Projekt mjera za suzbijanje komaraca

Lipanj u Centru za kulturu „Rudar“
03/06/2023
Zaključci 48. sjednice kolegija gradonačelnika
05/06/2023

Projekt mjera za suzbijanje komaraca

Zbog obilnih kiša odnosno izlijevanje rijeke Mure u gradu Mursko Središće, a koje je uzrokovalo najezdu komaraca te zbog upita građana  obavještavamo javnost kako Grad Mursko Središće već dugi niz godina tretira komarce , a vjerojatno je i prvi započeo prije desetak godina po preporuci i programu Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Bioinstituta sa tretiranjem larvi što je najučinkovitiji tretman.

Da je tome tako, vidjelo se u godinama iza nas u kojima nije bilo poplave, a uspješnost tretiranja larvi, a i odraslih komaraca bila je uspješna jer ih je bilo malo ili gotovo uopće ne. Ove godine prije poplave dva puta su se tretirale larve u svim dostupnim područjima, a par dana iza poplave još jedanput larve, a uz to duž rijeke Mure i odrasli komarci jer se s tog područja sele u naselja.

Grad Mursko Središće u stalnom je kontaktu s Bioinstitutom, situacija se na dnevnoj bazi prati i čim se steknu najbolji uvjeti u vidu odgovarajuće temperature bez vjetra i kiše pristupit će se ponovnom tretiranju odraslih komaraca na području cijelog grada. Svakako bi to trebalo biti do kraja ovog tjedna ako se ispune uvjeti jer u protivnom tretiranje koje je vrlo skupo neće donijeti nikakvih rezultata.

Također, Grad Mursko Središće prijavio je projekt zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije, Občinom Beltinci, Slovenskim Nacionalni laboratorijom i Zavodom za turizem in Lendava te Mladim informatičkim stručnjacima, a koji je vezani uz komarce te bi se kroz taj projekt sufinancirale mjere oko suzbijanja komaraca (klopke za komarce, tablete za suzbijanje komaraca po domaćinstvima,…).

Skip to content