Sutra opet bodrimo vatrene u gradskom parku u Murskom Središću
04/12/2022
Vrijeme je za za Djeda Božićnjaka – nakon prijenosa utakmice svi na film u Centar za kulturu „Rudar“
05/12/2022
Sutra opet bodrimo vatrene u gradskom parku u Murskom Središću
04/12/2022
Vrijeme je za za Djeda Božićnjaka – nakon prijenosa utakmice svi na film u Centar za kulturu „Rudar“
05/12/2022

AKTUALNI SAT – 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – pitanja vijećnika

Darija Dunjko Manhard i Dragutin Stojko


 

Deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće održana je u subotu, 26. studenog 2022. godine u Gradskoj vijećnici s početkom u 09:30 sati. Aktualni sat trajao je sat vremena te su svi prisutni vijećnici imali pitanja za gradonačelnika.


Vijećnica Darija Dunjko Manhard pohvalila je radove na aglomeraciji te uputila gradonačelniku Draženu Srpaku pitanje vezano uz ulicu Brezje. Navela je kako je ulica Brezje opet postala trkalište – automobili se brzo voze. Iznijela je kako ju zanima hoće li se poduzeti nešto da se tamo naprave nekakvi uspornici u prometu kako bi se isto spriječilo. Gradonačelnik se zahvalio na pohvali te naveo kako je nakon dvije i pol godine i nakon objektivnih i subjektivnih problema na projektu Aglomeracije Mursko Središće ulazimo u finale istog. Rekao je kako zahvala definitivno mora ići svima koji su bili u obuhvatu projekta Aglomeracije i zbog toga trebali istrpjeti prašinu, vibracije, rupe, blato,… no obzirom što je to ipak jedan vremenski projekt i obzirom što su ceste posljedično velikom većinom obnovljene da je to vrijedilo istrpjeti. Naveo je kako su gotovo na dnevnoj bazi bili sastanci i pozivi sa izvođačima radova da bi sve ovo došlo prema kraju. Peklenica je kompletno gotova, Hlapičina će za desetak dana biti gotova, Mursko Središće je sad zapravo u najgorem položaju jer se tu nalaze precrpne stanice, pruge,… Rekao je kako negdje iza nove godine ide priključenje domaćinstava na sustav kanalizacije. Vezano uz prometnu problematiku gradonačelnik je iznio kako nema sjednice Gradskog vijeća na kojem to nije tema i da je u redu što se to potiče i da se slaže s vijećnicima u vezi toga i da se upravo u tom cilju već puno toga napravilo od postavljanja semafora, kamera, u Frankopanskoj ulici će se uskoro postaviti svjetleća konzola. Naveo je kako shvaća inicijativu vijećnice i da će se ili postaviti kamere u Brezju ili nešto drugo što će onda nadamo se smiriti promet te je ovim putem pozvao ljude da poštuju prometne znakove. Vijećnica Darija Dunjko Manhard upitala je gradonačelnika još jedno pitanje vezano uz ulicu Brezje. Iznijela je kako zna da su stavljene mjere štednje što se tiče javne rasvjete te rekla da se ponekad dešava da je ulica Brezje u potpunom mraku, da se to dešavalo u par navrata. Gradonačelnik je odgovorio da se valjda radi o nekakvom kvaru i u tom slučaju je pozvao da ili vijećnica ili netko od stanovnika ulice Brezje kontaktira komunalno redarstvo da se provjeri javna rasvjeta.


Vijećnik Dragutin Stojko iznio je kako je prije bilo razgovora da se u naselju Hlapičina nalazi moguće arheološko nalazište kod Stare škole te je preporučeno geo snimanje istog te da ga  zanima što se radi po tom pitanju. Gradonačelnik Dražen Srpak odgovorio je kako se to pokušavalo riješiti putem Ministarstva kulture, bilo je prijavljeno dva put, međutim Ministarstvo to nije prepoznalo kao nešto potentno. Obzirom što je gradonačelnik obišao taj lokalitet i što ima naznaka da bi tamo nešto moglo biti onda se je to i planiralo u proračunu te je tako naručeno geo snimanje u iznosu od 48 tisuća kuna te je plan da se isto napravi do kraja ove godine.


