Obilazak trase spajanja šetnice uz rijeku Muru i staze „Svetomartinska Mura“

Pošaljite tekst i fotografije za ‘Središćanske novine’ do 02. studenog
08/09/2020
[JAVNI POZIV] za iskazivanje interesa radi sklapanja ugovora o zakupa javne površine
14/09/2020
Pošaljite tekst i fotografije za ‘Središćanske novine’ do 02. studenog
08/09/2020
[JAVNI POZIV] za iskazivanje interesa radi sklapanja ugovora o zakupa javne površine
14/09/2020

Obilazak trase spajanja šetnice uz rijeku Muru i staze „Svetomartinska Mura“

Na sastanku koji je održan prošli tjedan u Gradu Mursko Središće dogovoreno je da će se obići cijela trasa spajanja šetnice uz rijeku Muru i staze „Svetomartinska Mura“ kako bi se prije same izrade idejnog rješenja dobio uvid u stvarno stanje terena. Buduća staza cijelim dijelom ide uz Muru ili staru Muru s odvojcima na neke posebne lokalitete.

Staza od Športsko rekreacijskog centra „Zalešće“ do skele „Fusek“ je prohodna i uređena. Od skele „Fusek“ do „Zeva“ postoji uređeni put. Od „Zeva“ dalje postoji put uz samu staru Muru koji će se urediti te će izaći kod igrališta NK „Mura“. Zatim se nastavlja dijelom kroz naselje Hlapičina pokraj crkve sv. Ane, pa se dolazi do izlaska iz naselja Hlapičina prema Marofu gdje se ponovo spušta prema rijeci Muri i u tom dijelu se mora probiti oko 1000 metara servisnog puta Hrvatskih voda koji će se ujedno koristiti kao spoj.

Projektant će započeti s izradom idejnog rješenja, s obzirom da je plan da se trasa do proljeća fizički probije. Ovisno o financijskim sredstvima buduća staza će se nadograđivati s klupicama, sjenicom za odmor, info tablama …

Za dobru poučnu stazu potrebna su dva uvjeta. Prvi je prekrasan i miran krajolik, a drugi zanimljiva tema, odnosno priča koju će staza pričati. Kada se spoje te dvije staze dobivamo više od 10 kilometara kvalitetnog turističkog sadržaja. Na šetnici uz Muru (Rudarsko murska staza) i stazi „Svetomartinska Mura“ nalazi se već niz atraktivnih i zanimljivih turističkih sadržaja.

U obilasku buduće trase sudjelovali su gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, v.d. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, pročelnica Općine Sv.Martin na Muri Vlatka Županec, stručna voditeljica Javne ustanove za zaštitu prirode Mihaela Mesarić sa suradnicima, predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko i projektant Lorand Klemenčić.

Kad ovaj projekt zaživi sigurni smo da će Grad Mursko Središće , Općina Sv. Martin na Muri i cijela županija dobiti vrhunski turistički proizvod na kojem se zatim mogu prema prostorno planskim mogućnostima nadograđivati razni sadržaji koji će šetačima, turistima moći ponuditi eno-gastro ponudu.


Skip to content