Velika godišnjica braka Marije i Franje Bogdana

Hvala Vam na trećem povjerenju!
17/05/2021
Zahvala gosp. Dražena Srpaka na novom mandatu
17/05/2021
Hvala Vam na trećem povjerenju!
17/05/2021
Zahvala gosp. Dražena Srpaka na novom mandatu
17/05/2021

Velika godišnjica braka Marije i Franje Bogdana

Statistika posljednjih godina svakako nije naklonjena brakovima. Sve su rjeđe sklapani, u sve kasnijoj dobi i sve su češće rastave. Stoga, kada neki par slavi šezdeset godina braka, to svakako vrijedi obilježiti. Franjo i Marija Bogdan iz Hlapičine, naselja s područja Grada Mursko Središće 14. svibnja obilježili su upravo velikih šezdeset godina. Franjo je rođen 24. ožujka 1938. u Gradiščaku, a Marija, djevojačkog prezimena Srša rođena je 9. veljače 1942. godine u Hlapičini. Upoznali su se na čehari perja u Hlapičini, starom običaju koji je predstavljao ozbiljan društveni događaj. Prije krize uzrokovane koronavirusom, Dragutin Stojko je upravo u Hlapičini organizirao jednu takvu čeharu, a sigurni smo da će ih biti još kada pandemija prođe.

U sretnom braku rođena su im tri sina – Stanko, Cvetko i Mirko. Marija je cijeli život provela kao domaćica, brinući o djeci, kućanstvu i kućnom gospodarstvu, dok je Franjo kao i većina mladića s ovog područja radnu karijeru započeo u rudnicima Međimurskih ugljenokopa. Sa samo 16 godina, godine 1954. prvi se put spustio u jamu. Nakon toga kratko je radio na Geološkom zavodu u Ljubljani, da bi sedamdesetih godina, baš kao i mnogi Međimurci, trbuhom za kruhom otišao u zapadne zemlje. Prvo je radio u rudniku u Austriji, da bi se prebacio u tekstilnu industriju. Tamo je proveo nešto manje od dvije godine, da bi nakon toga, sve do mirovine, bio zaposlen u lendavskoj Nafti. U mirovinu odlazi godine 1994., međutim, nastavlja se baviti poljoprivredom i aktivan je još i danas. Također, bio je društveno aktivan kroz razne odbore i dugogodišnji predsjednik mjesne zajednice u Hlapičini.

Franjo i Marija danas imaju i četvero unučadi i troje praunučadi. Njihova velika obljetnica počela je misom u crkvi sv. Ane u Hlapičini, a nastavljena u Potrtom kotaču. Na obilježavanje velike godišnjice pozvan je i gradonačelnik Dražen Srpak, koji se rado odazvao.

Skip to content