PRORAČUN ZA 2024. GODINU VRIJEDAN GOTOVO 7 MILIJUNA EURA

GRAD MURSKO SREDIŠĆE DODJELIO 12 POTICAJA ZA KUPNJU ILI GRADNJU NEKRETNINE
28/11/2023
Odobrena aglomeracija Štrukovec, 1. faza
30/11/2023
GRAD MURSKO SREDIŠĆE DODJELIO 12 POTICAJA ZA KUPNJU ILI GRADNJU NEKRETNINE
28/11/2023
Odobrena aglomeracija Štrukovec, 1. faza
30/11/2023

PRORAČUN ZA 2024. GODINU VRIJEDAN GOTOVO 7 MILIJUNA EURA

U ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine u Gradskoj vijećnici održala se 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće koja je ujedno i pretposljednja ove godine. Sjednici Gradskog vijeća prisustvovali su svi vijećnici, a na Dnevnom redu bila je dvadeset i jedna točka.

Većinom glasova usvojena je Odluka o proračunu Grada Mursko Središće za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu. Proračun Grada Mursko Središće za 2024. godinu iznosi 6.977.584,00 eura, a u njemu su planirane sljedeće veće investicije, nabave i usluge: energetska obnova sportske dvorane, rekonstrukcija parketa u sportskoj dvorani, dogradnja dječjeg vrtića, tekuće i kapitalne donacije za udruge, održavanje javnih površina, manifestacije, ulaganje u Sokolski dom, izgradnja biciklističke trake Mursko Središće – Hlapičina, sufinanciranje aglomeracije u naselju Štrukovec, ulaganje u društveni dom u naselju Križovec, izgradnja pješačko biciklističke staze u naselju Peklenica – od početka naselja od strane Murskog Središća do trgovine Kitro,… Uz točku vezanu uz proračun Grada za 2024. godinu gradonačelnik je podnio amandman s kojim se povećavaju poticaji za uređenje i obnovu nekretnina na području grada te kupnju i gradnju nekretnina. Također, navedenim amandmanom osiguravaju se novčana sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije za solarne elektrane u iznosu 50% od ukupnog iznosa. Druga, treća i četvrta točka Dnevnog reda vezane su uz proračun Grada Mursko Središće za 2024. godinu te su iste usvojene većinom glasova.

Uz proračun bilo je još nekoliko važnijih točaka na ovoj sjednici Gradskog vijeća. Jedna od njih je odluka o porezima, a odlukom gradskog vijeća oni ostaju na istoj razini od 20% i 30%. Intencija zakonodavca kod odluke o spuštanju na lokalnu razinu bila je da se ukinu prirezi. Grad Mursko Središće nikad nije uveo prirez i plaće naših građana nikad nisu bile opterećene prirezom.

Jedna od važnijih točaka bila je odluka o komunalnoj naknadi u kojoj je odrađeno da svi dobrovoljni darivatelji krvi koji su dali krv više od deset puta te su redovni davatelji krvi ( 2 puta godišnje ), te svi oni koji su dali krv žene-40 puta, a muškarci -50 puta biti će oslobođeni plaćanja komunalne naknade za prvu nekretninu, neovisno o tome jesu li obveznici plaćanja ili samo članovi kućanstva. Jedna od važnijih točaka bilo je odluka o ekonomskoj cijeni vrtića, te o postotku sufinanciranja boravka djece u vrtiću od strane grada. Vrtić je već duže vrijeme stvarao minus u poslovanju, međutim iz Grada poručuju da nisu htjeli podizati cijenu kako ne bi dodatno opteretili roditelje, te se manjak pokrivao iz gradskog proračuna.

