KAKO OSIGURATI UVJETE ZA RAD POLICIJSKE POSTAJE MURSKO SREDIŠĆE

Mursko Središće u počast Vukovaru – vječna slava i hvala Gradu heroju
18/11/2020
Mjera za mlade: potpisani ugovori o dodjeli poticaja za kupnju ili gradnju prve nekretnine na području grada Mursko Središće
21/11/2020

KAKO OSIGURATI UVJETE ZA RAD POLICIJSKE POSTAJE MURSKO SREDIŠĆE

Prije izvjesnog vremena došlo je do prekategorizacije PP Mursko Središće te je ona tako s III. Kategorije prešla u II. kategoriju što pa posljedično znači da u sistematizaciji radnih mjesta ima puno veći broj policijskih djelatnika i službenika. Zgrada postojeće Policijske postaje je vrlo stara i nikako nije dostatna za takav broj policijskih djelatnika.

Osamdesetih godina je u njoj bilo na službi petnaestak policajaca, a do prekategorizacije između trideset i četrdeset. Sada je taj broj oko sto dvadeset što je svakako po pitanju sigurnosti područja koja ona pokriva puno značajnije međutim problem s prostorom za policijske djelatnike koji su tu u službi je time postao neodrživ. PP Mursko Središće pokriva trećinu teritorija Međimurja i 80 kilometara granice.

Grad Mursko Središće već duže vrijeme po tom pitanju surađuje s PP Mursko Središće i Pu Međimurskom, a o svemu je upoznat i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat obzirom što on dolazi iz Međimurje te je i od njega u cilju rješavanja tog problema zatražena pomoć.

Jedino i isključivo rješenje je gradnja nove policijske postaje jer je sadašnja vrlo stara i u lošem stanju i ne zadovoljava ni 30 posto potrebnih kapaciteta. D

o početka rješavanja tog problema na taj način potrebito je naći privremeno rješenje te je gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio poziv na sastanak svim općinama i gradu na čijem području ima nadležnost PP Mursko Središće, a sve u cilju iznalaženja adekvatnog rješenja.

Obzirom što je Grad Mursko Središće već prije zbog navedenih potreba cijelu zgradu DVD-a, a koja je u potpunosti obnovljena i u koju je uloženo od strane Grada oko 700 tisuća kuna, dao na korištenje, bez naknade, PP Mursko Središće te što su se oslobodili uredi u kojima je do sada bio Murs-ekom, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i HZMO nastala je mogućnost da se ti prostori također daju na korištenje PP Mursko Središće.

U komunikaciji s MUP-om utvrđeno je da su ti prostori najpogodniji za to obzirom što su u neposrednoj blizini policijske postaje. Utvrđeno je da postoji potreba uređenja tih prostora te su u tu svrhu pribavljene ponude iz kojih je vidljivo da je potrebno uložiti oko 110 tisuća kuna kako bi se prostori priveli svrsi i opremili s pokućstvom.

Također postoji mjesečni trošak najma prostora u iznosu od 4 tisuće kuna. U tom cilju je danas održani sastanak na koji su pozvani svi načelnici i gradonačelnik na čijem području djeluje PP Mursko Središće i to općina Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Selnica, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Podturen, Vratišinec i Grad Čakovec.

Sastanku su se odazvali načelnici ili predstavnici  općina Podturen, Nedelišće, Sveti Juraj na Bregu, Vratišinec te su bili suglasni s prijedlogom da se troškovi raspodjele prema kriteriju broja stanovnika. Sastanku zbog spriječenosti nisu nazočili načelnik Općine Sveti Martin na Muri i načelnik Općine Selnica ali su u kontaktu s gradonačelnikom dali svoju suglasnost na takav prijedlog. Sastanku se nisu odazvali predstavnik Grada Čakovca, Općine Štrigova i Gornji Mihaljevec iako su te općine i grad u cijelosti ili djelomično u nadležnosti PP Mursko Središće.

Dogovoreno je također da se napravi analiza poslova te stanje potreba koje će supotpisati gradonačelnik Grada Mursko Središće i načelnik PP Mursko Središće te da se taj dokument proslijedi gradonačelniku Čakovca i svim načelnicima općina s područja djelovanja PP Mursko Središće, a sve u cilju što bržeg dogovora, a samim time i što bržeg stvaranja uvjeta za normalan rad policijskih djelatnika. Na sastanku je zaključeno da ovo može biti samo privremeno rješenje i da postoji apsolutno opravdana potreba za što bržom izgradnjom nove policijske postaje.

Skip to content