Obilježena godišnjica rudarske nesreće u jami Maj 3

Osoba godine Grada Mursko Središće
07/11/2020
Dostava podataka o uspješnim udrugama, klubovima i pojedincima u 2020. godini
11/11/2020
Osoba godine Grada Mursko Središće
07/11/2020
Dostava podataka o uspješnim udrugama, klubovima i pojedincima u 2020. godini
11/11/2020

Obilježena godišnjica rudarske nesreće u jami Maj 3

Povodom obilježavanja 59. godišnjice rudarske nesreće u jami Maj 3 gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, obitelj poginulih rudara, preživjeli sudionik nesreće Mijo Kontrec, predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina Dragutin Stojko, predstavnici Podružnice umirovljenika Mursko Središće, župnik Marijan Horvat i Rudarski zbor položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule rudare.

Gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je: „Danas obilježavamo 59. obljetnicu rudarske nesreće, a ista se prvi put obilježila tek na 48. godišnjicu. U pripremi je monografija rudarstva koju uređuje Zoran Turk – ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“ te obzirom što je iduće godine 60. obljetnica rudarske nesreće monografija će do onda biti gotova. Želja je da se u monografiji posebna pažnja prida ovoj nesreći za koju nitko nikada nije odgovarao.“

Katarina Braniša iz Hlapičine, čiji je otac poginuo u rudarskoj nesreći u Maju 3, okupljenima se  obratila s prigodnom pjesmom o rudarima: „Tu smo denes kak i sako leto jer je za nas ovo mesto sveto. Tu su naši rudori svoje živote dali, a mi smo im s ponosom i tugom svećice vužgali. Globoko v srcu sobom ih nosimo i lehku zemljicu za njih prosimo.“

Povijest i uspon Murskog Središća obilježilo je iskapanje ugljena na kojem je počivala teška industrija. I dok je rudarstvo hranilo čitavo mjesto, taj je teški zanat donosio i brojne ozljede, ali i odnosilo živote. Najveća je nesreća upravo spomenuta u Maj 3, a obilježavanjem nesreće odajemo počast svim rudarima koji su stradavali.

U noći s 8. na 9. studeni 1961. godine u tamošnjoj jami došlo je do požara, u kojem je život izgubilo deset rudara. Tijekom uobičajenog posla u rudniku, radnici su osjetili dim, a ubrzo zatim i plamen. Zbog požara između 14. i 15. etaže život je izgubilo deset rudara, no neki od njih ipak su se puzeći uspjeli spasiti. Do tragedije je došlo zbog nepridržavanja propisanih mjera zaštite na radu.

Nezapamćenu nesreću životom su platili: četrdesetsedmogodišnji „palilac mina“ Franjo Kodba iz Murskoga Središča (rodom iz Križovca), jamski vozači četrdesetogodišnji Mijo Sobočan iz Brezovca i tridesetpetogodišnji Ivan Novak iz Plešivice, pomoćni kopači četrdesetjednogodišnji Aleksa Čurin iz Zebanca (rođen u Peklenici) i tridesetdvogodišnji Martin Škrobar iz Grkaveščaka, te kopači tridesetsedmogodišnji Stjepan Kutnjak iz Žabnika, tridesetčetverogodišnji Ivan Perčić iz Lapšine, najstariji od njih pedesetogodišnji Stjepan Pintarić iz Šafarskoga, tridesetčetirigodišnji Josip Šafranić iz Jurovčaka i najmlađi među njima, tridesetogodišnji Ivan Vinko iz Grkaveščaka.


Skip to content