Rade se projekti za dogradnju Osnovne škole Mursko Središće

Proštenje u Križovcu
10/05/2021
Do kraja tjedna za provedbu aktivnosti udrugama će se isplatit 30% odobrenih sredstava
11/05/2021
Proštenje u Križovcu
10/05/2021
Do kraja tjedna za provedbu aktivnosti udrugama će se isplatit 30% odobrenih sredstava
11/05/2021

Rade se projekti za dogradnju Osnovne škole Mursko Središće

Postojeća osnovna škola u Murskom Središću sagrađena je 1963. godine, a stara škola godine 1926. Godine 2001. sagrađena je sportska dvorana kojom se služi i osnovna škola, a danas su u Murskom Središću pokrenuti postupci potrebni za nove velike infrastrukturne projekte koji se tiču osnovnoškolskog obrazovanja. Kako se slične stvari odvijaju dva do tri puta kroz stoljeće, današnji dan za Mursko Središće možemo nazvati jednim od onih povijesnih.

Potreba za jednosmjenskom nastavom u Murskom Središću postoji već godinama i gradonačelnik Dražen Srpak na to je upozoravao još prije četiri godine. Osnivač Osnovne škole Mursko Središće je Međimurska županija i samo oni mogu biti naručitelj projekata. Suradnja je ostvarena i danas je održan sastanak na kojem su prisustvovali gradonačelnik Dražen Srpak, ravnatelj Elvis Šarić i pročelnik Ureda grada Mursko Središće Miljenko Štefanić, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Anita Strniščak i direktor tvrtke za upravljanje imovinom i vođenje investicija Međimurske županije „MIN – Međimurje, investicije, nekretnine d.o.o.“ Ivan Vinković. Projektom dogradnje osnovne škole osiguralo bi se deset novih učionica, novi prostori specijalizirani za nastavu informatike i nova školska knjižnica. Dogradnjom bi se osigurala i mogućnost produženog boravka. Time bi se trajno riješilo pitanje školskih prostora u Murskom Središću, a otvorila bi se mogućnost i za dva razreda srednje škole – gimnazije, ukoliko bi postojao interes za to.  Grad Mursko Središće i Međimurska županija tako velike infrastrukturne projekte ne mogu realizirati koristeći svoj proračun, već je nužno apliciranje na natječaje za projekte Europske unije. Dogovoreno je da će građevinska dozvola i kompletna projektna dokumentacija biti spremni do jeseni ove godine, kada će moguće već biti otvoreni prikladni natječaji. Dobra suradnja lokalnih, regionalnih i državnih vlasti donosi i dobre rezultate.

Politika je Grada Mursko Središće sredstva za slične velike infrastrukturne zahvate osigurati kroz projekte financirane iz fondova Europske unije. Na isti je način izgrađen novi dječji vrtić, sanirano odlagalište otpada Hrastinka, na isti se način provodi projekt aglomeracije, a kroz fondove EU financirat će se i uvođenje širokopojasnog interneta. Osim toga, tu su i projekti Europskog socijalnog fonda poput Svi u vrtić i Zaželi, kao i projekti prekogranične suradnje. Grad Mursko Središće prema izvješćima Ministarstva financija pri samom vrhu u Republici Hrvatskoj što se osiguravanja sredstava europskih fondova tiče.

 

Veliki projekti zahtijevaju dužu pripremu i važno je imati kompletnu dokumentaciju spremnu i prije nego se određeni natječaj pojavi. U tu svrhu pripremaju se i projekti dogradnje osnovne škole. Osim osnovne škole, za potrebe jednosmjenske nastave adaptirat će se i prostori stare školske dvorane, kako bi više razreda moglo istovremeno imati tjelesni odgoj.

Osim osnovne škole i stare sportske dvorane, jedan od većih projekata u pripremi je izgradnja tržnice u Murskom Središću. Vlada Republike Hrvatske osigurala je 24.2 milijarde eura za gospodarski oporavak unutar kojih će se moći naći i sredstava za slične infrastrukturne projekte.

Ako se veliki infrastrukturni projekti financiraju kroz izvanproračunska sredstva, oslobađaju se sredstva za potrebe građana. U povećanje sufinanciranja dječjeg vrtića, povećanje sredstava predviđenih za kulturne i sportske udruge, dodatno sufinanciranje gradskih ustanova, podizanje ekološkog i zdravstvenog standarda, dodatne pogodnosti za umirovljenike i slično.

Skip to content