AKTUALNI SAT – 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – pitanja vijećnika – Marina Orehovec i Milorad Mihanović

 

Vijećnica Marina Orehovec pitala je gradonačelnika vezano uz Tekstilu ulicu u Murskom Središću – obzirom što je to županijska cesta, tko je platio asfaltiranje parkirališta oko Modeksa, Županija, Grad ili vlasnik tvrtke? Gradonačelnik se zahvalio na pitanju te je odgovorio kako radove nije platio Modeks nego tvrtka Neores. Rekao je kako su bile neke ideje da bi to trebao platiti Grad no Grad je sufinancirao pola staze u Tekstilnoj ulici obzirom što je cesta županijska, sam tepih je napravljeni od strane djelomično aglomeracije, djelomično od ŽUC-a, a ono što je van obuhvata ceste je trošak tvrtke Neores obzirom što se oni tamo parkiraju i isključivo to koriste, iako je zemljište gradsko. Vijećnica Marina Orehovec pitala je gradonačelnika vezano uz kontejner kod bivšeg graničnog prijelaza, navela je kako zna da mora biti kontejner no zanima ju bi li se isti mogao premjestiti negdje drugdje da ne bude baš na ulazu u državu. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove naveo je kako se kontejner tamo nalazi jer je lakši pristup za kamion i da nije daleko obzirom na šetnicu i da se iz logičnih razloga tamo nalazi. Gradonačelnik je odgovorio kako misli da nije direktno baš na vidljivom mjestu, a obzirom što tamo parkiraju i kamioni i auti da se boji ako ne bi bilo mjesta kamo staviti smeće da bi onda smeće bilo po cijelom terminalu, a ono što isto zna da netko privatno koristi taj kontejner za odlaganje različitog smeća. Naveo je kako je eventualno za razmisliti da se napravi neka drvena pregrada pa da se ne vidi.

 

Vijećnik Milorad Mihanović postavio je gradonačelniku sljedeće pitanje: Znamo da je u naselju Štrukovec ulica od društvenog doma do nogometnog igrališta bila ugovorena za asfaltiranje. Vidimo da navedena ulica još nije asfaltirana pa me zanima što je s tim?“  Gradonačelnik je odgovorio kako se u Štrukovcu godinama obnavljaju ceste. Aglomeracija Štrukovec prijavljena je u Nacionalni program oporavka i otpornosti te je realizacija toga izgledna u idućoj godini te bi bilo bacanje novaca sad asfaltirati tu cestu, ma da je u jako lošem stanju. A u krajnjem slučaju ista cesta bi se onda i financirala iz projekta Aglomeracija Štrukovec. Naveo je da će se do kraja godine znati rezultat prijave, no ako ista ne bi prošla svakako po glavnoj cesti D209 ide kolektor kojeg bi onda financirale Hrvatske vode. Iznio je kako se vodi briga o tome i da će biti riješeno.

Drugo pitanje vijećnika Milorada Mihanovića bilo je vezano uz naselje Sitnice, odnosno kada se očekuje završetak sanacije cesta u naselju Sitnice. Gradonačelnik je odgovorio da bi prema dogovoru s tvrtkom Tegra sanacija ceste u naselju Sitnice trebala biti gotova do kraja godine.


AKTUALNI SAT – 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – pitanja vijećnika – Željka Blagus i Maja Trstenjak

 

