Križovec dobiva novu riječnu skelu

Zaključci 73. sjednice kolegija gradonačelnika
14/06/2024
Održana početna konferencija projekta “Zaželi – pomoć je tu”
15/06/2024
Zaključci 73. sjednice kolegija gradonačelnika
14/06/2024
Održana početna konferencija projekta “Zaželi – pomoć je tu”
15/06/2024

Križovec dobiva novu riječnu skelu

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada. Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

 

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

 

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati.  Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

 

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave gdje je pristigla jedna ponuda kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

 

Danas, 14. lipnja 2024. godine gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

 

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time

naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika Svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

 

Skip to content