U Murskom Središću predstavljena pjesmarica od povijesne važnosti za Hrvate i Republiku Hrvatsku

Predstavljanje pjesama Gradišćanskih Hrvata uz zvukove Klape Dičaki, Ive Šeparovića i Mirka Švende Žige
01/04/2023
Večeras u Centru za kulturu „Rudar“ na rasporedu Ministričin muž – do ulaznice se može i neposredno prije predstave
02/04/2023

U Murskom Središću predstavljena pjesmarica od povijesne važnosti za Hrvate i Republiku Hrvatsku

Kao plod dugogodišnje dobre suradnje Grada Mursko Središće i Općine Narda, u subotu, 1. travnja u Murskom Središću predstavljena je pjesmarica Naše jačke – Pjesme iz matične zemlje. Riječ je o knjizi s dva početka i bez kraja, o 121 pjesmi koje su zahvaljujući Slavku Bregoviću i Krisztini Glavanics trajno sačuvane od zaborava, što je, kao što je i više puta kroz večer naglašeno, od povijesne važnosti za Gradišćanske Hrvate.

Gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik, Dražen Srpak, istaknuo je kako je to pjesmarica s pravim kulturnim blagom Hrvata i da je jednako važna za Hrvate u Domovini, kao i one izvan nje, pošto ona sadrži kulturu koja se stoljećima uspjela sačuvati u drugim državama. Koliko je ova pjesmarica važna, svjedoči i popis uglednika i uzvanika.

Publici su se tako obratili potpredsjednik mađarskog parlamenta, Csaba Hende, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Marko Pavić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, izaslanica ministra Ministarstva vanjskih i Europskih poslova, Vanda Babić Galić, izaslanica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Dubravka Severinski, načelnik Općine Čemba u kojoj žive gradišćanski Hrvati, Bernhard Herics, te načelnica Općine Narda i autorica pjesmarice, Krisztina Glavanics. Ona je zajedno s drugim autorom, Slavkom Bregovićem i vrlo emotivno predstavila pjesmaricu, još jednom dočaravši koliko ona za njih znači. Programom je moderirao ravnatelj Centra za kulturu „Rudar“, Zoran Turk. I to je tek polovica programa od ukupno dva sata trajanja.

Ostala polovica uveličana je pjesmom Klape Dičaki, Ive Šeparovića i Mirka Švende Žige koji su izvodili i neke od pjesama sačuvanih u pjesmarici.

Svi izvođači i uzvanici na kraju su zajedno otpjevali „Croatio, iz duše te ljubim.“

Zaključeno je na kraju da će se ova dobra suradnja, koja se, što je i prema listi uzvanika vidljivo, manifestira od lokalnog pa do visokog državnog nivoa, ulaskom Republike Hrvatske u Schengen još dodatno intenzivirati, pa vjerujemo da nas čeka još sličnih događaja i projekata.

 

Skip to content