Uz Dan grada Mursko Središće održana svečana sjednica Gradskog vijeća

30 godina od zaustavljanja tenkova u Murskom Središću
28/06/2021
U Murskom Središću svečano obilježena trideseta godišnjica zaustavljanja tenkova JNA
28/06/2021
30 godina od zaustavljanja tenkova u Murskom Središću
28/06/2021
U Murskom Središću svečano obilježena trideseta godišnjica zaustavljanja tenkova JNA
28/06/2021

Uz Dan grada Mursko Središće održana svečana sjednica Gradskog vijeća

Dražen Srpak: Predstoji nam mandat prilika

Povodom Dana grada Mursko Središće održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Dan grada obilježava se na spomendan zaštitnika mjesta, svetog Ladislava. Svečanost je vodio Miljenko Ovčar.

U svom je govoru gradonačelnik Dražen Srpak koristio je nogometnu terminologiju kako bi opisao nadolazeći mandat, nazvavši ga mandatom prilika. Njegova je zadaća, govoreći u prenesenom značenju, stvoriti što više prilika kako bi se onda neke od njih realizirale. Najveći ciljevi u nadolazećem mandatu tako su dogradnja osnovne škole, revitalizacija Sokolskog doma, izgradnja tržnice u Murskom Središću, uređenje centra grada s parkiralištem te uvođenje brzog interneta. Svi će se pokušati realizirati kroz apliciranje na EU fondove, sami ili u partnerstvu sa županijom. Svjestan je da je Republika Hrvatska osigurala velika sredstva za nadolazeće razdoblje, sredstva koja treba znati iskoristiti. Zahvaljuje na potpori i pomoći međimurskom ministru Darku Horvatu, a vjeruje i da će kroz dobru suradnju sa županijom osigurati uvođenje jednosmjenske nastave. Gradonačelnik je na dolasku zahvalio i svim prijateljskim gradovima i općinama, kako iz Republike Hrvatske, tako i susjednih zemalja. Sretan je Mursko Središće od grada slučaja postalo grad primjer, što potvrđuju i svi uspješno provedeni projekti. Tema je bila i zaobilaznica i gradonačelnik je naglasio da je napravio apsolutno sve što je moguće da ta tema dođe na dnevni red pregovora Republike Slovenije i Republike Hrvatske i da se nada da će dogovor biti postignut.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mursko Središće, Miljenko Cmrečak, naglasio je kako je ponosan što mještani prepoznaju trud koji on i politički partneri, prije svega demokršćanska opcija uz partnere iz HSLS-a i HNS-a ulažu u razvoj Murskog Središća. I on i suradnici još će neko vrijeme disati i živjeti za svoj grad, koji će i narednih godina nastaviti rasti. I nadalje će slušati sve želje mjesnih odbora kako bi sva naselja u sklopu grada nastavila rasti. Svjestan je da sve vodeće silnice promjena ne bi bile moguće bez gradonačelnika i vrijednih djelatnika grada, te pravih prijatelja Murskog Središća, prije svih, ministra Horvata. Zahvalio je i svima u ministarstvima, županiji i županu na svakom i najmanjem doprinosu tome da Mursko Središće danas izgleda bolje.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je svim mještanima Dan grada, a osvrnuo se i na ono što je možda njima najvažnije – pitanje dogradnje osnovne škole kojoj je županija osnivač. Naglasio je da će u fondu za oporavak biti velika količina sredstava i ukoliko dođe do ravnomjernog raspoređivanja novca, neće biti problema oko osiguravanja sredstva za osiguravanje školske, predškolske i srednjoškolske infrastrukture, pa tako i osnovne škole u Murskom Središću. Podržao je želju gradonačelnika da tamo budu smještena i dva razreda gimnazije. Pohvalio je razvoj Murskog Središća i naglasio je da mu je drago što kao jedan od tri grada prati razvoj cijelog Međimurja. Na kraju je dobrodošlicu u Međimurje poželio i svim gostima iz drugih županija, ali i drugih država.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač najviše se mogao poistovjetiti s Murskim Središćem po pitanju zaobilaznice, koja se i u Novom Marofu gradi. Naglasio je kako su sredstva za to osigurana, predstoji samo dogovor točke spajanja s Republikom Slovenijom. Čestitao je svim građanima Dan grada i pohvalio sve nagrađene. Čestitao je i na svim uspjesima u proteklom mandatu i zaželio puno uspjeha u nadolazećem.

Posljednji se obratio izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, u koji se, kao i ostali govornici poslužio nogometnog terminologijom, usporedivši gradonačelnika Srpaka s Davorom Šukerom, u smislu kreiranja prilika iz nemoguće situacije. Također je napomenuo da će Dražen Srpak od sljedeće godine biti i saborski zastupnik. Naglasio je kako su sredstva za zaobilaznicu i most osigurana i kako će se već ove godine u Ljubljani, zajedno s predsjednikom vlade Plenkovićem založiti za dogovor sa slovenskom stranom. Naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske čini sve kako bi se osiguralo što više sredstava za razvoj, a upravo su jedinice lokalne samouprave koje vješto koriste ta sredstva najbolji partneri. Svakako veseli i što je ministar najavio ulazak u prostor Schengena već moguće ove godine, a u nadolazećima i uvođenje Eura kao valute. Spomenuo je i velike nacionalne projekte, poput Pelješkog mosta i nabavu višenamjenskih vojnih aviona, s ciljem da nikad više nikome na pamet ne padne dirnuti u suverenitet Republike Hrvatske. Zaželio je svim građanima sretan Dan grada i puno uspjeha u nadolazećim godinama.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su najviša gradska priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama. Tako su plaketu Lapornik primili: NK PLavi Peklenica, OK Plavi Peklenica, NK Torpedo Križovec, Udruga Sport za sve i Ivan Božić iz Murskog Središća. Nagrade Magna Cum Laude primili su Ivan Debelec, učenik Tehničke škole Čakovec i studentica Pomorskog fakulteta u Rijeci Adrijana Višnić. Zahvalnice su primili: Rajko Bogdan, Nada Turk, Rudarski zbor Mursko Središće, DVD Mursko Središće, DVD Peklenica, Miljenko Palnec, Crveni križ Mursko Središće, Moto club Miners Mursko Središće, Atletski klub Mursko Središće, Stjepan Lisjak, Ružica Pahor i posthumno Ivan Vuglač.

Grad Mursko Središće predstavio je i svoje mlade talente, glazbenike Doru Rebernik te braću Edvina i Sebastijana Nedeljko, kao i Mješoviti pjevački zbor i vokalnu skupinu Ftičice KUD-a Mura.

(GMS)

(fotografije: List Međimurje)

Skip to content