Grad Mursko Središće skuplja dobre primjere rada s mladima u Europi

Doček Nove godine u Murskom Središću točno u podne
21/09/2021
Održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće
23/09/2021
Doček Nove godine u Murskom Središću točno u podne
21/09/2021
Održan sastanak Stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće
23/09/2021

Grad Mursko Središće skuplja dobre primjere rada s mladima u Europi

Od 14. do 18. rujna 2021. godine u sklopu Erasmus + programa Europske snage solidarnosti održavao se studijski posjet Litvi. Studijski posjet dio je europskog projekta Europe Goes Local u kojem sudjeluje i Hrvatska, a u okviru kojeg se jedinice lokalne samouprave osnažuju u području kreiranja i provedbe politika za mlade. Kao partneri na ovom studijskom posjetu sudjeluju Slovenija, Litva i Hrvatska. Na poziv Agencije za mobilnost i programe Europske unije odazvao se i Grad Mursko Središće.

Svi troškovi putovanja, smještaja i prehrane financirani su iz projekta. Grad Mursko Središće već godinama raznim mjerama pomaže mlade građane, a kroz financiranje udruga financira i aktivnosti u kojima sudjeluju i mladi, međutim, želja je da mladi ne budu samo korisnici mjera, već da i aktivno sudjeluju u kreiranju sadržaja. Kako takva inicijativa nije pokrenuta od strane mladih građana, Grad Mursko Središće poduzet će korake koji će to potaknuti.

Litva ima uhodan sustav centara za mlade koji je podržan i financiran od vlade i jedinica lokalne samouprave, sustav koji traje 15 godina i svakako može ponuditi puno dobrih primjera. Kako bi te primjere dobre prakse usvojili, ispred Grada Mursko Središće na studijsko putovanje otišao je ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“, Zoran Turk. Iz Republike Hrvatske studijskom putovanju odazvala su se ukupno četiri tijela, isto kao i iz Republike Slovenije. Organizirani su posjeti centrima za mlade u Vilniusu, Kaunasu i Elektrėnaiu. Vilnius i Kaunas su velike urbane sredine i njihovi centri za mlade veliku pažnju pridaju mladima  s određenim poteškoćama u odrastanju, socijalnim problemima i slično. Elektrėnai je daleko manja sredina i njihov centar za mlade je možda bolji primjer za sredinu poput Murskog Središća. Centri imaju zaposlene djelatnike koji osmišljavaju sadržaj za mlade, bilo da je riječ o umjetnosti, sportu, kulturi ili jednostavnom opuštanju i razgovoru.

Osim toga, za polaznike studijskog putovanja organizirane su i radionice i predavanja od strane djelatnika litavskih agencija za mlade i vladinih tijela. Litavci su se pokazali kao jako dobri domaćini i svi organizirani sadržaji bili su korisni, a polaznici iz Hrvatske i Slovenije mogli su i međusobno izmijeniti iskustva. Republika Slovenija dobar je primjer kvalitetnog osmišljavanja sadržaja za mlade, kroz ustanove kojima je i glavna namjena rad s mladima.

Grad Mursko Središće namjerava zadržati trenutne mjere pomoći mladima i nadograditi ih aktivnim sadržajem koji će mladi predlagati i kreirati. Prvi korak ka tome bit će osnivanje Savjeta mladih Grada Mursko Središće, a svi sljedeći koraci ovisit će upravo o potrebama i željama mladih. Ukoliko bude želje i interesa, moguće je u budućnosti otvaranje centra za mlade i osiguravanje prostora za alternativnu kulturnu scenu.

Skip to content