Stožer civilne zaštite Grada Mursko Središće održao sastanak ispred Gradske uprave

Preporuke za sprovode i posljednje ispraćaje
20/10/2020
[VAŽNA OBAVIJEST] epidemiološke mjere kojih se obavezno treba pridržavati
23/10/2020

Stožer civilne zaštite Grada Mursko Središće održao sastanak ispred Gradske uprave

S obzirom na to da se epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji znatno pogoršala u odnosu na situaciju koja je bila na početku pandemije korona virusa, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, dana 22. listopada 2020. sazvao je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće ispred Gradske uprave na kojem su nazočili Načelnik stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće Miljenko Cmrečak koji je ujedno i vodio sastanak, predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Ladislav Söke iz Službe za civilnu zaštitu, predstavnik policijske postaje Mursko Središće, predstavnici DVD-a Mursko Središće, Peklenica i Križovec, dr. Biserka Goričanec te ostali članovi Stožera civilne zaštite Grada Mursko Središće.

 

Na sastanku je dogovoreno da pripadnici Stožera civilne zaštite i DVD-a Mursko Središće, Peklenica i Križovec pojačano provode nadzor i kontroliraju provođenje sljedećih nužnih epidemioloških mjera i preporuka za područje Međimurske županije.

 

NUŽNE EPIDEMIOLOŠKE MJERE ZA PODRUČJE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE  – COVID 19

 1. Obaveza korištenja zaštitnih ili medicinskih maski u svim javnim zatvorenim prostorima (trgovine, banke, pošte, crkve, ljekarne, zdravstvene ustanove, objekti jedinica lokalne i regionalne samouprave, ustanove socijalne skrbi i dr.)
 2. Javna događanja, priredbe i manifestacije u zatvorenim prostorima mogu se održavati uz pridržavanje svih općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uz uvjet da su za sve prisutne osigurana sjedeća mjesta međusobno udaljena 1,5 metar te da se vodi evidencija svih prisutnih o osnovnim podacima (ime, prezime i broj telefona prisutnih osoba)
 3. Radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata ograničeno je do 24:00 sata.
 4. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge ne smiju ugošćivati skupine u kojima se nalazi više od 30 osoba.
 5. Organizatori sportskih natjecanja dužni su osigurati uvjete za održavanje natjecanja uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja.
 6. Ograničavanje društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima na koje je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba NE ODNOSI se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti, pogrebe, posljednje ispraćanje i polaganje urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorijama, uz pridržavanje svih općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. (Stožer civilne zaštite RH)

 

 

Obveza nošenja maski za lice ili medicinskih maski :

* zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su       posjete dopuštene

* vozači, ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu

*zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonici

*zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u     posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka

* gosti u ugostiteljskom objektima osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju       hranu, piće ili napitke

* zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije

* zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima

* zaposlenici u uredima kojima radi više od dva zaposlenika, a ne može se osigurati         međusobna fizička distanca od najmanje 2 metra

* vjernici prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru

* gledatelji na sportskim natjecanjima u zatvorenim prostorima

* sudionici svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru

* roditelji ili druge osobe koje dolaze po djecu u škole ili ustanove  predškolskog odgoja            i obrazovanja

* druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže HZJZ

 

Izuzeća od obveze nošenja maske

 • djeca u dobi do 2 godine
 • djeca predškolske dobi nakon navršene druge godine ako dijete, roditelja/staratelja da nosi masku, pruža otpor nošenju maske ili se ne može suzdržati od dodirivanja maske i lica (pojedinoj djeci maska smeta te osjećaju neotklonjivu potrebu da namještaju masku i dodiruju lice, čime se povećavaju izgledi za unos virusa kroz usta, nos ili oči)
 • djeca u dobi nakon navršene druge godine pa do nižih razreda osnovne škole mogu nositi masku samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene (aktivnosti koje traju najviše sat ili dva) i kada su pod neprestanim nadzorom roditelja/staratelja (primjerice kod vožnje u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu iako se roditeljima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno)
 • osobe s određenim oblicima invaliditeta kao što uključujući teškoće iz autističnog spektra ako osobe pružaju otpor ili ne podnose masku na licu, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima zbog možebitnih teškoća disanja ili nemogućnosti da skinu masku bez pomoći druge osobe
 • osobe koje trebaju prenijeti informaciju osobi s oštećenim sluhom, uključujući prevoditelje za

gluhoslijepe osobe i druge osobe u pratnji, u situaciji kada poruku osobi s oštećenim sluhom ne

mogu napisati ili prenijeti znakovnim jezikom, već isključivo čitanjem s lica i usana

 • osobe s oštećenim sluhom u situacijama u kojima maska onemogućuje učinkovitu komunikaciju i primjereno razumijevanje prenesene poruke
 • osobe s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti (ove situacije ne treba zamijeniti s respiratornom infekcijom uz povišenu temperaturu ili druge znakove koji mogu biti karakteristični za bolest COVID-19 kada je nošenje maske obavezno)
 • osobe promijenjene svijesti ili kod gubitka svijesti masku bez pomoći druge osobe.

 

 

Stožer civilne zaštite Grada Mursko Središće apelira i poziva na odgovorno ponašanje, nošenje zaštitnih ili medicinskih maski, socijalno distanciranje, dosljedno pridržavanje svih propisanih mjera i preporuka HZJZ-a te Odluka Nacionalnog stožera. Budimo odgovorni jer odgovornim ponašanjem utječemo na vlastito i zdravlje naših bližnjih.

 

Skip to content