Besplatna kazališna predstava i radionica u Centru za kulturu „Rudar“ – prijavite se!

JAVNI POZIV – predlaganje javnih potreba u kulturi za 2024.
05/09/2023
Ovaj vikend u Murskom Središću Craft beer fest – dobra glazba i prijenos utakmice
05/09/2023
JAVNI POZIV – predlaganje javnih potreba u kulturi za 2024.
05/09/2023
Ovaj vikend u Murskom Središću Craft beer fest – dobra glazba i prijenos utakmice
05/09/2023

Besplatna kazališna predstava i radionica u Centru za kulturu „Rudar“ – prijavite se!

U sklopu manifestacije September v Središću u Centru za kulturu „Rudar“ održat će se u subotu, 16. rujna s početkom u 16.00 sati kazališna predstava, nakon koje će uslijediti radionice koje će održati članovi Kazališne družine Pinklec iz Čakovca. Riječ je o predstavi „Drvljaci“, za koju je ansambl Kazališne družine Pinklec dobio Aidin maslačak za najbolju predstavu na prestižnom 9. Festivalu dječje umjetnosti FEDU. Predstava i radionice su besplatni. Predviđena dob je viši razredi osnovne škole i srednjoškolci, iako predstavi mogu prisustvovati i mlađi. Za predstavu besplatne ulaznice možete rezervirati na sljedećem linku:

https://czk-rudar.hr/#seats?st=48&po=2023-09-16&kr=402  ,

a za radionice se prijavite na mail adresu czkrudar@gmail.com

O PREDSTAVI:       

Djetetu je najprije potrebna briga i njega. Zatim se javlja potreba za pričom. Potreba za pričom ostaje do kraja čovjekova života. Putem pričanja priča se razumijemo, učimo, spoznajemo sreću i podnosimo nesreću. Priče nam omogućuju da izađemo iz svojih okvira i sagledamo naš život iz drugog kuta. Jedna od tih priča je priča o Drvljacima, malim bićima koja žive na, naravno – drvetu, odnosno stablu. Priču o Drvljacima sigurno još niste čuli, a prvi je put sluša i jedan Sin jednog Oca. Taj Sin i taj Otac nalaze se u jednom kazalištu, točnije u skladištu za kostime, još točnije – u bunkeru.

Najpoznatija pripovjedačica na svijetu je Šeherezada, koja u starom tekstu Tisuću i jedna noć, iz doba kada su se godine brojale u samo tri znamenke, upravo pričama koje priča zlom i okrutnom kralju pokušava spasiti cijelu žensku populaciju mjesta u kojem živi – i uspijeva. Time je dokazano da dobra priča spašava živote. Naš lik Otac, u maniri pripovjedačice Šeherezade, pripovijeda Sinu priču o Drvljacima ne bi li mu smetnuo s uma nadolazeću životnu opasnost. Hoće li Otac, kao i Šeherezada, uspjeti u svojoj namjeri da spasi Sina pričom? Hoće li Otac Sinu uspjeti smetnuti s uma nezamislivo stanje, ratno stanje u kojem se nalaze? Hoće li čak i u takvom okruženju uspjeti objasniti važnost pacifizma u suprotnosti s nasiljem? I, je li pacifizam uvijek pravi izbor?

Šeherezada je u svojem pripovijedanju uspjela spasiti živote, ali se za svoj uspjeh mučila tisuću i jednu noć i dan – a naš Otac nema toliko vremena – on za svoju priču ima samo jednu malu noć, toplu i strašnu.

Patrik Gregurec, koautor teksta i dramaturg

Autori teksta: Vanja Jovanović i Patrik Gregurec

Redatelj: Vanja Jovanović

Dramaturg: Patrik Gregurec

Likovnost predstave: Alena Pavlović

Oblikovanje svjetla: Vanja Jovanović

Autor glazbe: Šimun Matišić

Igraju:

Karolina Horvat / Ena Jagec

Mario Jakšić

Davor Dokleja

Bruno Kontrec

Uzrast: 11+

Trajanje: 50 min


Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=F9cAC0FP_a4


 

Skip to content