Iduće godine završava se tribina Nogometnog kluba „Rudar“

Gradonačelnik Dražen Srpak na Danu općine u Svetom Martinu na Muri
11/11/2021
Martinje u gradu rudara uz dašak mađarske kulture
11/11/2021

Iduće godine završava se tribina Nogometnog kluba „Rudar“

Nogometni klub Rudar jedna je od najstarijih i najznačajnijih udruga na području grada Mursko Središće, osnovana odmah nakon Drugog svjetskog rata te će uskoro postati 80 – godišnjak, a prema nekim podacima nogomet u Murskom Središću se igrao i godinama prije.

Kroz klub su prošle generacije igrača te je u svojoj povijesti osvajao prvenstva, turnire, kup i iznjedrio poznate igrače koji su igrali u drugoligaškim i prvoligaškim klubovima, pa čak i u reprezentaciji te ostvarili i međunarodnu karijeru. Najpoznatiji među njima je Srećko Bogdan – Čeći, dok treba zasigurno spomenuti i Antona Srša – Boys, Stanka Tota, Ivana Davida – Pavlica, Josipa Filipana – Fiću, Damira Roba, Branka Matuzu, Petra Novaka – Pifkača, Vladimira Tereka i mnoge druge izuzetno vrijedne i kvalitetne nogometaše. Kasnije su mnogi od njih bili treneri u vrhunskim klubovima, a neki još i dan danas, dok nažalost neki nisu s nama.

Danas se klub natječe u 3. HNL, a ove godine je dan naglasak na mlade igrače i stvaranje ekipe koja će imati kostur od domaćih igrača, a svakako sa željom da se ubuduće igrači crpe iz škole nogometa Rudar. Uz prvu ekipu koja se natječe u 3. HNL tu djeluje i škola nogometa Rudar koja je vrlo uspješna te okuplja veliki broj djece svih uzrasta s područja grada, a i šire i natječe se u više starosnih kategorija. S obzirom na to da takav pogon iziskuje dobre uvjete već prije nekoliko godina počelo se s gradnjom novih sportskih prostorija koje su prije dvije godine predane na upotrebu.

Potrebno je još izgraditi tribinu kako bi i gledatelji dobili primjerene uvjete (kiša, sunce) za praćenje utakmica, a tribina je ujedno i krov samog novog objekta. Riječ je o višemilijunskom ulaganju za što će se u proračunu za 2022. godinu osigurati sredstva. Projekt je već više puta prijavljen za financiranje u EU fondove, a i u nacionalne programe, međutim zbog uvjeta iz javnih poziva nije dobio dovoljan broj bodova, a svakako je i korona utjecala na puno manje financiranje takvih projekata iz državnog proračuna.

ini završi, pa makar u potpunosti financiran iz gradskog proračuna. Uz to prostorno planski je riješeno pitanje gradnje sportskog parka s atletskom stazom na kraju ulice Franje Koroša prema ŠRC „Zalešće“ te je u tu svrhu dosad otkupljena većina zemljišta potrebnog za formiranje i gradnju.

To je svakako sljedeći korak u razvoju sportske infrastrukture na području grada. Isto je potrebno jer klub nema pomoćno igralište, a i na području grada djeluje Atletski klub Mursko Središće kojemu bi atletska staza dala sasvim novi zamah u djelovanju. U EU fondove je također prijavljena obnova stare sportske dvorane te se rezultati očekuju uskoro. Njezina obnova projektirana je tako da će biti društveno kulturni centar sa širim sadržajima od sportskih te će tako moći služiti za razne potrebe –  od sportskih, kulturnih i društvenih događanja.

 

Skip to content