Dražen Srpak u Saboru se založio za kulturni amaterizam i Murske cimere u Murskom Središću

Vikend hrvatskog filma u Centru za kulturu „Rudar“
02/11/2022
Marginalci napunili Centar za kulturu „Rudar“ do posljednjeg mjesta – ovog tjedna još tri projekcije
03/11/2022

Dražen Srpak u Saboru se založio za kulturni amaterizam i Murske cimere u Murskom Središću

Na 12. sjednici Hrvatskog sabora vodila se rasprava o kulturi i to o novom Zakonu o kazalištima, pri čemu se uključio i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak. On je pohvalio novi Zakon koji brine o umjetnicima i donosi niz odličnih rješenja za naša kazališta, a nakon toga se osvrnuo i na amatersko kazalište. Ministrica dolazi iz najjužnijeg grada Republike Hrvatske, a u najsjevernijem, u Murskom Središću, ove je godine održana državna smotra hrvatske pučke drame „Murski cimeri“.

Ministricu je priupitao razmišlja li se u perspektivi da se zakonskim rješenjima doprinese da se i taj vid naše kulture na neki način popravi i unaprijedi. Iako se novim Zakonom ne obuhvaćaju, ministrica je naglasila da je amaterizam jako važan dio naše kulture i da se kontinuirano povećava financiranje, ne samo zbog ravnopravnog regionalnog razvoja, već zato što je i ulaganje u amaterizam najbolje ulaganje u razvoj publike, pa se zato i ulaže u amaterska kazališta i amaterske festivale, te da i profesionalni redatelji u Hrvatskoj često rade s amaterskim kazalištima.

Kulturni je amaterizam posebno važan za Međimurje, gdje je ujedno i glavni nositelj tradicije i baštine i dobra je vijest da ministarstvo vodi brigu o tome i kontinuirano povećava financiranje. Podsjetimo, u Murskom Središće ove se godine održao festival Murski cimeri, državna smotra hrvatske pučke drame na kojoj su se natjecala kazališta iz cijele Hrvatske, od Retkovaca, do Šibenika, a pobjedilo je zelinsko kazalište s predstavom Štefek Soldat. Festival će se nastaviti i sljedeće godine, kada će se održati od 6. do 8. listopada.

Skip to content