Gradonačelniku je pitanja postavila vijećnica Željka Blagus, a ona glase: „Na prošloj sjednici Gradskog vijeća bilo je rečeno da je rok za završetak rekonstrukcije Selske ulice i autobusnog stajališta do kraja godine, a vidimo da je ista još raskopana, pa me zanima kada se očekuje završetak radova na istom? Također, zanima me i kada se očekuje završetak radova na projektu izgradnje tribina na NK „Rudar“?“ Vezano uz rekonstrukciju Selske ulice i autobusnog stajališta gradonačelnik je odgovorio da je ugovor za završetak radova bio potpisani s rokom 15.12.2022.g iako je Grad već tada znao da je to vrlo teško izgledno jer da se stavio kasniji rok onda bi bilo završeno još kasnije. Rekao je kako na autobusnoj i dio prema tržnici ima vrlo zahtjevne radove, pa je došlo do izmjene vodovodne mreže u Selskoj ulici te su sad završeni radovi na tome te se nije prije nije moglo raditi na samoj ulici. Iznio je kako je potpisani aneks ugovora, na temelju traženja izvođača Tegre, oni su tražili rok do kraja travnja 2023. godine, a Grad im je odobrio rok do kraja ožujka 2023.g te bi za Uskrs to trebalo biti gotovo. Vezano uz izgradnju tribina na NK Rudar gradonačelnik je rekao da je tamo sličan problem. Ugovor s izvođačem je potpisan početkom svibnja, kad su počeli radovi, obzirom što se radi o montažnim betonskim elementima, nakon dva-tri mjeseca „natezanja“ tvrtka koja je to trebala napraviti došla je na sastanak i rekla da jednostavno oni to ne mogu napraviti odnosno da nemaju resurse. I tako je prošlo vrijeme te će se sad na licu mjesta izrađivati oplate i tako dalje pa to malo usporava priču te bi, ako će vremenski uvjeti biti dobri, tribina mogla biti gotova u veljači 2023. godine.

 

Vijećnicu Maju Trstenjak  zanimalo je projektiraju li se pješačke staze na Glavnoj ulici od ulaska u Peklenicu od strane Murskog Središća pa do trgovine Kitro jer je to naravno trenutačno najvažnije zbog prometa koji tu ide, a znamo da prelaze djeca i pješaci prema trgovini, školi, centru,.. a isto tako ju je zanimala pješačka staza u Školskoj ulici kako bi se i tu spriječili mogući neželjeni događaji u prometu. Gradonačelnik je odgovorio kako zapravo nema niti jedne ulice na području grada u kojoj se ne planira izgradnja pješačke staze. Iznio je kako je prilikom završetka aglomeracije postojao zahtjev stanovnika Školske ulice za gradnju staze i da to nije bilo moguće jer se prvo moraju riješiti imovinsko pravni poslovi, imati novce i tako dalje te kad se završavala aglomeracija bazirali su se na tome da se ima dovoljno novaca za završetak cesta, a staza je uvijek nadstandard. Rekao je kako se nakon toga tražilo mišljenje Mjesnog odbora koji je naveo kako smatraju da je puno važnije napraviti stazu na Glavnoj cesti jer je tu puno veći promet. Naveo je kako je naručena projektna dokumentacija za izgradnju staze od ulaska u Peklenicu od strane Murskog Središća do trgovine Kitro te se isto stavilo u plan ŽUC-a za iduću godinu gdje se opet financira pola pola, a za Školsku ulicu je također naručena projektna dokumentacija te će se prema financijskim mogućnostima staza izgraditi.


 

AKTUALNI SAT – 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – pitanja vijećnika – Marijana Breglec, Marko Varga, Miljenko Cmrečak i Matija Varga

 

 

„Molim Vas da mi odgovorite na pitanje vezano uz Murs-ekom. Naime, vidjeli smo da je ovih dana Murs-ekom nabavio novo komunalno vozilo koje ima kran s kojim se može podizati teret, a i granje pa me zanima vrijedi li to za korisnike Murs-ekoma i na koji način?“ glasi pitanje vijećnice Marijane Breglec. Gradonačelnik je odgovorio kako je to bila želja već duže vrijeme i potreba građanstva pogotovo onog dijela korisnika Murs-ekoma gdje je više voćnjaka i gdje se stvara više toga materijala pa se tako o tome promišljalo te se ukazala prilika pa se išlo u nabavku novog vozila koje je zapravo multifunkcionalno. Vozilo je i kiper pa stoga planiramo da nadalje i sami popravljamo poljske puteve što je opet jedna dobra ušteda. A vozilo ima kran koji će se koristiti jer se dva put godišnje odvozi glomazni otpad odnosno svi koji su korisnici Murs-ekoma na području grada Mursko Središće, općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec imaju pravo na to. Gradonačelnik je pobliže objasnio da kad dođeš do neke kuće po glomazni otpad pa moraš zbrinuti velike bračne krevete, ormare ili trosjed od 300 kilograma rješavati će se tako da kran to digne gore i prebaci u kamion i odveze. I to ne košta korisnika ništa. Obzirom što je napravljena kompostana, dva puta godišnje korisnici će imati pravo na odvoz 6 kubika granja. Gradonačelnik je iznio kako misli da je to jedna nova i krasna usluga za korisnike Murs-ekoma, a od 01.01.2023. planira se uvesti još jedna usluga, a to je odvoz stakla na kućnom pragu jedanput mjesečno što znači da kontejneri za staklo odlaze u povijest te je naveo da naravno da to nešto košta i da će cijena odvoza smeća biti 1-2 kune veća što je neminovno i prihvatljivo.

