Čelnici pograničnih mjesta i regija susjednih zemalja susreli se u Murskom Središću

Šetnica uz Muru pretvara se u poučnu stazu
29/04/2021
Tretirane larve komaraca u Murskom Središću
30/04/2021
Šetnica uz Muru pretvara se u poučnu stazu
29/04/2021
Tretirane larve komaraca u Murskom Središću
30/04/2021

Čelnici pograničnih mjesta i regija susjednih zemalja susreli se u Murskom Središću

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju na neki način su obnovljene povijesne veze koje grad baštini s mjestima danas susjednih država, Lendavom, Lentijem i Bad Radkersburgom. Gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, sazvao je tako sastanak kojem su prisustvovali župan Općine Lendava, Janez Mađar, gradonačelnik grada Lenti László Horváth, župan Južne Štajerske Aleksander Majcen i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Pomurje Đanino Kutnjak. Sastanku je želio prisustvovati i gradonačelnik Bad Radkersburga Karl Lautner, međutim, zbog obaveza je bio spriječen.

 

Sporazumi o suradnji između Murskog Središća i Lendave i Lentija već postoje, dobra suradnja ostvarena je s Bad Radkersburgom, a gradovi su partneri i u projektima financiranim iz EU fondova. Mursko Središće i Lenti zajedno provode čak dva projekta, Energy tour i Cross cultural tool – kit. Gradonačelnik Dražen Srpak upoznao je kolege is susjednih država s ostalim projektima koji se provode ili su provedeni, a čija je direktna korist za Mursko Središće približno 175 milijuna kuna. Čelnici pograničnih mjesta i regija iz susjednih zemalja primijetili su ubrzani razvoj Murskog Središća u posljednjem desetljeću, te izrazili želju za nastavkom suradnje i apliciranjem novih projekata prekogranične suradnje. Mjesta koja dijele zajedničku prošlost i teže zajedničkoj budućnosti imaju mnoštvo tema za interpretaciju i obradu kroz projekte financirane iz EU fondova.

 

Kulturna suradnja prošlih se godina manifestirala i kroz organizaciju raznih događaja, međutim, od pandemije koronavirusa to nažalost nije moguće. Želja je spriječiti negativni utjecaj pandemije na buduće zajedničke aktivnosti. Gradonačelnik Dražen Srpak predložio je zajedničku proslavu prilikom proglašenja kraja pandemije od strane Svjetske zdravstvene organizacije, u Murskom Središću, uz prigodni vatromet, baš kao i prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Susjedni gradonačelnici podržali su inicijativu, a župan Južne Štajerske predložio je ime koje će svi dobro razumjeti: „Corona finish party“.

Skip to content