Obilježena 60. obljetnica rudarske nesreće u jami „MAJ 3“

[JAVNI POZIV] ONLINE JAVNA TRIBINA O SAKUPLJANJU I OBRADI BIOOTPADA
08/11/2021
CZK Rudar Mursko Središće – ovaj vikend filmovi u petak i nedjelju
09/11/2021

Obilježena 60. obljetnica rudarske nesreće u jami „MAJ 3“

I nakon 60 godina sjećamo se rudara koji su izgubili  život u rudarskoj nesreći

 

Povijest i uspon Murskog Središća obilježilo je iskapanje ugljena na kojem je počivala teška industrija. I dok je rudarstvo hranilo čitavo mjesto, taj je teški zanat donosio i brojne ozljede, ali i odnosilo živote. Najveća je nesreća upravo spomenuta u Maj 3, a obilježavanjem nesreće odajemo počast svim rudarima koji su stradavali.

 

U noći s 8. na 9. studeni 1961. godine u tamošnjoj jami došlo je do požara, u kojem je život izgubilo deset rudara. Tijekom uobičajenog posla u rudniku, radnici su osjetili dim, a ubrzo zatim i plamen. Zbog požara između 14. i 15. etaže život je izgubilo deset rudara, no neki od njih ipak su se puzeći uspjeli spasiti. Do tragedije je došlo zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite na radu. Do danas nitko nije odgovarao za tu grešku, a čini se da su nalazi inspektorata koji je istraživao uzrok nesreće namjerno zametnuti, pošto ih u arhivima nema. Kao službeni razlog nesreće navodila se eksplozija zemljanih plinova.

 

Nezapamćenu nesreću životom su platili: četrdesetsedmogodišnji „palilac mina“ Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (rođen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlađi među njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.

 

U povodu 60.-te obljetnice kod jame „MAJ 3“ položili su vijenac i zapalili svijeće gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, potpredsjednici Gradskog vijeća Renata Kovačić i Dragutin Stojko, Rudarski zbor Mursko Središće te članovi obitelji poginulih. Župnik Marijan Horvat predvodio je molitvu za poginule rudare.

 

Katarina Braniša iz Hlapičine, čiji je otac poginuo u rudarskoj nesreći u Maju 3, okupljenima se  obratila s prigodnom pjesmom o rudarima.

 

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da spomen na poginule rudare neće nikada nestati te će im se svake godine odati posebna počast. Kako spomen na njih i na rudarstvo ne bi nestalo Grad Mursko Središće kupio je Spomen dom rudarstva koji će se kroz narednih godinu dana obnoviti i urediti kako bi se budućim naraštajima prezentirala povijest Središća. Uz to prije dvanaest godina grad je dan sv. Barbare proglasio gradskim blagdanom. Kako je Sv. Barbara zaštitnica rudara i zaštitnica od poplava na šetnici uz rijeku Muru postavljeni je zvonik sv. Barbare uređen u rudarskom stilu.


 

Skip to content