Svečano otvorene dvije turističke lokacije u Murskom Središću

Dobrovoljno vatrogasno društvo Mursko Središće obilježilo 140 godina svoga postojanja.
27/06/2022
U Murskom Središću održana sveta misa za Dan grada
28/06/2022

Svečano otvorene dvije turističke lokacije u Murskom Središću

U Murskom Središću su danas, na sam Dan grada i Spomendan svetog Ladislava svečano otvorena dva nova turistička proizvoda – Spomen dom rudarstva – Cimper u Murskom Središću i Spomen park naftaštva u Peklenici. Otvaranju su nazočili državna tajnica Ministarstva turizma i sporta, Sandra Herman, župan Međimurske županije, Matija Posavec i gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak. Spomen dom rudarstva je pri tome otvorio najstariji živući rudar, Franjo Bogdan. Time je Mursko Središće trajno obilježilo dva zanata kojima grad duguje prosperitet i svoj rast. Nebrojeni su junaci trajno zadužili zajednicu svojim radom u jamama i ovo je prije svega način da im se trajno zahvali, a onda i prvoklasni turistički proizvod. Rutom koja je započela ispred Gradske uprave Grada Mursko Središće, nastavila se u Spomen parku naftaštva u Peklenici, a završila ispred starog separatora ugljena koji je pretvoren u suvremeni interpretacijski centar prisutne je vodio ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“, Zoran Turk. Lokacijama u turističke svrhe i upravlja Centar za kulturu „Rudar“. Gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak, istaknuo je kako su generacije rudara radile na podizanju Murskog Središća, mnogobrojni dali i vlastite živote i nakon pedeset godina od zatvaranja posljednje rudne jame trajno smo rudarima odali počast.

            Interpretacijski centar i Spomen park naftaštva realizirani su kroz prekogranični projekt „Energy tour financiranog iz Interreg V-A Hungary– Croatia Co-operation Programme 2014 – 2020, ID projekta: HUHR/1901/2.1.2/0147“ koji Mursko Središće provodi s mađarskim gradovima i općinama Lentijem, Lovasziem i Gosztolom.

Ukupna vrijednost projekta je 762.094,00 eura, dok je udio koji otpada na Mursko Središće 294.150,00 eura. Na Spomen domu rudarstva „Cimper“ rađeni su i popratni građevinski i obrtnički radovi koji su osim iz proračuna Grada Mursko Središće, financirani i sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u okviru programa Podrške regionalnom razvoju i sredstvima Međimurske županije kroz natječaj za sufinanciranje projekata u turizmu.

Ovom prilikom se Grad Mursko Središće zahvaljuje i svim izvođačima koji su sudjelovali u izradi projekta, kao i svima koji su savjetima i konzultacijama pripomogli u kreiranju ovog jedinstvenog turističkog proizvoda.

Skip to content