 

Vijećnik Marko Varga pitao je gradonačelnika sljedeća dva pitanja: Nedavno je Spomen park naftaštva u Peklenici jako lijepo uređen, a bilo bi još ljepše kada bi se moglo iz centra naselja kraj mosta – Trg pekleničkih rudara, stići i pješke do Spomen parka pa stoga pitam je li moguće urediti stazu obzirom što je to ionako staza uz kanal, da se na primjer pošljunča i da služi kao neka spojna šetnica od centra do Spomen parka naftaštva.

Gradonačelnik je odgovorio kako je dao nalog Upravnom odjelu za gospodarstvo da uputi dopis Hrvatskim vodama vezan uz navedeno. Naveo je kako bi tamo trebao biti servisni put uz kanal te ako Hrvatske vode urede servisni put automatizmom se dobiva jedna šetnica standarda kakvog je šetnica sv. Barbare – produženi dio gdje je gore šljunak i mljeveni kamen. Rekao je da sigurno da je to jako praktično i barem je tri puta bliže nego da se ide okolo po Glavnoj ulici.

Drugo pitanje glasilo je:  Čuli smo da se priprema spajanje Šetnice svete Barbare koja je već spojena sa Sv.Martinom i prema općini Podturen. Obzirom što ona prolazi i kroz pekleničke grabe kojima upravlja ŠRD „Karas“ je li moguće da se od mosta na glavnoj cesti u Peklenici kod recimo društvenog doma ta ista staza uredi uz Brodec, prema pekleničkim grabama, to bi zapravo bio servisni put te bismo ujedno praktično dobili i šetnicu prema prekrasnom lokalitetu pekleničkih graba. Gradonačelnik je odgovorio kako su obišli cijelu stazu pješke s projektantom i kad su došli do pekleničkih graba i najlogičnije je bilo, obzirom da potok Brodec ide od centra naselja do pekleničkih graba da se uredi također servisni put. Naveo je kako je već razgovarao s Hrvatskim vodama oko toga te bi taj servisni put bio isto jedna krasna šetnica koja bi spojila centar naselja s pekleničkim grabama. Rekao je kako će dati sve od sebe da se to spoji jer zapravo za stazu od Murskog Središća do Podturna 80 posto puteva je postojeće samo ih malo treba urediti, trebaju se napraviti dva mostića. Naveo je kako je to po njemu jako dobra stvar i ako eventualno Hrvatske vode neće urediti, a nada se da hoće, svakako će se to napraviti.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak upitao je gradonačelnika pitanja vezano uz zapošljavanje novog pročelnika obzirom što pročelnik Ureda grada odlazi na novo radno mjesto.

