Uskoro kreće asfaltiranje raskopanih ulica

Grad Mursko Središće neće pokretati ovrhe [ OBAVIJEST ]
30/10/2020
[POZIV]- za iskazivanje interesa radi sklapanja ugovora o zakupu poslovnog prostora za potrebe udruge civilnog društva čiji je cilj osnivanja sukladno Statutu socijalna djelatnost
30/10/2020

Uskoro kreće asfaltiranje raskopanih ulica

Danas je održan treći u nizu sastanak u svezi Aglomeracije Mursko Središće i iza toga sanacije cesta. Sastanak se održao u Međimurskim vodama koje su ujedno i naručitelj projekta aglomeracije, a istom su nazočili direktor izvođača tvrtke Tegra Ivan Kolarić sa suradnicima, nadzorni inženjer, predstavnici domaćina Međimurskih voda – direktor Vladimir Topolnjak te voditelj projekta Kristijan Vuk. Iz Grada Mursko Središće sastanku su nazočili gradonačelnik Dražen Srpak i v.d. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo, zaštitu okoliša, stambene i komunalne poslove Josip Sršan. Na sastanku je gradonačelnik inzistirao da se proanalizira stanje i gotovost radova u svakoj ulici koja je do sada raskopana te su postavljene fekalne cijevi i priključci.

Predstavnik izvođača u uvodnom dijelu sastanka očitovao se da planiraju do kraja studenog te ulice, osim ulice Matije Gupca, ili sanirati na način da dio asfaltnog zastora koji je izrezan ili iskopan zakrpa ili pak u manjim ulicama do 3 metra širine postavi kompletni novi sloj, jer tamo nije moguća drugačija sanacija. S time da su napomenuli da se na nekim manjim pozicijama ipak neće moći napraviti prava sanacija zbog toga što se neki radovi tu ne mogu završiti zbog tehničkih problema.

Ulice do 3 metra širine obnavljaju se na trošak projekta, a one šire od toga ako se sanacija radi na način da se mijenja samo uništeni sloj također iz projekta, a ako je riječ o mijenjanju cijele širine kolničkog zastora tada se trošak dijeli popola te se polovica širine financira iz projekta, a druga polovica iz proračuna Grada, a takav slučaj je kod ulice Matije Gupca. Za sanaciju županijskih cesta zadužena je Županijska uprava za ceste Međimurske županije, a za državne ceste Hrvatske ceste.

Analizom na način ulica po ulica, ustanovljeno je da ipak ima još nekih nedostataka koje treba otkloniti u vidu nepropisno izvedenih priključaka ili padova cijevi. Predstavnik izvođača očitovao se da će nedostaci biti uklonjeni te da će sanacija/asfaltiranje biti privedeno kraju do kraja studenog ili početka prosinca. Izvođač je još prethodno dužan pribaviti certifikate o nepropusnosti i kvaliteti radova od ovlaštene tvrtke, a naručitelj Međimurske vode će također izvršiti točkastu provjeru nepropusnosti i kvalitete.

Ulica Matije Gupca se također priprema za obnovu, a tu je zapravo riječ o rekonstrukciji cijele ulice. Već prije 2 godine tamo su se izmjestile bandere te neke ograde koje su u budućem pojasu ceste, a ovih dana je završena fekalna kanalizacija, trenutačno se mijenja plinska mreža, a idući tjedan počinje zamjena i vodovodne mreže. U nekih 15 dana trebalo bi započeti i s postavljanjem oborinske odvodnje, a nakon toga sva domaćinstva prespojiti na novu plinsku i vodovodnu mrežu. Kad sve to bude gotovo ide izrada novog tampona te samo asfaltiranje. Plan i želja je da ako bude dobro vrijeme i moći će se raditi, da do kraja veljače ulica ima novi asfalt. Iz Grada Mursko Središće upozoravali su cijelu 2020. godinu da bi se ta ulica trebala završiti najkasnije do zimske sezone, međutim iz niza objektivnih razloga to nažalost nije bilo moguće.

U idućoj fazi, nadamo se iduće godine, postavit će se još pješačka staza po cijeloj dužini ulice, koja će biti proširena na 5 metara i koliko će tehnički biti moguće izravnana.

Gradonačelnik zahvaljuje svim stanovnicima u ulicama u kojima su radovi izvršeni na razumijevanju i strpljenju, a pogotovo stanovnicima ulice Matije Gupca koji godinama čekaju na obnovu koja nije bila moguće dok se sve ovo, do sad navedeno ne odradi, a bilo je vezano uz projekt aglomeracije. Stanovnici ulice Matije Gupca ipak moraju podnijeti najveći teret s obzirom na obim radova i dužinu ulice. No kada sve skupa bude gotovo ova najstarija ulica u našem gradu bit će zasigurno jedna od najljepših, s obzirom da se naslanja na rijeku Muru i šetnicu.  Trošak njene rekonstrukcije sa svim novim instalacijama je oko 20 milijuna kuna.


 

Skip to content