U Murskom Središću sastalo se Vijeće za prevenciju kriminaliteta

Izabrano novo vodstvo DVD Mursko Središće
22/03/2021
Nova traktorska kosilica za Murs Ekom
22/03/2021

U Murskom Središću sastalo se Vijeće za prevenciju kriminaliteta

U Murskom Središću sastalo se Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Mursko Središće na inicijativu predsjednika Vijeća i gradonačelnika Dražena Srpaka. Točke dnevnog reda bile su problem vršnjačkog nasilja, stanje sigurnosti i prometna problematika vezana uz Aglomeraciju. Na sjednici su uz gradonačelnika sudjelovali načelnik PP Mursko Središće Miljenko Vrbanec, kontakt policajac Dejan Orehovec, ravnatelj OŠ Mursko Središće Elvis Šarić i predsjednik Mjesnog odbora Sitnice Milorad Mihanović, djelatnik JVP-a i član DVD-a Mursko Središće Renato Matoša, liječnica obiteljske medicine u Domu zdravlja Mursko Središće, Biserka Goričanec, komunalni redar Drago Belše i Nikola Škvorc, policijski službenik za maloljetničku delikvenciju PP Mursko Središće.

Prva točka dnevnog reda bavila se s dva nemila događaja vršnjačkog nasilja koji su zabilježeni u Osnovnoj školi Mursko Središće. Gradonačelnik Dražen Srpak naglasio je da inzistira da se svaki primjer vršnjačkog nasilja prijavljuje policiji, kako bi se izbjegnula kriva tumačenja o pokušajima zataškavanja ili nečem sličnom. Kroz raspravu koja je uslijedila, zaključeno je da postoji dobra komunikacija između nadležnih ustanova i da se provode sve zakonom određene mjere za slične probleme. U posljednjim su desetljećima napravljeni važni koraci u integraciji djece nacionalne manjine, kao i u smanjivanju količine vršnjačkog nasilja i važno je da se učini sve što se može u svrhu prevencije daljnjih sličnih nemilih događaja.

Što se stanja sigurnosti tiče, unatoč rijetkim primjerima vandalizma ili krađe, statistika govori da je prošla godina donijela značajno smanjenje događaja koji bi negativno utjecali na stanje sigurnosti, bilo da je riječ o narušavanju javnog reda i mira ili lakšim i teškim krađama. Tome su sasvim sigurno pridonijele i mjere koje su smanjile javna okupljanja, konzumiranje alkoholnih pića i slično. Ipak, napomenuto je da se provodi istraga oko oštećenja imovine na šetnici u Murskom Središću i provali u prostorije NK „Rudar“. Još jedan problem na koji je skrenuta pažnja je nesavjesno odlaganje smeća, čija sanacija stvara troškove proračunu Grada. Također, zbog nerijetkog spaljivanja vrlo štetno utječe na zdravlje građana. Gradonačelnik Dražen Srpak još je jednom apelirao da građani sami prijavljuju nesavjesne pojedince koji uništavaju ljepotu okoliša, narušavaju zdravlje svojih sugrađana i negativno utječu na sve nas. Anonimnost prijavitelja je garantirana. Komunalni redar radi svoj posao, no uz suradnju s građanima osigurali bismo da se svi počinitelji takvih djela sankcioniraju i da se spriječi takva praksa u budućnosti. Razgovor sa sumještanima na tu je temu najavio i predsjednik Mjesnog odbora Sitnice Milorad Mihanović.

Posljednja točka rasprave bavila se novonastalim problemom prometovanja kroz Martinsku ulicu u kojoj brojni ne poštuju postavljene prometne znakove i ozbiljno ugrožavaju svoju sigurnost, sigurnost žitelja ulice i prolaznika i sigurnost radnika na Aglomeraciji. Djelatnici PP Mursko Središće iznijeli su jasne podatke o broju kažnjenih vozača, podatke koji ukazuju na pojačanju ophodnju policije. Zaključeno je da se još jednom mole svi građani i prolaznici da koriste zaobilazne pravce koji donose i osobnu i financijsku sigurnost.

Skip to content