Mursko Središće u počast Vukovaru – vječna slava i hvala Gradu heroju

NOVA DONACIJA ŽUPANIJSKOJ BOLNICI ČAKOVEC
17/11/2020
KAKO OSIGURATI UVJETE ZA RAD POLICIJSKE POSTAJE MURSKO SREDIŠĆE
20/11/2020

Mursko Središće u počast Vukovaru – vječna slava i hvala Gradu heroju

Od 1. siječnja 2020. godine 18. studeni službeno se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, čime ulazi i u kalendar blagdana i neradnih dana u Republici Hrvatskoj.

U 17.00 sati u Murskom Središću održana je sveta misa za Vukovar koju je predvodio vlč. Marijan Horvat, a zatim se u koloni krenulo Trgom braće Radića na kojem su zapaljene svijeće. Posebna počast odana je kod  Spomenika braniteljima – Piramide gdje je položen vijenac i zapaljene su svijeće. Obilježavanju su prisustvovali gradonačelnik Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, predsjednici mjesnih odbora, pripadnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Mursko Središće i pripadnici udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Mursko Središće. Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata su na šetnici uz rijeku Muru svijećama formirali natpis Vukovar.

Nemali je broj junaka koji su svoje živote stavili na branik svoje Domovine i na ovaj dan se odaje počast svima njima. Ipak, jedan je grad više od svih simbol stradanja u Domovinskom ratu i jedan je grad pao da bi danas živjela Hrvatska.

Plan napada Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih formacija na Hrvatsku razbijen je na Vukovaru. Zahvaljujući junačkom otporu Vukovaraca, ali i dobrovoljaca iz drugih krajeva, Republika Hrvatska je kupila vrijeme u kojem je posložila vojsku koja je mogla zaustaviti tehnički i brojčano višestruko nadmoćnijeg neprijatelja. Uvelike zahvaljujući slikama iz Vukovara koje su obišle svijet, slikama junačkog otpora Vukovaraca, ali i dobrovoljaca iz drugih krajeva, Republika Hrvatska je dobila simpatije međunarodne zajednice i stvorila preduvjete za međunarodno priznanje. Zahvaljujući slikama iz Vukovara, slikama grada koji je vojska koja se još uvijek nazivala narodnom sravnila sa zemljom, čitavom je svijetu postalo jasno tko je agresor, a tko je žrtva u Domovinskom ratu. Nakon tri mjeseca junačkog otpora, 18. studenog bitka za Vukovar je završila porazom hrvatskih snaga, međutim, pokazalo se porazom kroz koji je osiguran temelj za pobjedu u ratu. Više od tisuću branitelja i tisuću civila poginulo je u toj najvećoj bitci Domovinskog rata, a među njima i vitez iz Murskog Središća, Josip Šajnović. Ovom prilikom odajemo počast i njemu, ali i ostalim braniteljima iz Murskog Središća koji su stradali po bojištima diljem Hrvatske. Iz područja Grada Mursko Središće smrtno su stradali Darko Jurinić, Dragutin Kodba, Dražen Sršan, Josip Turk, Zdravko Turk i Danijel Donko.

I danas, 29 godina nakon pada Grada heroja, jednako suosjećamo kao i tog dana, a zahvalnost na junaštvu i žrtvi koju je Vukovar podnio za ostatak Domovine svakom je godinom sve veća. Vječna mu slava i hvala!


Skip to content