Započeli radovi na izgradnji kompostane Mursko Središće

Na području Murskog Središća zasadit će se 100 sadnica lipe
02/03/2021
Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU stiže 350 tisuća kuna – izgradit će se pješačko biciklistička staza
04/03/2021
Na području Murskog Središća zasadit će se 100 sadnica lipe
02/03/2021
Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU stiže 350 tisuća kuna – izgradit će se pješačko biciklistička staza
04/03/2021

Započeli radovi na izgradnji kompostane Mursko Središće

Grad Mursko Središće i susjedne općine Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec godine 2018. postali su vlasnici komunalnog poduzeća Murs-ekom. Grad Mursko Središće vlasnik je 85% udjela u komunalnom poduzeću dok je s Općinama Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec postignut dogovor da ulaze u vlasničku strukturu Murs – ekoma s po 5% udjela.  U promišljanju daljnjeg unapređenja sustavne brige za okoliš te time očuvanja zdrave prirode Grada Murskog Središća pokrenute su aktivnosti oko modernizacije komunalnog poduzeća.

Početkom veljače potpisan je Ugovor za građevinske radove izgradnje kompostane. Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 2,6 milijuna kuna, uz intenzitet potpore od 50,00%. U ponedjeljak, 01. ožujka, započeti su radovi na izgradnji novog postrojenja za obradu biootpada kapaciteta 1700 tona, ukupne površine 6006 m2 na lokaciji uz reciklažno dvorište u Murskom Središću. U okviru kompletnog projekta izgradit će se sljedeći dijelovi građevine: ulazno – izlazna zona s vagom, garderoba i ured, sanitarni čvor, ploha za pripremu otpada, ploha za pripremu drevnog otpada (sječke), ploha za biostabilizaciju i kompostiranje, ploha za naknadno postupanje, manipulativne površine te uređene zelene površine. Radove na izgradnji kompostane izvodi tvrtka Hidroing d.d. Gradnjom kompostane riješit će se problem odlaganja biorazgradivog komunalnog otpada i granja za sve korisnike odvoza  Murs-ekom. U sklopu projekta „Izgradnja i opremanje kompostane Mursko Središće“ nabavit će se strojevi za opremanje kompostane. Ukupna vrijednost projekta (izgradnja i opremanje) iznosi 4,8 milijuna kuna. U siječnju ove godine od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isporučeno je 1000 smeđih spremnika zapremnine 80 litara. Također u sklopu Kohezijskog fonda nabavljena su dva nova komunalna vozila vrijedna 2,2 milijuna kuna, od koji se 69% financira iz EU fondova, a 31% iz vlastitih sredstava. Udio vlastitog financiranja prijavljeni je na program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Modernizacijom novog voznog parka i izgradnjom kompostane povećat će se učinkovitost poslovanja i podići razina komunalne usluge za Grad Mursko Središće, Općine Sveti Martin na Muri, Selnicu i Vratišinec. Radove na izgradnji kompostane obišli su gradonačelnik Dražen Srpak, načelnici Općine Sv. Martin na Muri Dražen Crnčec, Općine Selnica Ervin Vičević i Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić te direktor Murs – ekoma Josip Sršan.

Skip to content