Gradonačelnik Dražen Srpak pokrenuo inicijativu za micanjem graničnog prijelaza u Murskom Središću

Ministričin muž u Centru za kulturu „Rudar“
21/03/2023
Novu sezonu Serjojnske srede otvara Zagrebački kvartet
22/03/2023
Ministričin muž u Centru za kulturu „Rudar“
21/03/2023
Novu sezonu Serjojnske srede otvara Zagrebački kvartet
22/03/2023

Gradonačelnik Dražen Srpak pokrenuo inicijativu za micanjem graničnog prijelaza u Murskom Središću

Od 1991. godine u samom centru Grada Mursko Središće postoji granični prijelaz, koji je tu nastao osamostaljenjem Republike Hrvatske. U početku to su bila samo dva kontejnera i makadamski parking za pregled osobnih vozila. Godine 1996. postavljen je pravi granični prijelaz sa svim elementima koji i danas na tom prostoru postoje. Stara sportska dvorana, Sokolski dom, prodana je ministarstvu financija, te je do 2021. godine služila kao njihova arhiva za sjeverozapadnu Hrvatsku.

U međuvremenu je inicijativom gradonačelnika ponovo darovana Gradu Mursko Središće, a prije desetak dana odobrena su sredstva u iznosu od 400.000,00 eura za njenu potpunu obnovu. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, od 1. srpnja 2013. godine, na graničnom prijelazu se više nisu vršile granične kontrole, već samo povremene kontrole prometne inspekcije. Zapravo postojeće prostorije i krov nemaju nikakvu ulogu i smisao. Uz to, sve je to potrebno kompletno obnoviti, u slučaju kad bi tu ostalo….

Gradonačelnik Dražen Srpak već je duže vrijeme u komunikaciji s Ministarstvom financija oko tog problema, a danas je na sastanak u grad Mursko Središće, na lice mjesta, došao Ante Kapulica iz Ministarstva financija, zadužen za granične prijelaze.

Gradonačelnik mu je iznio kompletnu problematiku koja se očituje u tome, da ukoliko se ne maknu kontejneri s desne strane u pravcu prema Lendavi, obnova Sokolskog doma je gotovo onemogućena. Uz to, zatražio je njegovo mišljenje o micanju krova i dodatnih kućica koje su služile za kontrolu sa same ceste.

Gospodin Kapulica se slaže s tim da su svi ti resursi sada tu nepotrebni, pošto je Republika Hrvatska ušla u schengenski prostor, a pošto je granični prijelaz istovremeno na mostu i u centru grada, svakako ima smisla da se jednostavno ukloni.

Između gradonačelnika i gospodina Kapulice usuglašeni su daljnji koraci u smjeru rješavanja tog problema, te će Grad uputiti pismo prema Ministarstvu financija, a gradonačelnik, koji je ujedno i saborski zastupnik, zatražit će sastanak s ministrom financija kako bi iznio svu problematiku, te pokušao ishoditi potpuno micanje svega što je sada na bivšem graničnom prijelazu.

Ti bi tada ostala samo jedna 27 godina stara uspomena.

Skip to content