Apel građanima Murskog Središća – pazite na svoj okoliš i spriječite paljenje vatre na otvorenom

Travanj u Centru za kulturu „Rudar“
28/03/2022
Mursko Središće predvodi hrvatske gradove u izdvajanjima za zdravstvo u 2020. godini
28/03/2022

Apel građanima Murskog Središća – pazite na svoj okoliš i spriječite paljenje vatre na otvorenom

Prošlog smo tjedna svjedočili zapaljenju mlade hrastove šume i nepovratnom uništenju mladih sadnica hrasta na području Murskog Središća, kod Ulice Sitnice. Svake se godine donosi niz molbi, apela, odluka kolegija gradonačelnika i upozorenja radi nekontroliranih paljevina, veliki se resursi troše na njihovo gašenje, a cijenu plaćamo svi. Štetu po zdravlje trpe oni koji paljevine stvaraju i oni koji udišu zrak, gašenje požara i sanacija financira se iz proračuna, a uništenjem prirode oko sebe cijenu prebacujemo i na svoju djecu i na generacije koje dolaze.

Svjedoci smo sušnog razdoblja s minimalnim brojem padalina, u kojem nesmotreno paljenje vatre na otvorenom vrlo lako ima teške posljedice, što se i pokazalo na navedenom primjeru, kao i na još nekim primjerima iz susjednih općina. Konačno, troškovi gašenja požara, kao i troškovi sanacije paljevina i(li) divljih odlagališta mogu se utrošiti i na nešto pozitivno i kreativno. Požar je kazneno djelo u kojem se nanosi velika šteta, a uglavnom je razlog nesmotrenost i neopreznost.

Apeliramo da čuvate svoj okoliš i da aktivno sudjelujete u njegovu očuvanju, ne samo time što izbjegavate paljenje na otvorenom, već i upozoravanjem nekoga tko to radi i pravovremenim pozivom vatrogascima, što može spriječiti daljnje širenje požara. Nadamo se da će počinitelj zadnjeg paljenja biti pronađen i adekvatno kažnjen.

Skip to content