Obzirom što to dugoročno nije održivo, trebalo je doći do usklađenja te pronaći način da povećanje za roditelje ne bude veliko. Uz to već duže vrijeme postoji traženje sindikata i zaposlenika vrtića za povećanjem plaća u Dječjem vrtiću što je također učinjeno. Plaće će se u potpunosti uskladiti sa uredbom, a to znači da se plaće odgojitelja adekvatno povećavaju, a one zapravo sudjeluju u strukturi ekonomske cijene sa oko 75%,te svako povećanje plaća značajno utječe na visinu ekonomske cijene, a samim time i na izdvajanje iz gradskog proračuna, te na iznos koji plaćaju roditelji. Iz gradskog proračuna za 2024 za financiranje boravka djece u vrtiću bit će izdvojeno oko 450 tisuća eura. Roditelji će umjesto dosadašnjih 90,25 eura, plaćati 100,00 eura, dok će obveza Grada iznositi umjesto dosadašnjih 135,37 eura, sada 233,00 eura.

Cijena jaslica umjesto dosadašnjih 282,04 eura sada će iznositi 400,00 eura. Cijena za roditelje povećati će se minimalno sa dosadašnjih 112,81 eura, na 120,00 eura, dok će obveza Grada umjesto dosadašnjih 169,22 eura iznositi 280,00 eura.

Ovakvo minimalno povećanje cijene za roditelje on nekoliko eura postignuto je zato jer je promijenjena dosadašnja odluka o financiranju koje je bila 60%-40% u korist roditelja, a sada će ona biti 70%-30% u korist roditelja.
Grad Mursko Središće donio je odluku o osnivanju Savjeta mladih. Savjet mladih brojit će pet članova, a javni poziv o prikupljanju kandidatura biti će objavljen.

Usvojen je prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Murskog Središća kojim je definirana nova cijena minimalne javne usluge za sve korisnike razvrstane u kategoriju „kućanstvo“ i iznosu od 9,63 eura + PDV, a za korisnike „nije kućanstvo“ iznosi 48,00 eura + PDV. Do minimalnog povećanje cijene odvoza smeća od 8% došlo je zbog povećanja cijena energenata, cijene rada i svih ostalih troškova poslovanja. Povećanje cijene po pojedinoj kategoriji iznosi samo od 0,60 eura do 1,20 eura.

Usvojena je Odluka o kupnji nekretnine gdje se radi o kupnji zemljišta za još preostale tri parcele koje su potrebne za izgradnju Sportskog parka. Time završava rješavanje imovinsko pravnih pitanja potrebnih za izgradnju Sportskog parka.

Uslijed povećanja svih troškova života povećana je i jednokratna naknada za socijalnu pomoć Socijalnog vijeća Grada Mursko Središće sa dosadašnjih 800,00 kuna na 150,00 eura tj. 1.130,17 kuna.

Osobom godine proglašen je Tomislav Sabo iz Murskog Središća, predsjednik Škole nogometa „Rudar“. Škola nogometa broji 170 djece, natječu se u I. Hrvatskoj ligi, II. Hrvatskoj ligi i Međimurskoj nogometnoj ligi. Osvajači su mnogih priznanja i pehara na županijskim i nacionalnim natjecanjima.

Nagradu za sportaša godine u natjecateljskoj kategoriji pojedinci za 2023. godinu osvojio je Martin Vuri iz Murskog Središća član Atletskog kluba Mursko Središće.

 

Nagradu za sportašicu godine u natjecateljskoj kategoriji pojedinci za 2023. godinu osvojile su Tena i Lea Marodi iz Murskog Središća, članice Atletskog kluba Mursko Središće.

Nagradu za sportsku momčad godine osvojila je NK Mura Hlapičina za osvojeno 1. mjesto u III. Županijskoj ligi te osigurala plasman u II. Županijsku ligu.

Ovogodišnju nagradu za rekreativku godine osvojile su Biserka Kozar iz Murskog Središća članica USR „Sport za sve“ Mursko Središće, Marija Valenta iz Murskog Središća članica Udruge umirovljenika Mursko Središće i Jasminka Levačić iz Murskog Središća članica Teniskog kluba Mursko Središće.

Nagradu za rekreativca godine osvojili su Bernard Hrženjak iz Murskog Središća, član teniskog kluba iz Murskog Središća i Saša Antolović, član Udruge umirovljenika iz Murskog Središća.

Nagrada za rekreacijsku momčad godine pripada veteranima Nogometnog kluba „Rudar“ Mursko Središće i Članicama udruge umirovljenika Mursko Središće u kategoriji viseća kuglana.

Skip to content