Gradonačelnik je vezano uz zapošljavanje novog pročelnika odgovorio da se nakon odluke pročelnika o odlasku pokrenula priča te da se raspisao natječaj, natječaj je završeni, dobilo se kvalitetno rješenje, osobu s dobrim iskustvom i znanjem koja će nastaviti rad te će dva mjeseca raditi zajedno zbog uhodavanja u posao, ta osoba je Vlatka Županec – ona je bila pročelnica u Općini Sv. Martin na Muri dvadeset godina, a od 05.12.2022. ona će preuzeti pročelničku funkciju u Gradu Mursko Središće. Gradonačelnik je iznio kako je zadovoljan kako je sve to skupa završilo i zasigurno smo dobili kvalitetnu osobu. Rekao je da smatra da nije neka nepoznanica obzirom što Grad ima jako dobru suradnju s Općinom Sv. Marin i da se možda ta suradnja u nekom određenom razdoblju još više intenzivira. Naveo je kako on i načelnik Martin Srša često i kvalitetno razgovaraju i moguće da će biti i neki primjer po nečemu odnosno to znači da je moguće da se neki poslovi vrše zajednički u perspektivi što su onda i benefiti koje će onda prema zakonskim rješenjima donijeti, ako se ostvare, i neke financijske dobrobiti. Gradonačelnik je čestitao gđi. Vlatki Županec što je uspjela na natječaju te je bila zapravo jedina kandidatkinja i da nije danas jednostavno naći osobu jer su plaće veće u privatnom sektoru i vjerojatno je i manje stresa jer je javna uprava na udaru svega i svačega. Obzirom što će pročelnik koji odlazi imati privatnu firmu koja treba i Gradu gradonačelnik je istaknuo kako je siguran da će surađivati.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak iznio je kako Grad Mursko Središće doista puno ulaže u sport, radi se na tome da se napravi Sportski park, uređuju se tribine na NK Rudar, obnovljeno je i rukometno igralište iza Osnovne škole te bi bilo lijepo da se i osnuje jedan rukometni klub. Predsjednik Gradskog vijeća iznio je kako je i tu pitanje sportske dvorane te ga zanima je li sportska dvorana prijavljena za neku energetsku obnovu, promjenu krova, obzirom što se zna da dvorana od kako je nastala ima problem s propuštanjem krovišta. Gradonačelnik je odgovorio da dvorana, od prvog dana kako je izgrađena, propušta krov, tu je neka greška o konstrukciji koju do sada mnogobrojni radnici nisu uspjeli detektirati i ukloniti. Gradonačelnik je rekao kako se već prije počelo s projektom energetske obnove i učinkovitosti dvorane, međutim do sad nije bilo prilike isto prijaviti, a i da je bilo nije baš najsretnije rješenje jer se samo 40% sufinancira. Istaknuo je kako su sredstva za sanaciju krovišta i parketa  stavljena u proračun za 2023. godinu. Naveo je kako ima neke naznake i informacije da bi moglo biti nekog javnog poziva uskoro koji bi možda i osjetnije financirao takve stvari pa je u tijeku priprema za isto. Rekao je da ako ništa drugo da zasigurno ide sanacija parketa u sportskoj dvorani kao i krovišta.

 

Vijećnik Matija Varga pitao je gradonačelnika koje godine i u kojem mjesecu ako zna bi mogla započeti dogradnja osnovne škole. Gradonačelnik je odgovorio da mu je želja, obzirom na sav trud koji je uložen, da to bude iduće godine. Rekao je da bi negdje polovicom prosinca trebao biti javni poziv. Iznio je kako je Županija osnivač osnovne škole i da Grad Mursko Središće ne može prijaviti dogradnju osnovne škole i to isključivo može Županija kao osnivač međutim Grad Mursko Središće, on kao gradonačelnik i stručne službe već više od godinu dana održavamo sastanke sa županom. Naveo je kako se od onda ta priča vrti te kako je prije dva tjedna u Saboru razgovarao s ministrom Fuchsom, pozvao ga je u grad Mursko Središće, vjerojatno će doći, naveo je kako mu je naglasio potrebu za dogradnjom više osnovnih škola na području županije i sportskih dvorana. Rekao je kako ide sve svojim tokom te kako je ministrov odgovor bio da novaca ima dosta i da treba napraviti kvalitetne prijave. Ponovio je da je Međimurska županija osnivač osnovne škole i isključivo ona može prijaviti dogradnju i ako sve bude u redu rekao je da bi 2024. godine mogla započeti dogradnja.

 

 

 

Predsjednik Gradskog vijeća Miljenko Cmrečak pitao je gradonačelnika što je s Turističkom zajednicom. Gradonačelnik je odgovorio kako je Turistička zajednica ovaj tjedan konačno riješena. Rekao kako je procedura bila komplicirana ali sve skupa je završeno. Održana je osnivačka skupština gdje je usvojen Statut, Vijeće Turističke zajednice, Skupština Turističke zajednice. Iznio je kako je još pet koraka ostalo do raspisivanja natječaja za direktora Turističke zajednice te je zamolio stručne službe da se ubrza postupak vezan uz navedeno.

Skip to content