Kino je opet IN u Murskom Središću

Umirovljenici s područja Grada Mursko Središće kojima mirovina iznosi manje od 2.600 kuna dobit će bon povodom božićno novogodišnjih blagdana
01/10/2021
[NATJEČAJ] za dodjelu studentskih kredita za studente s područja Grada Mursko Središće za akademsku godinu 2021/2022
04/10/2021

Kino je opet IN u Murskom Središću

Petar Zecimir napunio gotovo sva raspoloživa mjesta u Centar za kulturu „Rudar“

Od ove jeseni u Centru za kulturu počelo se s redovitim emitiranjem najaktualnijih filmskih naslova. Kino u Murskom Središću odigralo je veliku ulogu u odgoju brojnih generacija građana Murskog Središća, ali i cijelog sjeverozapadnog Međimurja. Filmovi su se emitirali i prije 1959., kada je službeno osnovano Kino „Rudar“, a od tada dvorana je svaki put bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Uvođenjem videoteka, a kasnije i interneta koji najnovije filmove u vrlo kratkom vremenu dovodi u svaki dom, popularnost kina svugdje je opadala. Taj je proces u Murskom Središću ubrzan derutnim stanjem ondašnjeg kina, koje je konačno 2003. i trajno zatvoreno. Takva je situacija potrajala desetljeće i pol, sve dok centar za kulturu nije svečano otvoren na Svetu Barbaru godine 2017. Kroz 2018. i 2019. godinu gledatelji su se postupno vraćali u središćanski dom kulture, što je doživjelo vrhunac upravo na Advent 2019. godine kada je dvorana iz dana u dan bila puna. Godina 2020. je trebala biti dodatan korak naprijed, nabavljena je i oprema za projiciranje najsuvremenijih filmova, međutim pandemija koronavirusa taj je proces usporila.

Ove se jeseni opet krenulo s redovnim programom, a kao pun pogodak pokazao se program za djecu. Svake je nedjelje dvorana sve punija, a u nedjelju, 3. listopada na najnovijim avanturama Petra Zecimira dvorana je bila popunjena gotovo do posljednjeg mjesta, naravno, poštujući mjere i preporuke HZJZ-a. Djeca su nam posebno važna, jer oni su i sadašnja, ali i buduća publika.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da

„kino u našem gradu ima više destljetnu tradiciju.Obnovili smo i opremili nekadašnju kino dvoranu te je ona danas centar za kulturu, ali smo isto tako osigurali najbolje uvjete za prikazivanje filmskih hitova. Svaki vikend je sve više posjetitelja kino predstava što je dokaz da smo napravili dobar posao. Uz filmske projekcije tu su i mnogi drugi odlični programi koji nam daju sasvim drugu dimenziju kulturno zabavnih sadržaja u najsjevernijem gradu, a naravno pozvani su i svi ostali iz Međimurja, Prekmurja i svih ostalih krajeva.“

Nadamo se da će se niz nastaviti i ove nedjelje u 10.00 sati, kada dolazi Teatar Mjesec i predstava „Šuma Striborova“.  Osim toga, u petak, u 19.00 sati je koncert Zagrebačkog puhačkog tria, što bi trebalo privući sve ljubitelje klasične glazbe. U subotu, u 20.00 sati na rasporedu je film  Svi sveci mafije, koji govori o odrastanju legendarnog Tony Soprana. Blagajna se otvara sat vremena prije svakog programa, a moguće je pritom podići ulaznice i za sve nadolazeće događaje. Većina događanja financirana je iz prekograničnog projekta Cross Cultural Tool Kit, a neki su sufinancirani i kroz natječaje Ministarstva kulture. Sva događanja do kraja kalendarske godine za građanstvo su besplatna.

 

Skip to content