I nakon 62 godine sjećamo se rudara koji su izgubili život u rudarskoj nesreći u jami “Maj 3”

U Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće otvoren međunarodni znanstveni skup
09/11/2023
Martinje u Murskom Središću
11/11/2023
U Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće otvoren međunarodni znanstveni skup
09/11/2023
Martinje u Murskom Središću
11/11/2023

I nakon 62 godine sjećamo se rudara koji su izgubili život u rudarskoj nesreći u jami “Maj 3”

U povodu 62.-e obljetnice rudarske nesreće u jami „MAJ 3“ položili su vijenac i zapalili svijeće gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, potpredsjednik Gradskog vijeća Dragutin Stojko, članovi obitelji poginulih u nesreći, preživjeli sudionik nesreće Franjo Bogdan iz Hlapičine, članovi Podružnice umirovljenika Mursko Središće te Rudarski zbor Mursko Središće. Župnik Marijan Horvat predvodio je molitvu za poginule rudare.

 

Katarina Braniša iz Hlapičine, čiji je otac poginuo u rudarskoj nesreći u Maju 3, okupljenima se  obratila s prigodnom pjesmom o rudarima. “Dosta nas je fala Bogu još i denes živih dece od rudorov. Dok smo bili mali delali su za nas tu v rudniku, uglena su kopali. Bili su mokri, črni, zmozani ali su nas decu navek k sebi rado stisnuli. Mnogi od njih penzije su se fčekali, a naši su nažalost zanavek pod zemlom oči zaprli. I tak dugo dok budu naša srca kucala, uspomena na njih bude začuvana. A denes kak i sako leto sveće im vužgimo, Očenaša zmolimo i od srca zahvalimo.”

 

Povijest i uspon Murskog Središća obilježilo je iskapanje ugljena na kojem je počivala teška industrija. I dok je rudarstvo hranilo čitavo mjesto, taj je teški zanat donosio i brojne ozljede, ali i odnosilo živote. Najveća je nesreća upravo spomenuta u jami Maj 3, a obilježavanjem nesreće odajemo počast svim rudarima koji su stradavali.

 

U noći s 8. na 9. studeni 1961. godine u tamošnjoj jami došlo je do požara, u kojem je život izgubilo deset rudara. Tijekom uobičajenog posla u rudniku, radnici su osjetili dim, a ubrzo zatim i plamen. Zbog požara između 14. i 15. etaže život je izgubilo deset rudara, no neki od njih ipak su se puzeći uspjeli spasiti. Do tragedije je došlo zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite na radu.

 

Nezapamćenu nesreću životom su platili: četrdesetsedmogodišnji „palilac mina“ Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (rođen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlađi među njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.

 

 

Skip to content