Mladi znanstvenik s područja Murskog Središća razvio revolucionarni brzi test na koronavirus

Posjet gradonačelnika Dražena Srpaka povodom Nacionalnog dana hitne medicinske službe
02/05/2021
DVD-u Križovec novo vatrogasno kombi vozilo
05/05/2021

Mladi znanstvenik s područja Murskog Središća razvio revolucionarni brzi test na koronavirus

Štrukovec je malo mjesto velikih ljudi, a jedan od njih je i mladi znanstvenik Nikola Sakač, izvanredni profesor na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu. U krizi izazvanoj zbog pandemije koronavirusa, Nikola je s interdisciplinarnom grupom znanstvenika iz Italije odlučio pomoći svijetu i razviti revolucionarni brzi test.

Brzi test detektira virus s preciznošću od 98%, a proizvodna cijena mu je samo 3 kune i pedeset lipa. Osim toga, razvili su i brzi HIV test. Cilj im je prije svega pomoći stanovništvu supsaharske Afrike i siromašnim zemljama koje su najviše osjetile udarac ove globalne pandemije.

Mladog znanstvenika primio je gradonačelnik Dražen Srpak. Čestitao mu je na nevjerojatnom uspjehu i istaknuo da je ponosan što je upravo Grad Mursko Središće dao znanstvenika koji je dao takav doprinos borbi protiv ove globalne pandemije. Grad Mursko Središće već godinama ulaže u obrazovanje, počevši od najmlađih, predškolaca, kojima je povećano sufinanciranje dječjeg vrtića, preko osnovnoškolaca kojima se financiraju bilježnice, sufinanciraju udžbenici, a odnedavno imaju i besplatan obrok, pa do studenata koji imaju pravo na studentske kredite koji su jako stimulativni, pa svi s većim prosjekom od 4.1 ne moraju vraćati kredite. Nagrađuju se studenti koji prime dekanovu ili rektorovu nagradu, a svaki novi doktor znanosti nagrađuje se s iznosom od 7.500,00 kuna.

Gradonačelniku je žao što toga još nije bilo kad je Nikola doktorirao, ali negdje se moralo početi. Postoje i mjere za mlađe obitelji, za kupnju i gradnju, te obnovu nekretnine. Razmišlja se uvijek i o novim mjerama, a sljedeći veliki projekt je dogradnja osnovne škole i osiguranje jednosmjenske nastave. Također, u budućnosti bi se tražila rješenja za eventualno dva razreda gimnazije u Murskom Središću. Gradonačelnik je izrazio radost zbog ovakvih uspjeha, jer se na najbolji mogući način reklamira Grad Mursko Središće i dokazuje se da ulaganje u obrazovanje uvijek daje rezultate. Gradonačelnik je Nikoli ponudio svaku moguću pomoć u okvirima svojih ovlasti.

 

Nikola se zahvalio gradonačelniku. Istaknuo je da mu je drago što živi na području grada koji promovira i brine za svoje ljude i koji ulaže u znanost i obrazovanje. Novci, nekretnine i infrastruktura su prolazni, međutim, znanost i obrazovanje ostaju zauvijek. Pohvalio je i ljepote svojeg mjesta i grada Mursko Središće. U istraživanju je njemu i ekipi znanstvenika puno značila i podrška poznatog znanstvenika Ivana Đikića. Cilj im je pomoći siromašnim zemljama, u projekt su ušli s dobrom namjerom. Ne krije uzbuđenje što je sudjelovao u razvoju ovog testa i smatra to jednim od najvažnijih trenutaka karijere.

 

Nadamo se da će ova lijepa priča imati sretan završetak i da će brzi, efikasni i nevjerojatno povoljni testovi koje potpisuje i znanstvenik iz Štrukovca poslužiti svrsi i siromašne zemlje supsaharske Afrike spasiti od katastrofe koju upravo gledamo u Indiji. Naravno, nadamo se da će ti testovi biti dostupni i kod nas.

Skip to content