Grad Mursko Središće uputio molbu za izgradnju pješačko – biciklističke staze od Lendave do Murskog Središća

Pomoć za osobe izbjegle iz Republike Ukrajine neće se prikupljati ove subote
25/03/2022
Travanj u Centru za kulturu „Rudar“
28/03/2022
Pomoć za osobe izbjegle iz Republike Ukrajine neće se prikupljati ove subote
25/03/2022
Travanj u Centru za kulturu „Rudar“
28/03/2022

Grad Mursko Središće uputio molbu za izgradnju pješačko – biciklističke staze od Lendave do Murskog Središća

Grad Mursko Središće i Lendava već dugi niz godina gaje prijateljske odnose i ostvaruju uspješnu suradnju, a obostrana je želja da se ta suradnja intenzivira i manifestira kroz zajedničke kulturne i turističke projekte, na zadovoljstvo građana tih gradova ali i širih područja. Pošto će Mursko Središće uskoro imati izgrađenu pješačko biciklističku stazu do Čakovca, želja je da se siguran promet biciklistima i pješacima osigura i do Lendave i u tu je svrhu u Občinu Lendava poslana molba za inicijativom za izgradnju pješačko – biciklističke staze od grada do graničnog prijelaza kod Murskog Središća.

Molbu prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Mursko Središće i Lendava stoljećima gaje prijateljske odnose koji su intenzivirani i kroz kulturnu suradnju proteklih godina. Stoljećima smo bili i dio iste države i istih administrativnih cjelina. Međutim, nije ni to ono što nas najviše povezuje, već osobna iskustva i poznanstva, poslovna suradnja, a nerijetko i brakovi sklapani kroz to nemalo razdoblje. Takvu povezanost nije mogla narušiti ni činjenica da su dva mjesta posljednjih nešto više od trideset godina odvojena graničnim prijelazom. Ulaskom Republike Hrvatske u Zonu schengena i ta će psihološka barijera nestati.

            S Lendavom, ali i gradom Lentijem u Mađarskoj, Mursko Središće provodi već brojne zajedničke projekte i dio smo prirodne geografske regije koja mami turističkim potencijalom. Lendava i Mursko Središće baštine feudalnu i industrijsku povijest koju razvijaju kroz muzeje i interpretacijske centre, dio su zajedničke biciklističke rute Mura – Drava, a sve gore nabrojeno u nadolazećem razdoblju nudi brojne perspektive, kako kroz Fond za oporovak i otpornost, tako i kroz programe prekogranične suradnje Hrvatske i Slovenije, ali i Hrvatske i Mađarske. Grad Mursko Središće okrenuo se rijeci Muri i uz nju je izgrađena Šetnica svete Barbare, pogodna za pješake, ali i bicikliste. Dugogodišnjim težnjama i molbama od strane mene i mojih političkih i stručnih suradnika za pješačko – biciklističkom stazom od Murskog Središća do Čakovca ove je godine udovoljeno i krenut će prva faza rekonstrukcije.

Predivan krajobraz rijeke Mure naš je adut, pošto će jedan od glavnih projektnih motiva biti zelena Europa, a kao što je Vaš župan i naš dragi prijatelj, Janez Magyar nedavno rekao kod nas u gostima – „ta rijeka je tu da nas spaja, a ne da nas razdvaja“.

            Kako bismo potencijal naše suradnje još povećali, kao i povezanost cijele regije – Međimurja, Prekomurja i mađarske Zaladske županije, molimo Vas da pokrenete inicijative za izgradnju pješačko – biciklističke staze od graničnog prijelaza pa do Lendave, na zadovoljstvo naših građana, ali i turista iz čitave Europe. Ulazak Hrvatske u Schengen je psihološka barijera, a prometna cesta nažalost je fizička, koja stoji na putu tome da Mursko Središće i Lendava u potpunosti žive zajedno. Baš kao što nam je želja povezati biciklističkim rutama Mursko Središće i Čakovec te otvoriti biciklističke rute kraj rijeke Mure, želja nam je i povezati se s prijateljskim gradom Lendavom. Ukoliko Vam za pokretanje te inicijative treba bilo kakva naša pomoć, stojimo Vam na raspolaganju.

S poštovanjem,

gradonačelnik Dražen Srpak

 

Skip to content