Paljenjem prve svijeće započeo miran Advent u gradu rudara

NOVA PJEŠAČKO BICIKLISTIČKA STAZA U HLAPIČINI
26/11/2020
23. digitalna sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće
30/11/2020

Paljenjem prve svijeće započeo miran Advent u gradu rudara

Ova je godina po mnogočemu drugačija od drugih. Zbog svjetske pandemije i Advent u gradu rudara neće biti čaroban i ispunjen događajima kao što je bio prošle godine. Možda će time izostati ugođaj Božića na koji smo naučeni, međutim, glavna je poruka Božića upravo briga i ljubav prema bližnjima, ali i svima drugima, jer konačno, i onaj čiji dolazak na Božić slavimo  je završio na križu za sve nas i time nas vječno zadužio.

Advent će tako biti obilježen bez velikih okupljanja, ali s jasnom porukom. Budimo odgovorni i čuvajmo bližnje i sve ostale, pomažimo jedni druge u ovim teškim trenucima. Vjerujemo da će se i ova izvanredna situacija polako primicati svojem kraju.

Nada i iščekivanje ove su godine potrebniji nego inače, a upravo to simbolizira i prva adventska svijeća. U subotu, 28. studenog započeo je Advent u gradu rudara te je u gradskom parku Mursko Središće upaljena prva ovogodišnja adventska svijeća. Simbolično ju je, nakon molitve koju je pred okupljenim građanima predvodio župnik vlč. Marijan Horvat, upalio gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak. Obred paljenja prve adventske svijeće upotpunio je crkveni zbor Mursko Središće.

Za katolike Advent je vrijeme priprema za Kristov dolazak, a adventski vijenac s četiri svijeće simbolizira četiri nedjelje Došašća. Prva svijeća koja se pali svijeća je nade i iščekivanja, druga svijeća je svijeća mira s porukom pomirenja sa svima, treća svijeća je svijeća radosti i veselja, a četvrta svijeća ljubavi. Postoji i tumačenje prema kojemu četiri svijeće u vijencu označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak. Pa je prva svijeća nazvana prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a četvrta svijeća anđela.


Paljenjem prve svijeće započeo miran Advent u gradu rudara, 2020. godina

Skip to content