Obitelj Čurin: „Za sada imamo sve što treba“

Murs Ekom nabavio novi stroj za obradu biootpada – teleskopski utovarivač
02/09/2021
U Murskom Središću održano međunarodno vjenčanje
06/09/2021

Obitelj Čurin: „Za sada imamo sve što treba“

U noći s nedjelje, 29. kolovoza, na ponedjeljak, 30. kolovoza, u Murskom Središću, u centru grada desio se požar u obiteljskoj kući. Nastala je velika materijalna šteta, a nažalost, bilo je i ozlijeđenih i hospitaliziranih, od čega dvije mlađe osobe i jedan od roditelja. Požar je krenuo iz jedne od soba, a policija navodi da je razlog samozapaljenje mobitela. U toj sobi izgorio je sav namještaj, osobne stvari, prozor, a ostali unutarnji dio kuće i sve stvari uništene su zbog čađe i intervencije vatrogasaca.  Vatrogasci su tijekom noći na požar pozvali gradonačelnika jer je trebalo hitno dogovoriti smještaj obitelji i ostale svakodnevne potrebe. Obitelji je bio predložen smještaj i prehrana u motelu, dok se ne nađe odgovarajuća kuća, međutim, oni su to odbili i dogovorili su smještaj kod obitelji. Istodobno je s Crvenim križom dogovorena pomoć u odjeći, što je isti dan i učinjeno, a grad je dodijelio obitelji 5.000,00 kuna za potrebe najosnovnije životne potrepštine. Također, isti je dan na kući zamijenjen prozor koji je izgorio, kako bi se spriječio mogući neovlašteni ulazak u objekt. Istog dana Grad je razmišljao o upućivanju poziva građanima, obrtnicima ili poslovnim subjektima o uključenju u pomoć stradaloj obitelji. Međutim, od toga se odustalo jer je trebalo vidjeti pokriva li osiguravajuća kuća troškove i na što sve obitelj ima pravo. To utvrđivanje potrajalo je  cijeli tjedan i došlo je do malog zastoja u početku zbrinjavanja nastalog otpada te samog početka građevinskog obuhvata radova na obnovi kuće. Danas je nepoznanica s osiguravateljskim pravima razriješena te je utvrđeno da je obitelj Čurin nažalost imala samo osnovnu požarnu policu te temeljem toga ima pravo samo na  priznavanje troškova potrebitih građevinskih radova na kući, ne i za pokućstvo, osobne stvari i uređaje.

Kako se Grad zapravo već u samom trenutku požara uključio u njihovo zbrinjavanje i pomoć, obitelj od nikog nije tražila pomoć, iako su se ljudi u dobroj namjeri samoinicijativno uključivali te putem društvenih mreža pozivali i ostale građane da se uključe i pomognu koliko mogu.

Danas je gradonačelnik ponovo bio kod obitelji Čurin prisutan na sudskom vještačenju štete te uređivanja odnosa s osiguravateljem. Od obitelji Čurin zamoljen je da se prenese javnosti da trenutačno imaju sve i da mole da im se ništa ne donosi jer ionako nemaju to gdje staviti. A imali su i neugodnosti u smislu prozivanja da im je izgorjela jedna soba, a da sad žele na tome zaraditi. Napominju da od nikog ništa nisu tražili te da je svaka eventualna ponuda za pomoć bila samoinicijativna. S gradonačelnikom su danas dogovorili da žele da se nadalje moguća potrebita pomoć dogovara s Gradom Mursko Središće i realizira preko gradskih službi. Gradonačelnik napominje da će pomoć svakako biti potrebna pošto obitelj neće ostvariti prava na nadoknadu oštećenih stvari kućanstva i osobnih stvari te poziva građane, obrtnike i ostale gospodarske subjekte da ako imaju želju pomoći, da se jave u Gradsku upravu na telefon 040 370 771 ili putem maila grad@mursko-sredisce.hr s opisom pomoći koju mogu pružiti. Pomoć će biti potrebna u namještanju kuhinje, dnevnog boravka, blagovaone, dvije sobe te u vidu donacije bijele tehnike i računalne opreme za potrebe djece. Grad će također financijski pomoći da se obitelj što prije vrati u svoju kuću, a uz to gradonačelnik će zadužiti v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove da se operativno uključi u obnovu kuće i tako pomogne obitelji. A koliko znamo, u obnovu će se također uključiti građevinska tvrtka u kojoj otac radi.

Skip to content