Grad Mursko Središće ulaže u djecu i mlade

U Murskom Središću održan sastanak vezan uz provedbu aglomeracije
27/08/2021
Zaključci 6. sjednice kolegija gradonačelnika
30/08/2021

Grad Mursko Središće ulaže u djecu i mlade

Za osnovnoškolce besplatne bilježnice i prehrana, za srednjoškolce 400,00, a za studente 500,00 kuna jednokratne pomoći

 

Grad Mursko Središće još je u lipnju raspisao javni poziv za srednjoškolce i studente, kojima se daje 400,00, odnosno, 500,00 kuna jednokratne pomoći. Puno je prijavnica pristiglo, a obavještavaju se svi srednjoškolci koji još nisu predali da imaju rok do 13. rujna, dok su studenti dužni prijavu predati do 15. listopada. Sve potrebne informacije o dokumentaciji mogu pronaći na službenim stranicama Grada Mursko Središće, kao i obrasce za prijavu.

To su tek neke od mjera kojima je cilj podizanje školskog i predškolskog standarda na području Grada. U predškolsku i školsku infrastrukturu uloženo je u proteklih nekoliko godina čak 9.5 milijuna kuna, a u suradnji s osnivačem Osnovne škole, Međimurskom županijom, pokrenute su aktivnosti za izradu projektne dokumentacije za dogradnju škole, što će se aplicirati na neki od natječaja fondova Europske unije. U kulturnu i sportsku infrastrukturu koja je na raspolaganju učenicima i studentima u proteklih je nekoliko godina uloženo oko 16 milijuna kuna, a kroz mjeru 7.4.1. pokušava se u funkciju staviti i nekadašnji Sokolski dom, koji će također biti na raspolaganju djeci.

Rad dječjeg vrtića godišnje se sufinancira s približno 2.3 milijuna kuna, a od ove je godine uveden i besplatni obrok za sve osnovnoškolce, što je godišnji teret za proračun oko 200.000,00 kuna. Osnovnoškolci imaju i besplatne bilježnice, a za Božić se tradicionalno njima i vrtićkoj djeci daruju knjige i slikovnice, za što se ukupno izdvaja oko 40.000,00 kuna.

Jednokratna pomoć za srednjoškolce uvedena je 2018. godine, a prošle je godine isplaćeno preko 100.000,00 kuna pomoći. Jednokratna pomoć studentima isplaćuje se od 2016. godine, a prošle je godine utrošeno također rekordnih 50.000,00 kuna. U Murskom Središću se nadaju da će ove godine te brojke biti i nadmašene, jer to znači da broj srednjoškolaca i studenta raste. Za studente postoji i mjera kreditiranja, na što se godišnje izdvaja oko 90.000,00 kuna, a svi studenti s prosjekom ocjena iznad 4.0 nisu dužni vratiti kredit. Nagrađuju se i studenti koji primaju određene nagrade i priznanja, pomažu se kod odlaska na natjecanje ili studijske programe, a posebno se ima pijeteta prema ranjivijim skupinama. Želja je ostvariti jednakost prilika za sve građane Murskog Središća.

I demografske mjere za mlade obitelji daju rezultate, pa je godina 2020. bila rekordna i za naknadu za novorođeno dijete, s utrošenih više od 160.000,00 kuna, kao i mjera za rušenje i obnovu starih kuća s gotovo 140.000,00 kuna i mjera za gradnju i kupnju prve nekretnine s 250.000,00 kuna. Važne su i udruge koje u svoju djelatnost uključuju djecu, bilo da je riječ o sportskim, kulturnim ili pedagoškim aktivnostima. Ukupna sredstva kojima grad pomaže rad svih tih udruga ove godine iznose oko 640.000,00 kuna.

Gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak, ističe da tu ne namjerava stati, već će po završetku velikih infrastrukturnih projekata koji se trenutno provode, a čija je vrijednost više stotina milijuna kuna, proračun Grada još više biti usmjeren u poboljšanje standarda građana, a prije svega djece i mladih.

Skip to content