Grad Mursko Središće među 10 najuspješnijih gradova Republike Hrvatske

Aktualni sat – 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Marko Strojko
18/03/2021
Josip Rihtarec Pepi – čovjek koji je živio za Središće
19/03/2021
Aktualni sat – 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće – Marko Strojko
18/03/2021
Josip Rihtarec Pepi – čovjek koji je živio za Središće
19/03/2021

Grad Mursko Središće među 10 najuspješnijih gradova Republike Hrvatske

Uspješnim apliciranjem i provođenjem projekata financiranih iz različitih fondova Europske unije, vizura Grada Mursko Središće u posljednjem se desetljeću značajno promijenila. Počelo se još kroz pretpristupne IPA fondove 2010. godine s 100.000,00 eura za rasvjetu na šetnici i Spomen park naftaštva. Kroz EU fondove sanirano je odlagalište smeća Hrastinka, izgrađen je dječji vrtić, gospodarska zona, provodi se aglomeracija, osigurano je uvođenje širokopojasnog interneta PRŠI, gradi se kompostana, nabavljena su nova vozila za komunalno poduzeće, uredit će se interpretacijski centri rudarstva i naftaštva kroz projekt Energy tour, provodi se projekt Svi u vrtić, osigurana je  pomoć starijima i potrebitima kroz već dvije faze projekta Zaželi, provodi se projekt razvoja prekogranične turističke ponude Cross cultural tool kit, projekt razvoja lokalnih udruga i time smo spomenuli tek najznačajnije. Ukupna direktna korist za Mursko Središće kroz projekte koji su provedeni ili se provode je približno 175 milijuna kuna.

Ipak, tek nam komparativna analiza i usporedba Murskog Središća s ostalim mjestima u Hrvatskoj može dati realnu sliku uspješnosti. Upravo je takvu analizu na temelju podataka Ministarstva financija za 2019. godinu napravio portal gradonacelnik.hr.

Ta je godina po izvlačenju sredstava iz EU fondova bila generalno uspješna u cijeloj Hrvatskoj, a i u takvoj konkurenciji Mursko Središće je pri vrhu. Po izvučenim sredstvima po glavi stanovnika, što je ujedno najprecizniji pokazatelj, Grad Mursko Središće je na visokom 9. mjestu s 1.700,00 kuna po stanovniku. Još jedno mjesto više je ako se gleda postotni rast povučenih sredstava u 2019. godini i zauzima visoko 8. mjesto. Od međimurskih gradova, na listi uspješnih našao se još samo Grad Prelog.

Napredak Murskog Središća u posljednjem desetljeću vidljiv je i po prelasku iz III. skupine razvijenosti gradova u V. skupinu razvijenosti. Grad koji je ne tako davno bio proglašen mjestom posebne državne skrbi danas je primjer većini ostalih gradova u Republici Hrvatskoj. Posebno treba istaknuti da su takvi rezultati postignuti unatoč činjenici što tek 7% proračuna otpada na plaće zaposlenika i što je Mursko Središće uspješnije od gradova s daleko većim aparatom. Rezultat takvog poslovanja je gotovo čitav proračun usmjeren prema potrebama građana.

U Murskom Središću se i trenutno provodi izuzetno vrijedan projekt aglomeracije, a uskoro počinje i 60 milijuna kuna teška investicija postavljanja širokopojasnog interneta, projekt koji se odnosi na cijelo gornje Međimurje, a Grad Mursko Središće je prijavitelj. Uz ostale aplicirane projekte, usmjerene k podizanju socijalnog, ekološkog, kulturnog i obrazovnog standarda, ne sumnjamo da će grad i sljedećih godina zauzimati visoka mjesta na području čitave Republike Hrvatske.

Skip to content