Kazne i obaveze plaćanja odvoza smeća nadoknadit će se kroz sredstva koja se isplaćuju kroz gradski proračun

Shang-Chi i legenda o deset prstenova te Avanture obitelji Bigfoot ponovo oživljavaju kino u Gradu Rudara
07/09/2021
[NATJEČAJ] opisi poslova za radnja mjesta
08/09/2021

Kazne i obaveze plaćanja odvoza smeća nadoknadit će se kroz sredstva koja se isplaćuju kroz gradski proračun

Uz prava dolaze i obaveze

 

Kazne i obaveze plaćanja odvoza smeća nadoknadit će se kroz sredstva koja se isplaćuju kroz gradski proračun

 

Proteklih su godina veliki napori učinjeni u smjeru suživota većinskog naroda i romske nacionalne manjine, kako od strane gradonačelnika, tako i svih uključenih u rad predškolskih i školskih ustanova, gradskih službi, pa i Mjesnog odbora Sitnice. Jasno je svima je integracija Roma i rast standarda u naselju Sitnice od obostranog interesa.

 

Kroz projekt IPARD 2010. godine, vrijedan 2 milijuna eura, naselje je infrastrukturno opremljeno. Projekt je vođen upravo promišljanjem da svaki građanin ima pravo na osobne privatne potrebe, na infrastrukturu i na pitku vodu. Međutim, dio građana naselja Sitnice uskraćuje ostalim mještanima naselja i građanima Murskog Središća pravo na čisti zrak i nezagađene  posjede, vrtove, voćke i povrće. Dio se građana naselja Sitnice odbija prilagoditi i poštivati zakone i propise države u kojoj žive i običaje i standarde društva.

 

Manjina građana tako već godinama remeti mir i maltretira, u prvom redu većinsko stanovništvo Grada Mursko Središće, a onda i sve one građane naselja Sitnice koji se trude živjeti u skladu sa zakonima i običajima države i društva. Godinama se upozorava od strane gradonačelnika i građana na problem spaljivanja biljnog otpada, ali i spaljivanja miješanog komunalnog otpada poput plastike, guma, kablova pa čak i starih automobila. Dim je svakodnevica, a zrak je redovito zatrovan. Održan je niz sastanaka vijeća za prevenciju na kojima su iznijeti problemi odbacivanja smeća u okoliš te drugih radnji koji ugrožavaju zdravlje ali i sigurnost građana i imovine. Zaključcima stručnih kolegija višestruko je zaduživano komunalno redarstvo za nadzor.

Samo ove je godine komunalni redar imao 13 intervencija u naselju Sitnice. Zbog paleži u naselju Sitnice pune su ruke posla i vatrogascima, pa je tako DVD od ukupno  36 intervencija u godini 2019., čak 21 puta izlazio u naselje Sitnice, što znači da je manje od 10% stanovništva s područja Grada namjerno izazvanom paljevinom opasnog otpada uzrokovalo gotovo 60% požara.

 

Više od trećine požara bilo je u naselju Sitnice i godine 2020., koja je zbog zabrane okupljanja bilježeno nešto manje požara, a ove su godine već do sada vatrogasci imali 13 izlazaka u naselje Sitnice, što znači da su na dobrom putu da sruše rekordnu 2019. godinu.

Bez suradnje građana samog naselja nemoguće je identificirati krivce, a suradnja je nažalost uglavnom izostala. Troškovi odvoza velikih količina smeća iz i oko naselja Sitnice, kao i troškovi opreme i ljudstva DVD-a koji su neki mještani Sitnica odlučili pretvoriti u svoju dežurnu službu nemali su.

Također, kod provođenja projekta IPARD uklonjeno je više ilegalno izgrađenih objekata te je naselje gotovo u potpunosti legalizirano. Danas se opet pojavljuje ilegalna gradnja, što je i bila tema današnjeg sastanka u prostorijama Međimurske županije. Glavni državni inspektor, predstavnici jedinica lokalne samouprave i župan kroz raspravu su došli do zaključka da će jedinice lokalne samouprave detektirati ilegalno sagrađene objekte i prijaviti ih inspekciji. Sastanku je nazočio i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak.

Gradonačelnik traži od Mjesnog odbora, Vijeća romske nacionalne manjine te od izabranog gradskog vijećnika da se zajedničkim naporima stane na kraj ovim po zdravlje građana vrlo štetnim radnjama. Već postojeći nalog o obveznom kažnjavanju mora se strogo provoditi, a zadužuje se Upravni odjel za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove da preko komunalnog poduzeća Murs Ekom dodijeli svakom kućanstvu koje nema kantu za otpad. Ukoliko se kazne i obveze plaćanja neće izvršavati, nadoknadit će se od sredstava koja se isplaćuju kroz gradski proračun, poput pomoći za ogrjev ili pak pomoći za novorođenu djecu.

Dakle, do daljnjeg se obustavlja isplata bilo kakve pomoći od strane grada onima koji neće poštivati sve ono što vrijedi i za većinsko stanovništvo. Gradonačelnik će uz pomoć gradskih službi i svih postojećih ustanova i mehanizama ustrajati na sprječavanju neželjenih i po okoliš i zdravlje građana izuzetno štetnih djela.

Skip to content