Spomen dom rudarstva – interpretacija rudarstva na području Murskog Središća

Zahtjev za oslobađanje plaćanja komunalne naknade za 2021. godinu
31/03/2021
Javni poziv za iskazivanje interesa radi sklapanja ugovora o zakupu javne površine
01/04/2021
Zahtjev za oslobađanje plaćanja komunalne naknade za 2021. godinu
31/03/2021
Javni poziv za iskazivanje interesa radi sklapanja ugovora o zakupu javne površine
01/04/2021

Spomen dom rudarstva – interpretacija rudarstva na području Murskog Središća

Grad Mursko Središće godine 2018. otkupio je separator ugljena u kojem je postojeća zbirka kojom se pokušalo interpretirati rudarstvo na području Grada. Dijelovi postojeće zbirke koji su vezani baš uz rudarstvo će ostati u prostoru separatora, dok će dio zbirke koji prikazuje svakodnevni život rudara preseliti u etno kuću „Rudarova hiža“.

Spomen dom je apliciran na prekogranični projekt Energy tour, koji je prošle godine odobren i krenuo u provođenje. Kroz taj se projekt osiguralo 112.000,00 eura za uređenje interijera multimedijalnom opremom, vitrinama, informativnim panoima i sličnom muzejskom opremom. Gotovo istovremeno s početkom provođenja projekta, Grad Mursko Središće i Centar za kulturu „Rudar“ javili su se i na poziv ministarstva kulture za Programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2021. godine s projektom Kultura u Gradu rudara.

Projekt je ukupne vrijednosti 462.877,88 kuna. To neće biti i konačno ulaganje u Spomen dom rudarstva. Trenutno je u tijeku faza osmišljavanja postava, tzv. storytelling kojim se posjetitelj vodi kroz priču. Teme koje će priča zahvaćati su prvi tragovi u pisanim izvorima o ugljenu, počeci rudarenja, razvoj privatnih tvrki koje su se bavile rudarenjem, njihova nacionalizacija i na kraju gašenje, sudbina pokretača industrije ugljena na području Murskog Središća, utjecaj rudarstva na geografske, demografske, socijalne, prostorno – planske i gospodarske trendove u Murskom Središću i okolnim naseljima, sustav upravljanja Međimurskim ugljenokopa, radna mjesta, prava radnika i organizacija provođenja slobodnog vremena i godišnjeg odmora i slično. Prikazat će se okoliš separatora i posjetitelj će se vratiti u pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća.

Konačno, obradit će se i sama opasnost na radnom mjestu, s naglaskom na poznatu nesreću u jami Maj 3. Kako će se to sve prezentirati? Pa osim multimedijalne opreme osigurane kroz projekt Energy tour i aplicirane na poziv Ministarstva kulture i medija, materijal se osigurao rudarskim poslom – kopanjem po arhivima, knjižnicama i radioteleviziji.

Pronađeni su do sada nepoznati video isječci iz 1966. godine, koji prikazuju štrekice i lokomotivu u vožnji, te radove oko separatora. Pronađeni su svi sačuvani brojevi službenih novina Međimurskih ugljenokopa, velika količina arhivske građe s činjenicama o ozljedama na radu, prijavama za mirovinu, unutarnjem ustrojstvu, korištenju odmarališta i svemu ostalom vezanom uz funkcioniranje najvećeg i najpoznatijeg gospodarstva u povijesti Murskog Središća.

Osim edukacije, oprema će poslužiti i za faktore iznenađenja koji će posjetitelju ponuditi poseban doživljaj, te za proširenu stvarnost koju posjetitelj doživljava kroz VR naočale. Dogradnja i opremanje muzejskog postava nikad neće prestati, a službeno otvaranje sa svim novotarijama se očekuje u ljetnim mjesecima 2022. godine.

Skip to content