Perje se počehalo, Hlapičina je za zimu spremna

Paljenjem prve adventske svijeće započeo Advent u gradu rudara
26/11/2022
Za veliko finale božićni koncert Stjepana Lacha u Centru za kulturu Rudar
27/11/2022
Paljenjem prve adventske svijeće započeo Advent u gradu rudara
26/11/2022
Za veliko finale božićni koncert Stjepana Lacha u Centru za kulturu Rudar
27/11/2022

Perje se počehalo, Hlapičina je za zimu spremna

U Hlapičini je u sklopu Adventa u gradu rudara u subotu, 26. studenog s početkom od 18.00 sati upriličen stoljetni tradicijski događaj – čehara. Riječ je o događaju koji je spomenuo još pionir etnologije na tlu Međimurja, Ferenc Gönczi u svojem poznatom djelu s kraja 19. stoljeća. Osim tog djela, čak ni literatura ne piše puno o toj tradicionalnoj kombinaciji društvenog rada, druženja i zabave, karakteristično za međimurska naselja u proteklim stoljećima. No, zahvaljujući Društvu žena Hlapičina, uz kadrovsku podršku tamburaške, folklorne i dramske sekcije KUD-a Mura i organizaciju podršku Grada Mursko Središće, Mjesnog odbora Hlapičina i Centra za kulturu „Rudar“, taj običaj neće biti zaboravljen. U Hlapičini se staro prisjetilo, a mlado vidjelo kako se odvijao selski život do prije nekoliko desetljeća.

Za nastavak dobre zabave, pobrinuo se domaćin, koji je spremio tradicionalno jelo – bujtu repu i Oldtajmer bend koji je razveseljavao stanovništvo Hlapičine pjesmom. Osim toga, domaćice su servirale pregršt, što starinskih, što suvremenih poslastica. Uz prvoklasno jelo išao je i prvoklasni gemišt i sve se razvilo u idiličnu tradicionalnu međimursku zabavu. Društveni dom bio je popunjen do posljednjeg mjesta, pa i kudikamo više od toga, a podršku događaju dao je i gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik, Dražen Srpak.

Svima je svako dobro povodom nadolazećih blagdana na kraju zaželio domaćin i predsjednik Mjesnog odbora Hlapičina, Dragutin Stojko. Samo uprizorenje čehare bilo je spoj tradicionalnog događaja i elemenata kazališne predstave, koja je gledateljstvo toliko dojmila i nasmijala, da se već spominju i gostovanja.

Fotograf: Ivan Goričanec

Skip to content