Blagdan sv. Barbare obilježen na skroman način

[ FILM ] Grad Mursko Središće
04/12/2020
Aktualni sati – 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Kristijan Antolović
05/12/2020

Blagdan sv. Barbare obilježen na skroman način

Blagdan sv. Barbare obilježava se 04. prosinca. Uz ovu se ranokršćansku mučenicu vežu brojne legende. Štuje se kao zaštitnica dobre smrti i zaštitnica topništva, ljevača, vatrogasaca, rudara, mučenika, zatvorenika, zvonara.

Mursko Središće poznato je kao grad rudara, pa ne treba čuditi što su se brojni mještani upravo Barbari molili za sigurnost sebe i svojih bližnjih. Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare započeo je polaganjem vijenca i svijeća kod spomenika Rudar. Vijenac i svijeće položili su gradonačelnik Dražen Srpak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, predsjednik udruge umirovljenika Stjepan Smolak i rudar Franjo Bogdan. Po polaganju u župi Marije Kraljice i sv. Ladislava održana je sv. misa za rudare koju je predvodio župnik vlč. Marijan Horvat. Po završetku sv. mise kod kipa sv. Barbare u župnom dvoru položilo se cvijeće.

 

U iznimno skromnom izdanju i poštivajući epidemiološke mjere i odluke Stožera svečanost obilježavanja gradskog blagdana održala se u Centru za kulturu „Rudar“ u trajanju od 45 minuta. Svake godine na blagdan sv. Barbare prezentiramo projekte koji su uveliko doprinijeli kvaliteti života u gradu rudara.  Centar za kulturu “Rudar”, novi dječji vrtić, ulica Antuna Mihanovića samo su neki od projekata koji su otvoreni na spomendan sv. Barbare. Ove smo godine odlučili pridati najviše pažnje velikim infrastrukturnim projektima koji su trenutno u provedbi.

 

„Sveta Barbara je nešto što nas prati više od sto godina. Sveta Barbara je po predaji i spasila rudare. Na vrhuncu je bilo zaposleno 1700 ljudi i dan danas ima živih rudara. Puno kuća je sagrađeno od tih novaca, puno je djece školovano. Nažalost kada su se rudnici zatvorili, nije se pridavali nikakva pažnja tome, niti se tradicija baštinila. Blagdan sv. Barbare revitalizirali smo prije 10 godina, jer ako ne cijeniš prošlost nemaš ni budućnosti. Svake godine na taj dan želimo nešto značajno učiniti, a danas ćemo predstaviti infrastrukturne projekte koji su u provedbi – Aglomeracija Mursko Središće i Projekt razvoja širokopojasnog interneta.“ – istaknuo je gradonačelnik Dražen Srpak.

 

Osim kao mjesto jakog gospodarstva, kvalitetne društvene i komunalne infrastrukture, Mursko Središće želi se profilirati i kao mjesto cjelovitog turističkog sadržaja. U sklopu obilježavanja prikazani je film Grada Mursko Središće u kojem je prikazano bezbroj projekata koji pričaju priču o vrlo aktivnoj atmosferi proteklih godina u najsjevernijem gradu koja se nije promijenila ni u vremenu ugroze korona virusa.

 

„ Prezentirani su mnogi projekti. Uvijek nam je drago kad Međimurska županija sudjeluje u tim projektima, da se vodi ravnomjeran razvoj svih općina i gradova, a onda unutar tih općina i gradova ravnomjeran razvoj svih naselja. Uvijek smo tu za sve projekte koji su vezano za korištenje europskih fondova, ali i projekte koji su kvalitetni, a njih u Murskom Središću ne nedostaje.“ istaknuo je župan Matija Posavec.

 

Državna tajnica Ministarstva turizma i sporta Sandra Herman istaknula je Najsjeverniji grad je ovom predivnom šetnicom napravio jedan dobar iskorak u povezivanju s najsjevernijom hrvatskom točkom. Mursko Središće je jedna turistička recepcija, ne samo za Međimursku županiju već za čitavu Hrvatsku jer mnogi turisti koji dolaze u Hrvatsku ulaze upravu u ovaj grad i vrlo je važno što oni ovdje  vide i što ovdje imamo za ponuditi i mislim da smo na dobrom putu. Vaši projekti su bili prepoznati u ministarstvu i bit će prepoznati i u narednom razdoblju“.

 

„Gledajući vaše projekte i rezultate koji su postignuti, tradicija i iskustvo postoje i vjerujem da će svaki sljedeći biti isto tako kvalitetan i dobar. Nastavite tim putem i vjerujem da će svaki sljedeći projekt biti isto tako dobar kao i svi koji su do danas završeni.“istaknuo je državni tajnik Tomislav Družak

 

Grad Mursko Središće provodi čitav niz velikih projekata međutim, dva infrastrukturna projekta su trenutno u najvećem fokusu. Direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak predstavio je projekt Aglomeracija Mursko Središće kojim se trajno rješava pitanje otpadnih voda. Direktor Sektora za infrastrukturne telekom usluge Hrvatskog telekoma Milan Meden predstavio je Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture koji obuhvaća područje grada Mursko Središće i područje općina Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Sveti Juraj na Bregu, Nedelišće, Strahoninec i Šenkovec, a kojim će se svim kućanstvima osigurati visoke brzine korištenja internet mreže.

 

Obilježavanju su prisustvovali i zamjenik ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Marko Župan, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, potpredsjednik Gradskog vijeća Kristijan Antolović, direktor tvrtke Tegra Ivan Kolarić, zamjenik rukovoditelja Hrvatskih voda Varaždin Ivan Cerovec, voditelj Područnog ureda Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tomislav Marković, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.


Blagdan sv. Barbare 2020. galerija slika:

 

Skip to content