Svečanim otkrivanjem biste dr. Franje Tuđmana u Murskom Središću obilježena trideseta obljetnica pada Vukovaru

Advent u Centru za kulturu „Rudar“ bez COVID potvrda
17/11/2021
Večeras kazališna predstava z CZK Rudar – ulaz besplatan
19/11/2021
Advent u Centru za kulturu „Rudar“ bez COVID potvrda
17/11/2021
Večeras kazališna predstava z CZK Rudar – ulaz besplatan
19/11/2021

Svečanim otkrivanjem biste dr. Franje Tuđmana u Murskom Središću obilježena trideseta obljetnica pada Vukovaru

Svečano obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje povodom tridesete obljetnica pada Vukovara u Murskom Središće je svečano obilježeno otkrivanjem biste prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana. Svečanost je započela svetom misom u crkvi Marije Kraljice i svetog Ladislava i nastavljeno povorkom sjećanja do Piramide – spomenika braniteljima Grada Mursko Središće, kod kojeg su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Molitvu za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje održao je župnik, Marijan Horvat. Nakon toga, krenulo se sa svečanom ceremonijom otkrivenja biste, koju je uvodom u značaj povijesnog događaja otvorio ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“ i povjesničar, Zoran Turk.

Prvi se prisutnima obratio gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak. Naglasio je kako je Franjo Tuđman bio antifašist, Titov general, izopćenik jednog sustava, zatvorenik i na kraju i prvi hrvatski predsjednik. Rekao je kako je Franjo Tuđman bio osoba koja je inzistirala na povijesnom pomirenju hrvatskog naroda i u čijim su vladama uvijek sjedili ministri iz redova nacionalnih manjina. Istaknuo je da je ponosan što je bista postavljena na Trgu Franje Tuđmana, koji je Odbor za imenovanje ulica sastavljen od članova različitih političkih opcija jednoglasno imenovao.

Nakon njega, okupljenima su se obratili predsjednik Zrinske garde Čakovec, Đuro Bel, kipar Nikola Vudraga, izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja Snježana Hunjet, Državni tajnik i izaslanik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Branko Hrg, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek i za kraj, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Darko Horvat. Govornici su poslali zajedničku poruku o značaju Vukovara u obrani Republike Hrvatske i značaju prvog hrvatskog predsjednika, ne samo u obrani i samostalnosti, već i stvaranju temelja na kojima je Republika Hrvatska postala i punopravna članica NATO saveza i članica Europske unije, te u perspektivi ulaska u Schengenski prostor i eurozonu. Čule su se poruke kako grad Vukovar nikad nije stvarno izgubio i kako je na njegovoj žrtvi izgrađena moderna i demokratska Republika Hrvatska.

Za kraj su svečano bistu otvorili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Međimurske županije Ogranak Mursko Središće i Zrinske garde Čakovec. Bistu je izradio umjetnik i kipar Nikola Vudrag, postavljanje biste je inicirala Zrinska garda Čakovec, a financirali zajednički Zrinska garda Čakovec i Grad Mursko Središće. Članovi UDVDR Ogranak Mursko Središće u znak su podrške Gradu heroju svijećama na lučici ispisali slova MS – Vukovar.


Skip to content